fbpx

Romantiska vägen – Tyskland

0

Tyskland har många turistvägar och den mest kända är utan tvekan ”Romantiska vägen” som funnits sedan år 1950. Från norr och floden Main leder den hela vägen ned till Alperna och passerar vinodlingar, medeltida bebyggelse och mäktiga slott.

Vanligast när man som svensk reser längs ”Romantische strasse” eller på svenska Romantiska vägen är att man börjar i den norra änden och orten Würzburg invid floden Main. Härifrån är det cirka 40 mil tills den berömda turistvägen tar slut nere vid Alperna och orten Füssen i Allgäu.

Vinodlingarna i Würzburg invid floden Mains dalgångar utgör starten för Romantiska vägen i norr.

 

Namnet Romantiska Vägen uttrycker det många gäster känner när de ser alla medeltida stadsmiljöer eller det sagolika slottet Neuschwanstein, ”det är som att resa tillbaka i tiden”. Under resan från norr till söder ändrar även landskapet karaktär från Mains floddalar där vin odlas, till andra bördiga odlingslandskap, skogar och för att sedan sluta i det dramatiska alplandskapet där bergen höjer sig över horisonten.

Under resan får du möjlighet att besöka vackra orter som Wertheim, Rothenburg o.d.t. eller det världsberömda Rokoko-bygget Wieskirche i Pfaffenwinkel och förstås många andra platser och byggnader där tiden tycks ha stått stilla sedan medeltiden.

Slottet i Weikersheim i Baden-Württemberg är väl värt ett besök under resan längs Romantiska vägen.

 

Enklaste sättet att veta att man följer Romantiska vägens sträckning är att skaffa en karta eller bara att hålla utkik efter de bruna skyltarna som knyter samman orterna. Sträckan går längs landsvägar och man behöver inte ge sig ut på Autobahns stressande vägnät. Om du skulle få för dig att cykla så är hela sträckan 44 mil lång och då följer du de gröna skyltarna istället.

Ett alternativ kan därmed varta att lämna husbilen på en ställplats längs vägen och cykla en delsträcka du gillar extra mycket, för att sedan återvända till husbilen igen.

Det går även bra att cykla hela eller delar av Romantiska Vägen och då följer man de gröna skyltarna.

 

Sist men inte minst finns det också en möjlighet att vandra hela, eller delar av sträckan. Om du vill vandra Romantiska vägen ska du följa de blå skyltarna och vandringsleden från Würzburg till Füssen är 50 mil promenadväg. Men då kan du vara säker på att upptäcka mycket som övriga turister missar.

Kort sagt går det att tillbringa lång tid i och omkring Romantiska Vägen. Särskilt om du kombinerar husbilsresan med cykling och lite vandring. Räkna också med en kulinarisk upplevelse och lämna stressen hemma – men ta med det goda humöret.

Trevlig resa!

Fakta Romantiska vägen – Tyskland
Grundad: 1950
Längd: 40 mil

TIPS FRÅN NORR TILL SÖDER
rzburg: Marienberg Citadel (Fästningen Marienberg), Residenspalatset (Unesco)
Bad Mergentheim: Slottet (Deutschordenschloss)
Rothenburg ob der Tauber: medeltida stadsmiljö, Julmuseum, kriminalmuseum
Dinkelsbühl: historiska gamla kvarter
Nördlingen: Järnvägsmuseum m.m.
Harburg: Slott
Augsburg: Mysig stadsmiljö, dockteater
Pfaffenwinkel: Kyrkan Wieskirche (UNESCO)
Schwangau: Kung Ludwigs slott, Neuschwanstein
ssen: Mysig stadsmiljö och slott

www.romantischestrasse.de

Text: husbil365.se
Foto: Tyska turistbyrån

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.