fbpx

Fem restauranger nära ställplatser

0

Visst är det härligt att laga mat i husbil men ibland tryter recepten och man längtar efter proffslagad mat. Husbilen är ett perfekt verktyg för dig som gillar att testa smakfulla restauranger. Med ett par glas vin i kroppen är det bra att husbilsplatsen är nära.
En av höjdpunkterna med husbilslivet och att resa till nya platser är att emellanåt gå på en högklassig restaurang. Det finns gott om restauranger av hög klass men inte lika många där det också går att övernatta i husbil eller husvagn. Här har vi listat ett antal högklassiga krogar och restauranger med närhet till ställplatser och campingar.

Tre av de listade finns med hos White Guide och en av dessa, Frantzén, är Sveriges högst rankade restaurang i Guide Michelin med sina tre stjärnor. Den sistnämnda måste bokas långt i förväg och har ingen ställplats utan man får välja att åka kommunalt från förslagsvis Långholmens Husbilscamping eller andra campingar i Stockholmstrakten. Ett undantag på lista tack vare sin höga klass alltså.

Flera av restaurangerna ligger utanför större tätorter eftersom det är lättare att anlägga ställplatser eller campingar utanför städerna. Kom ihåg att be om recept eller bara låta dig inspireras till din egen matlagning i husbilen. Smaklig spis – från norr till söder!

Kvarkenfisk, norr om Umeå

Kvarkenfisk är inte bara en högklassig restaurang som funnits i White Guide i fem år utan de driver även en ställplats. I år är restaurangen även nominerad till årets Merroir Award av White Guide som en av fyra svenska restauranger. De är som namnet antyder specialiserade på fisk och krögaren är yrkesfiskare. Lokalt och färskt är bara förnamnet! Fiskaffär finns också.

Adress: Rovögerns fiskehamn, Svartviken 50, 907 88 Täfteå
Koordinater: 63°44’07.2″N 20°32’13.4″E
www.kvarkenfisk.se

Axmar Brygga Havskrog, norr om Gävle

Havskrogen med den populära ställplatsen fanns med i White Guide fram till 2015 och håller mycket hög klass på maten. Här kan du även köpa deras populära såser som take away. Till exempel champagnesås, cognacsås eller varför inte örtolja eller hummerolja att använda i egen matlagning.

Adress: Axmarbrygga Havskrog, Boskär, 81794 Axmarbruk
Koordinater: 61°02’55.9″N 17°09’32.0″E
www.axmarbrygga.se

Foto: Fröknarna Fräs, Torsby Camping

Fröknarna Fräs, Torsby Camping

Campingrestaurangen på Torsby Camping heter Fröknarna Fräs och den rekommenderas även av White Guide. Här kan barnen åka vattenrutschbana eller leka med kompisarna efter att ni njutit av god mat. När det blir läggdags är det bara att promenera till husbilen eller husvagnen. (Öppet 15 maj – 31 aug)

Adress: Torsby Camping, 68591 Svenneby
Koordinater: 60°05’30.1″N 13°01’49.6″E
www.froknarnafras.com

Restaurang Frantzen, Stockholm (boende Långholmens husbilscamping)

Undantaget som inte har egen ställplats är Sveriges högst rankade restaurang Frantzén. Global Mästarklass enligt White Guide och enda svenska krog med tre stjärnor i Guide Michelin. Bokning en månad i förväg. Meny á 3000 kr/person plus dryck. Boende på Långholmen eller övriga campingar i Stockholm. Taxi, cykel eller kommunalt till restaurangen.

Adress: Klara Norra Kyrkogata 26, 111 22 Stockholm
Koordinater: 59°20’01.9″N 18°03’30.3″E
www.restaurantfrantzen.com

Bauergården Gästgiveri, Bunn nära Gränna

Småländska Bauergården i Bunn utanför Gränna är välkänd bland husbilister då den håller så hög service och har allt som kan önskas. Den är även upptagen i tyska listan TopPlatz med de bästa ställplatserna. Restaurangen håller hög klass med lokala råvaror. Smörgåsbord på söndagar.

Adress: Bunn, 56393 Gränna
Koordinater: 57°56’08.6″N 14°29’32.9″E
www.bauergarden.se

 

Text: husbil365.se

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.