fbpx

Svenska vandringsleder vid husbilen

0

Att gå på tur med husbilen som bas är en lisa för själen som måste upplevas. Den fysiska ansträngningen följt av belöningen i form av husbilens hemtrevnad med varm dusch, välfylld kyl och varma sängkläder är svårslagen. Testa något av våra vandringstips i sommar!

Här följer tre olika varianter på vandringar som har det gemensamt att samtliga ligger belägna så att de är enkla att nå med husbilen. Allt från handikappvänlig vandring längs Göta Kanal till havsnära stigar i Österlen till orösad fjällvandring intill Vildmarksvägen.

Det bästa med att vandra och ha husbilen som basläger är kontrasten mellan fysisk ansträngning och husbilens lyxiga bekvämlighet. Samtidigt handlar det inte bara om fysisk ansträngning att vandra utan även om att få sig en nypa härlig friskluft och naturupplevelse.

Vi börjar i norr med fjällvandring i Stekenjokkfjällen. Fjällvandring låter dramatiskt men är precis vad man gör det till eftersom parkeringen ligger på kalfjället redan. Här kan du gå 100 meter likväl som 100 mil på obanad terräng. När det gäller fjällvandring finns många alternativ för husbilister men ganska få där man kan parkera på fjället utan ansträngande vandring upp ovanför trädgränsen. Ett annat välkänt alternativ är vägen över Flatruet i Härjedalen där du också kan parkera på kalfjället för enklare timsetapper på fjället.

Vandringen längs Göta Kanal bjuder på en helt annan typ av landskap men också med härliga vyer över den stilla flytande kanalen där båtarna flyter fram. En annan kanal med vandringsleder är Strömsholms kanal där det också finns campingar.

Tar vi oss vidare söderut så väntar Brösarps backar och Österlens dramatiska kustlandskap med Skåneleden. Här ser du miltals över det mäktiga havet och avslutar dagen på den mysiga campingen i Kivik där du har nära till tusentals äppelträd. Ett alternativ som också går utmed kusten är någon delsträcka av Kuststigen på västkusten som går från Tjörn ända upp till Norge. Det är en led som alltid är nära havet och boenden finns i massor längs hela leden.

Fjällvandring i Stekenjokk

Föredrar du fjällvandring men av den enklare sorten så är Vildmarksvägen i Jämtland/Västerbotten perfekt för ändamålet. Fyll upp skafferier och vattentank på förslagsvis Gäddede Camping och styr sedan kosan mot Stekenjokk. Här finns flera enkla dagsvandringar utan rösade leder från husbilen. GPS-förslaget nedan ligger nära fjället Raure dit det är 2 km lätt vandring till toppen där utsikten är fenomenal. Gott om fjällblomster i början av juli.

Boende: Parkering, se GPS
Adress: Stekenjokk, 83399 Vilhelmina
GPS: 65°01’18.0″N 14°18’44.0″E
www.vildmarksvagen.se

Vandra längs Göta Kanal 

Ställplatsen i Borensberg ligger perfekt belägen för dagsvandringar längs lättvandrade Göta Kanal vars gamla hästväg är perfekt för enkel vandring, cykel eller rullstol. Leden är en del av Östgötaleden och ett tips är att gå till Bergs slussar dit det är cirka två mil. Rastplatser, toaletter och restauranger finns längs leden om du inte vill bära egen mat. Ett omvänt alternativ är stå på ställplatsen vid Bergs slussar och vandra till Borensberg.

Boende: Borensbergs ställplats
Adress: Kaffeteriet, Magasinsgatan 7, 590 31 Borensberg
GPS: 58°33’32.1″N 15°16’48.6″E
www.ostgotaleden.se
www.gotakanal.se

Skogsvandring i Småland

Konstnären John Bauer hämtade mycket inspiration till sina troll i skogarna mellan Huskvarna och Gränna. Ett alternativ till ställplatsen på Bauergården är att bo på campingen i Gränna. Leden går ned till samhället Bunn alldeles invid ställplatsen och det går att vandra korta turer upp till flera dagar längs leden som är fem mil lång. Från Gränna Camping kan du även vandra på Visingsö.

Boende: Gränna Camping eller Bauergårdens ställplats
Adress: Hamnvägen 49, 563 31 Gränna
GPS: 58°01’39.8″N 14°27’30.3″E
www.ikhp.se
www.bauergarden.se
www.grannacamping.se

Foto: visitskane.com ©Anders Tukler

Vandra vid havet på Österlen

Havsnära vandring med utsikt över det mäktiga havet från äpplena i Kivik till kullarna i Brösarp. Etappen tillhör Skåneleden och är 11 km lång och tar cirka 4 timmar. Här utgår vi från Kiviks familjecamping där du hittar all nödvändig service för övernattningen. Vill du inte gå tillbaka kan du ta Skåneexpressen buss nr 3. Omvänd sträcka är att ställa husbilen på trafikverkets rastplats i Brösarp och vandra till Kivik.

Boende: Kiviks camping
Adress: Kiviks Camping,Väg 9, 277 32 Kivik
GPS: 55°41’29.1″N 14°12’48.8″E
www.skaneleden.se
www.kivikscamping.se

Tips inför vandringen:

  • Fyll kyl och skafferi med belöning efter målgång
  • Ta med kikare
  • Bra skor och kläder är självklart
  • Liten ryggsäck för kläder/tilltugg
  • Karta och eventuellt kompass
  • Kontrollera mottagning på telefonen
  • Ta med skavsårsplåster och lätt förband
  • Glatt humör!

Text: husbil365.se

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.