fbpx

Hyr husbil på Nya Zeeland

0

Det ligger så långt bort man kan komma på andra sidan jordklotet men en sak har vi gemensamt och det är passionen för husbilar. Nya Zeeland är helt enkelt perfekt för upptäcktsfärder med husbil och ger vi några av våra bästa tips.

Många drömmer om att åka husbil på Nya Zeeland och få platser är så förknippade med husbil och det finns flera goda anledningar till det. Först och främst vimlar det av bra campingplatser och övernattningsmöjligheter för husbilar runtom i landet. Sedan är landet i sig så pass enkelt att färdas i och man kan upptäcka massor från norr till söder under två veckor.

De flesta startar sin husbilssemester på Nya Zeeland genom att flyga till Auckland i norr eller Christchurch i söder, där husbilen sedan väntar. Antingen hyr man en väg och lämnar i vardera stad eller så återvänder man till samma startort.

Nya Zeelands största stad heter Auckland och kallas ”City of sails”. Här är utsikten från Mount Victoria / North Head. Längre ut ligger vackra Hauraki Gulf marinpark med sina öar. Huvudstaden i landet heter däremot Wellington och den ligger längst i söder på Nordön, där färjan går till Sydön.

Några dygn i Auckland

Här väljer vi att starta i norr med Auckland. Ett tips är att först tillbringa ett par dagar i den vackra staden innan det är dags att sätta sig bakom ratten. Inte bara för att Auckland har massor av sevärdheter utan också av rena säkerhetsskäl. Jet-lag och tidsomställning gör oss trötta i trafiken.

När du befinner dig i Auckland får du inte missa en båttur i Hauraki Gulf där det finns en mängd härliga öar med olika fauna. Har du tur får du se valar under båtturen. Ett annat tips är den vilda västkusten en timmer från Auckland dit stadsborna åker för att ta det lugnt. Åker du inte med egen bil så ordnas bussturer till några av de kända stränderna.

På väg med husbil

Vänstertrafiken och att ratten sitter på ”fel sida” kräver lite tillvänjning och särskilt i korsningar och rondeller gäller det att tänka till. Men det tar inte så lång tid och trafiken på Nya Zeeland är relativt lugn och gles vilket gör det hela enklare. Nya Zeeland är lika stort till ytan som Japan men har knappt fem miljoner invånare jämfört med Japans 126 miljoner.

Om du har gott om tid på plats är ett tips att börja köra norrut från Auckland. Här hittar du bland annat världens sjätte längsta sandstrand (Ninety mile beach) där du kan åka surfbräda på de stora sanddynerna i den norra delen. På östra sidan hittar du Bay of Islands med massor av paradisstränder, vackra öar och vattensporter.

På Nordön strax söder om Auckland hittar du även inspelningsplatsen för Sagan om Ringen-filmerna.

De 44 hobbit-husen byggdes på Matamata fårfarm söder om Auckland. Vandra runt bland de gulliga små husen men se först trilogin Sagan om Ringen för att få den rätta känslan! FOTO: Sara Orme

Nordön och Sydön

När du betat dig genom alla besöksmål på den norra delen kommer du så småningom fram till färjeöverfarten mot Sydön. Nordön är något mindre till ytan men också mer tätbefolkad än Sydön. Om du gillade naturen på Nordön kommer du säkerligen även gilla bergen, fjordarna och den storslagna naturen på Sydön som tar andan ur den mest härdade resenären.

Det finns massor av klassiska sevärdheter och för att nämna några är Milford Sound, Marlborough Sound och Fiordland National Park välkända stopp.

Använd husbilen som högkvarter och utgångspunkt vid vandring på Nya Zeeland. Det finns massor av leder över hela landet, även för dig som bara vill vandra kortare sträckor. Routeburn Track till Key Summit är en av många bra vandringar på Nya Zeeland. FOTO: Miles Holden

Campingar och holiday parks

Du hittar campingar och övernattningsplatser överallt på Nya Zeeland och med varierande standard och priser. Allt från resort-liknande privatcampingar med all lyx till vanliga ”parkeringsplatser” utan minsta bekvämlighet.

De dyrare privatägda campingarna kallas ”holiday parks” och kostar cirka 2-350 kronor per natt. Dessa alternativ kan vara bra att använda var 3-4:e natt beroende på om din husbil har dusch och om du vill tvätta kläder eller bara lyxa till det lite.

Annars finns det cirka 350 enklare campingplatser runtom i landet som ofta drivs av staten och ligger belägna i, eller vid, nationalparker och sevärdheter.

Det bästa sättet att se Nya Zeeland är att köra själv och då helst med husbil eftersom det ger störst frihet. Utanför städerna är trafiken gles och vägarna fina och landskapet ständigt varierande. Ta god tid på dig för du kommer att vilja stanna väldigt ofta och ta in vyerna…

Fricamping

Fricamping är generellt sett tillåtet på statlig mark om inte skyltar och lokala föreskrifter säger annat. Dock finns ett grundkrav och det är att husbilen ska vara ”försluten” i fråga om vatten och avlopp. Se därför till att husbilen du hyr är ”self-contained”, inte bara med uthyrarens ord utan även med certifiering/klistermärke på vindrutan. Läs mer i faktarutan nedan.

Oavsett om du har en certifierad husbil så är det bra att kontrollera lokalt vad som gäller om du tänker fricampa – och som alltid – ta med skräpet ifall du inte hittar en soptunna.

Nya Zeeland är naturälskarens dröm så låt det förbli så. Trevlig resa!

Hyr husbil på Nya Zeeland

Invånare: 4,8 miljoner
Indelning: 29 regioner
Storlek: 160 mil från norr till söder
Antal nationalparker: 14 st (30.000 kvkm)
Befolkningstäthet: 17,9 pers/kvkm (Sverige 22,5)
Antal får: ca 30 miljoner

Underbara färger och det bästa sättet att upptäcka Nya Zeeland - med husbil! Bilden är tagen i Arrowtown som ligger 25 minuter från Queenstown. FOTO: David Wall

Hyr alltid self-contained campervan

Många hyrfirmor på NZ hyr ut vanliga bäddbara minibussar med kanske ett utvändigt kök där avfallsvattnet hälls ut i naturen.

För att göra husbilslivet miljövänligare har staten infört en certifiering för husbilar (Self-Containment NZS 5465:2001) som betyder att husbilen ska kunna förvara färskvatten, gråvatten och svartvatten i upp till tre dygn. (12 liter färskvatten/person och lika mycket grå-svartvatten/person i tre dygn samt teknik som vattenlås, diskho, tömningsventil, toalett m.m.)

Som belöning för att man använder en Self-contained-certifierad husbil kan man fricampa på statlig mark (där det är tillåtet) och cirka 350 statliga ”ställplatser” runtom i landet.

Tömma vattentankarna

Det finns massor av ”dump-stations” runtom i landet och de markeras med skyltar på en husbil med nedåtpil för tömning. Tömningsstationerna finns ofta utmärkta på kartor och i appar eller GPS:er. Du kan också fråga på någon av landets över 80 i-SITEs vilket är en form av turistbyråer.

Nya Zeelands turistbyråer kallas i-SITE

På Nya Zeeland finns över 80 stycken ”visitor-centres” eller turistbyråer som ofta drivs privat. En del av dem är turistattraktioner i sig själva som Sky Tower i Auckland eller den jättelika hunden i Tirau och Hobbit-huset i Matamata. Ett tips är att ladda ned appen och leta upp lokala i-SITEs för att fråga om turistmål, tömningsstationer, campingar och fricampingar varthän du kommer.

Körtid mellan större orter:

Auckland – Wellington = 8 tim
Wellington – Christchurch = 8 tim inkl färja
Christchurch – Queenstown = 6 tim
Queenstown – Dunedin = 4 tim

Tips om körtider:

Precis som i vårt grannland Norge så tar det längre tid än väntat att färdas mellan olika orter. Vägarna är ofta smala och krokiga vilket inte syns på kartorna. Ta god tid på dig och om du tror att en sträcka tar tre timmar – planera för fyra. Du kommer att vilja stanna ofta.

Sist men inte minst, stanna även och släpp förbi bakomvarande trafik – ifall du bildar kö.

 • Milford Sound är som hämtat ur en saga när solen skiner men bli inte besviken om himlen öppnar sig. När det regnar här bildas hundratals vattenfall längs bergssidorna och vissa av dem så högt upp att de aldrig når havet. FOTO: Will Patino

Husbil på Nya Zeeland – 10 bra anledningar

Källa: australienresor.se

 1. A room with a view. Välj din egen utsikt.
 2. Sitt utanför och titta på stjärnorna.
 3. Flexibilitet och frihetskänsla.
 4. Laga mat själv eller gå på restaurang – valet är ditt!
 5. Barnvänligt.
 6. Kom i kontakt med naturen – och dig själv!
 7. Transport & övernattning i ett paket.
 8. Grillning är en nationalsport och husbilen perfekt för ändamålet.
 9. Kvalitetstid med familj och vänner.
 10. Kom närmare djurlivet.

Bonusanledning: En campingtur passar alla – oavsett budget!

Läs hela listan och motiveringar på www.australienresor.se

 

Text: husbil365.se

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.