fbpx

Trandansen – alleman till Hornborgasjön!

0

Husbilsåret har ett antal höjdpunkter där många husbilar samlas och trandansen i Hornborgasjön är definitivt en sådan. Det är samtidigt årets premiärtur för många husbilister. På senare år ordnas även Tranfestivalen med utställningstält och föreläsningar. Missa inte!

Det går inte att säga exakt när det är som mest tranor vid Hornborgasjön eftersom tranorna följer sin egen tidtabell. Möjligen har den stora anstormningen av tranor tidigarelagts enligt statistiken, men det beror mycket på vädret förstås.

Slutet på mars och början på april är dock en populär tid för både människor och fåglar. 150.000 människor brukar komma varje vår. Så med tanke på att antalet tranor ”bara” är runt 20.000 så är det frågan om det är tranorna som kommer för att titta på oss eller tvärtom…

Det kostar 130 kr att dygnsparkera med husbil och man betalar i automat eller med swish. Därefter är det bara att leta en bra plats och med lite tur hamnar du på första parkett och kan se skådespelet mitt framför husbilen.

Annars är det vanligaste att man bär med sig termos och campingstolar till staketet som avskärmar skådeplatsen och sitter där med filtar, termos och kanelbullar. Glöm inte kikare!

Dessutom arrangeras numera en Tranfestival under nio dagar (7-15 april 2018) där naturskola, fågelföreningar, lokal mat och en massa annat visas i extrauppförda tält. Det hålls även föreläsningar i Doppingens hörsal på Fågeludden och det finns flera exkursioner runt sjön. Fågeludden är för övrigt en annan populär plats för husbilister på östra sidan sjön. Priset är 130 kr/dygn även där.

Även om trandansen är höjdpunkten så rekommenderas även andra tider på året. Naturrum och Café Doppingen på andra (östra) sidan av sjön har öppet och där finns också husbilsparkering. Att övernatta invid en av Europas viktigaste våtmarker är en upplevelse i sig, även på sommaren. Alla dessa grodor och fåglar som kväker, bräker, gnisslar och kvittrar när man går ut på bryggan i natten är ett minne för livet.

Ta gärna med en fågelbok till Hornborgasjön för här är definitivt mer än tranor. Kolla in den här listan med fågelarter som skådats vid Hornborgasjön. Ha en trevlig vårtur!

Länktips:
www.hornborga.com
www.fågelsång.se

Foto: Jonas Ingman / Westsweden.com

Checklista Hornborgasjön

  • Kikare – gärna en var!
  • Varma filtar, tofflor, mössor
  • Sköna campingstolar
  • Kamera, gärna med bra zoom
  • Fågelbok, fågelljudbok
  • Ficklampa vid nattskådning
  • Mat och dryck
  • Tömd gråvatten/toatank
  • Fylld färskvattentank
  • Tillräckligt med gasol
Foto: Roger Borgelid / westsweden.com

Ställplats husbil

Avgift: 130 kr/dygn (2018)

Koordinater:
Parkeringen Trandansen: 58°16’33.1″N 13°29’15.6″E
Fågeludden, kafé, naturrum: 58°19’24.6”N 13°35’28.2″E

Faciliteter: Sopkärl, Toaletter, kafé i närheten

 

Text: Husbil365

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.