fbpx

Lofoten i Norge

0

Att åka till Lofoten med husbil är något som många drömmer om och det är inte alls konstigt eftersom det är en av världens vackraste platser. Dessutom nåbar för oss med husbil. Det är en lång körning för de flesta av oss men väl på plats värt varenda mil och resan är ju halva målet!

Det må vara 135 mil närmaste vägen från Stockholm, men bara några få mil från svenska gränsen innan man är ute på norska Lofoten. Väl på plats känns det nästan som att befinna sig på en annan planet sett till landskapet. De otroligt mäktiga bergen som tar andan ur en och som ofta reser sig direkt ur havet. Just det faktum att bergen ”står” i havsnivå gör det hela än häftigare.

Under vår resa mot Lofoten åker vi genom Sverige och inlandsvägen E45 hela sträckan upp till Slagnäs där vi tar av mot Arjeplog och senare Norska gränsen. Vägen mot Norge är den så kallade Silvervägen (RV95) som går från Skellefteå och är ett bra alternativ för dig som redan sett inlandsvägen.

När vägen passerar norsk-svenska riksgränsen befinner man sig ovan trädgränsen och det är drygt 30 mil kvar till Lofoten. Färden fortsätter ned mot Norges trafikpulsåder E6 vilken oftast är smalare än svenska riksvägar. Vi följer Europaväg 6 upp till Oppeid och Skutvik där vi tar färjan över till Lofoten och Svolvaer.

Vandring, golf och paddling

Väl ute på Lofoten är det bergen, fjordarna, stränderna och färgerna som fångar vår uppmärksamhet bakom varje ny kurva. I början vill man stanna och ta in landskapet mest hela tiden men vi inser snart att om vi ska stanna vid varje mäktig bergsformation kommer vi aldrig ta oss fram i tid tills semestern är över.

Första nätterna på Lofoten och i samhället Svolvaer bor vi på Cetho Bobilcamping som är en centralt belägen ställplats med självbetjäning. Vi betalar 300 NOK med ström och det finns cirka 30 platser på hårt packat underlag. Vatten och tömning ingår i priset så det blir en bra utgångspunkt för olika aktiviteter i Solvaer.

Aktiviteterna som rekommenderas är först och främst vandring i närområdet för att beundra de otroliga utsikterna. Därefter rekommenderas även fiskeutflykter, golf i midnattssol och kajakpaddling om tid finns och i byn Solvaer finns även en isbar.

Vikingamuseet Lofotr

Samhället Borg är spännande för dig med historieintresse eftersom man här har byggt upp ett långhus man hittat lämningar från vikingatiden. Den 83 meter långa byggnaden är i dag ett välbesökt vikingamuseum med namnet Lofotr.

Tillvaron på Lofoten fortsätter sedan med vidare färd längre västerut ända tills E10:an tar slut i byn med det mycket korta namnet Å där det också finns et fiskerimuseum. Här i Å står vi en natt på andra sidan en tunnel genom berget där det finns en stor asfalterad parkeringsyta.

När det sedan blir dags för hemresa efter flera dygn runtom olika platser på Lofoten väljer vi en annan väg än färjevägen. Vi kör hela vägen tillbaka via Narvik och därifrån via Riksgränsen mot Kiruna och senare den nordligaste sträckningen av inlandsvägen.

Väl hemma kan vi summera en resa med mängder av otroliga synintryck, minnen och upplevelser. Att upptäcka Lofoten är helt enkelt ett måste och att få möjligheten att göra det med husbil är helt enkelt en dröm som gått i uppfyllelse. Testa du också!

  • Bron längs Fylkesväg 808 vid Fredvang påminner lite om den kända vyn vid Atlanterhavsveien men det är en helt annan plats. Foto: visitnorway.se

FAKTA Lofoten

Ögruppens viktigaste näring har alltid varit fisket och det finns därför många små fiskebyar med stor charm. Överallt ser man de typiska torkställningarna där fisken torkas och ett måste är att provsmaka den arktiska torsken (Skrei) när tillfälle ges.

www.lofoten.info

Avstånd Stockholm: cirka 135 mil
Midnattsol: från slutet av maj till mitten av juli
Att tänka på: Vädret slår om snabbt så varma kläder i flera lager är bra, liksom regnskydd. Vill du spara pengar kan du fylla på kylskåp och skafferi i Sverige. Fyll även på gasol innan gränsen. Lämna inte husbilen med markisen ute då det snabbt kan slå om till storm.

Text: husbil365.se

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.