fbpx

Roadtrip genom Österlen- 10 guldkorn

0

Sverige kan vara helt magiskt på sommaren och få ställen är mer magiska än Skåne. Det är lätt att förstå varför Österlen kallas för Sveriges Provence med dess ljus, grönska, gula fält, dramatiska klippor, vida vidder och hissnande havsutsikt. Det är något speciellt att svischa fram i den fullkomligt magiska naturen, stanna till vid söta antikbutiker, pittoreska små­ byar, gårdsbutiker, loppisar och att avnjuta vällagade middagar lagade med kärlek av närproducerade råvaror. Här kommer våra bästa Österlen tips:

1. Ale Stenar

Ovanför hamnen i fiskeläget Kåseberga hittar du Ales stenar- norra Europas vackraste fornlämning. Ales stenar består av 59 stora stenblock, resta i en 67 meter lång och 19 meter bred skeppsliknande formation. Fornlämningen bjuder på, förutom otroligt spännande historia, en magisk naturupplevelse där havet möter himlen. Upplevs helt klart bäst i solnedgång. Avsluta sedan dagen i Kåsebergas hamn vid något av de mysiga fiskrökerierna.

Läs mer: http://www.ystad.se/turism/se-och-gora/sevardheter-och-besoksmal/kaseberga-och-ales-stenar/

2. Olof Viktors café

Himmelskt goda mackor och bakverk bakade på gammeldags vis i vedeldad stenugn, allt från grunden utan halvfabrikat eller färdiga mjölmixer. Caféet har vunnit många fina priser, bland annat Årets Kafé & Bageri – från restaurangguiden White Guide.

Adress: Glemminge, Österlenvägen 86, 270 21 Glemmingebro
Hemsida: http://www.olofviktors.se/

3. Sandhammaren

Stanna för ett svalkande dopp i havet vid en av Sverige finaste stränder. De böljande sanddynorna bjuder på den vitaste finkorniga sand du kan tänka dig.

Läs mer: http://www.ystad.se/turism/se-och-gora/sevardheter-och-besoksmal/sandhammaren/

4. Mandelmanns trädgård

Den stora TV-succén som vunnit svenska folkets hjärtan. Besök Marie och Gustav Mandelmanns gård Djupadal i Rörum. Här strosar du runt bland de ekologiska odlingarna med växthus, träd, blommor, dammar och djur. Du kan även besöka deras trädgårdskök för mat eller en fikabit, allt på tallriken kommer från och tillverkas på gården. Observera att du måste boka ditt besök på förhand.

Adress: 272 95 Simrishamn
Hemsida: https://mandelmann.se/

5. Franskans crêperie

Invid vidderna, de böljande fälten och Rörums svackor, bara ett stenkast från Mandelmanns trädgård, hittar du otroligt mysiga Franskans crêperie. Ett bondfranskt creperie med hög mysfaktor och äkta skånsk rustik känsla. Här äter du galetter och crepes gjorda med omsorg och kvalitet. Det brukar vara väldigt populärt, boka bord på förhand!

Adress: Rörums byaväg 44, 272 95 Simrishamn
Hemsida: http://www.franskans.n.nu/

6. Glimminge hus

Pampiga Glimmingehus är en ståtlig riddarborg som byggdes 1499 av den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand. Du får en spännande rundvandring och en inblick i riddarlivet för endast 70 kr.

Adress: Glimminge 1, 276 56 Hammenhög
Hemsida: https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/upplev-kulturarvet/glimmingehus/

7. Fridens gårdskrog

En gammal äppelgård i Mellby som har blivit hipster-cool pizzeria. Ägaren, som med sin sjörövarstil är skrämmande lik Pippi Långstrumps pappa, gräddar makalöst goda och vällagade pizzor i sin vedeldade ugn. Med de bästa råvarorna, ekologiskt och närproducerat såklart. Pizzan avnjuts helst i trädgården bland de svajande äppelträden. Det brukar vara väldigt populärt, boka bord på förhand!

Adress: Mellby 267, 277 35 Kivik
Hemsida: http://www.friden.nu/www.friden.nu/Valkommen.html

8. Tångdala lönnkrog

En mindre känd, men lika extraordinär pizzeria, är Tångdala Lönnkrog som du hittar strax utanför Kivik. Har du någonsin drömt om att bygga en egen vedugn i trädgården och starta en egen pizzeria? Tångdala Lönnkrog  var till en början ett konstprojekt om friheten av konstnären Peter Öhman. Projektet pågick i tre veckor innan det polisanmäldes. Nu har han alla tillstånd som behövs och pizzorna som serveras i Peters trädgård är fantastiskt goda. Den vilda trädgården är möblerad med udda charmiga möbler och stämningen är rent av magisk.

Adress: Svinaberga 138, 277 35 Kivik
Hemsida: https://www.facebook.com/t%C3%A5ngdala-l%C3%B6nnkrog-115833918515224/

9. Kivik art centre

En spännande konstvandring i vacker natur för alla åldrar. Den lilla vandringsslingan är fullspäckad med häftiga konstverk för alla sinnen. Missa inte det omtalade utkikstornet från vilket man kan se Ulf Lundells privata gård.

Adress: Bergdala, 277 35 Kivik
Hemsida: http://www.kivikart.se/

10. Brösarps backar

Missa inte porten till Österlen- Brösarps Backar. De välkända kullarna som vi sett i såväl Bröderna Lejonhjärta som i Bregott-reklamerna. Här betar korna i sluttningarna och naturen kan knappast bli vackrare. Ta med picknick, slå dig ner och beskåda den magiska naturen med havet i horisonten.

Läs mer: http://www.brosarp.se/brosarps-backar/

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.