fbpx

Surströmming – besök Ulvön i sommar

0

Även om det inte går att ta med sig husbilen ut på Ulvön så rekommenderas en dagstur till surströmmingens egen ö. Båtturerna går från Köpmanholmen, Ullånger och Docksta där du kan parkera husbilen inför en mysig utflykt där även näsan får sitt.

 

Ulvön är en ö i Västernorrland och Höga Kusten söder om Örnsköldsvik. Här har fisket varit viktigt i århundraden och historiskt var de så kallade Gävlefiskarna här redan på 1500-talet för att fånga sik, lax och strömming. Mest känd är ön för att den är något av surströmmingens huvudstad och här började den tillverkas i större skala en gång i tiden.

I dag är produktionen av surströmming på ön väldigt småskalig då den mesta produktionen sker på fastlandet. Och trots surströmmingens kändisskap i världen väntar den ännu på sitt stora genombrott. Här är ett populärt klipp på YouTube som dock inte ska ses av känsliga magar…

Skulle du vilja övernatta på ön så finns både hotell och vandrarhem. Annars finns det även restaurang i hotellet för dig som stannar över dagen.

Oskars och Röda Ulven surströmming

Än så länge äts den sura fisken förhållandevis lokalt och bara under en viss tid på året – även om över hälften av produktionen säljs söder om Dalälven. Intresset är dock väldigt stort för denna sura och möjligen illaluktande maträtt.

Det finns flera varumärken inom surströmmingens värld, såsom kända Oskars och Röda Ulven men dessa tillverkas inte på Ulvön utan på fastlandet. Några salterier finns även utanför Höga Kusten som i Norrbotten och Västerbotten.

Surtapas och akademiens centrum

På Ulvön är det annars Ulvö Lilla Salteri som i dag står för den lokala produktionen på Ulvön. Deras  varumärken Ulvöprinsen och Erik den Röde kan köpas på burk, men på salteriet finns även möjlighet att äta Surtapas och Surströmmingklämmor. Det är surströmming-specialisten Ruben Madsen som står bakom dessa gastronomiska upplevelser vilka passar både nybörjare och erfarna sur-finsmakare.

Ulvön är även Surströmmingsakademiens centralort som kom till med syftet att bibehålla surströmmingskulturen och främja dess utveckling.

Vi tipsar om Ulvön som en bra dagspaus under resan längs E4 även om det inte går att köra husbil på ön. För en dagstur är det Hamngatan, Lotsberget och Kyrkan som är lämpliga utflyktsmål ihop med en strandpromenad till Röharn eller Bysjön.

På Ulvö lilla salteri kan du äta surströmming i stora mängder om så önskas!

Ulvön är en bra paus från E4

Innan överfarten med passagerarfärjan över till ön parkeras husbilen och du får färdas till fots, eller ännu hellre med cykel på ön. Ulvön är en utmärkt plats för cyklar (och elcyklar). Väl på ön kan du börja med att cykla runt lite på måfå för att därefter avsluta med surströmmingsmuseet och salteriet. Här finns även restauranger när det blir dags för lunch och middag.

När dagen är till ända och du sitter på färjan mot fastlandet igen har du förhoppningsvis fått ett trevligt avbrott från monotona E4:an. Kanske har du köpt med dig några burkar surströmming att bjuda husbilsgrannen på vid nästa högtidliga tillfälle…

På restaurangen Brogga är det full fart under varma sommardagar.

FAKTA Surströmming

Strömming som konserveras genom jäsning. Fisken tvättas först och saltas därefter för att sedan läggas i öppna kar där den får jäsa. Lukten kommer av fiskens enzymer och även bakterier som bildar olika syror.

Enkelt recept
Tunnbröd (hårt eller mjukt), mandelpotatis, röd lök, gräddfil, tomat, västerbottensost och dill serveras på tallrik och till det dricks snaps och öl. Surströmmingen är mycket salt och därför är drycken ett viktigt inslag. 

FAKTA Ulvön

Ulvön består av två öar, norra och södra. Ulvöhamn är huvudorten och den ligger på norra ön. Ulvön har ca 40 åretruntboende men sommaren lever ön upp med turister och sommargäster. Här finns restauranger, affär och flera fina byggnader. På sommaren är det ofta evenemang med trubadurer.

Text: husbil365.se
Foto: www.ulvon.info

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.