Cityguide Stockholm för campare

0

Många vill besöka Stockholm med husbil eller husvagn. Här är våra bäst tips på campingar, kaféer och aktiviteter i huvudstaden.

Det behöver inte vara särskilt svårt att besöka Stockholm med husbil eller husvagn. Första tipset är att beställa turistpasset ifall du vill tillbringa några dygn i stan och besöka så många museer och sevärdheter som möjligt. Du beställer det via hemsidan så skickas det hem till dig. Inkluderat i passet kan du också beställa SL-Kortet så du har fri tillgång till bussar, tunnelbana och några kommunala båtlinjer.

Därefter är det bra att boka campingplats för att du ska slippa anlända till en fullbokad camping, särskilt vid högsäsong är trycket hårt på de få platser som erbjuds. Du hittar kontaktuppgifter i länkarna till respektive camping.

Att stiga upp en tidig morgon för en promenad längs Strandvägen och ut på Djurgården rekommenderas varmt! Foto: Nicho Södling/mediabank.visitstockholm.com

Det går också att parkera centralt tillfälligt, exempelvis om ni ska besöka Allsång på Skansen på tisdagarna. Enklast är då att parkera på Östermalm eller Gärdet där det är lite lättare att hitta plats sommartid. Det är dessutom nära till centrum, Skansen och sevärdheterna på Djurgården. Vissa gator är lättare att parkera på. Till exempel Valhallavägen ända bort till tv-huset eller på parkeringarna ut mot Kaknästornet.

På tisdagar är det dags för Allsång på Skansen. Ta med regnkläder, ett glatt humör och något att dricka. Entré till Skansen är det enda du behöver, platserna är inte bokningsbara. Foto: Mikael Sjöberg/mediabank.visitstockholm.com

När du fått husbilen på plats är det bara att upptäcka staden och ett viktigt tips är att försöka ta det lite lugnt ibland. Känn dig som hemma. Sitt i en park och ät glass, stig upp en tidig morgon och se staden vakna upp. Ett annat tips är att ta en båttur, det finns mängder att välja på.

Fjäderholmarna är lättaste skärgårds-ö-känsla att nå från centrum. Annars finns många andra dagsturer till någon av de tusentals öarna. Kanske ta med elcykeln och cykelluffa i skärgården?

Fjäderholmarna
Fjäderholmarna är lätta att nå med tre olika rederier som avgår från city. Räkna med en halvdag eller heldag beroende på om du ska äta på ön eller inte. Foto: Ann Sofie Eriksson/mediabank.visitstockholm.com

Gillar du shopping så finns förstås mängder att välja på och så även restauranger och kaféer. En sak är säker, du lär inte sitta sysslolös. Det kan vara skönt att vara lite sysslolös ibland – särskilt vid turistande i en storstad.

Kaffetips

Häftiga uteserveringar finns lite överallt. Här är det Södra Teaterns Kafé på Södermalm som står för utsikten. Foto: mediabank.visitstockholm.com
 • MR Cake, Östermalm – Med Roy Fares och Mattias Ljungberg
 • Musiksalongen Gabriel & Hilda, Östermalm – Hemtrevligt kafé där tiden stannat
 • Rosendals Trädgård, Djurgården – Vackert beläget för trädgårdsälskaren
 • Kafé himlavalvet – Utsikt och våfflor vid Sveavägen
 • Fjällgatans kaffestuga – Utsikt på söder
 • Vete-katten – Klassiker mitt i centrum

5 bra museer

 • Tekniska museet (Polismuseet, sjöhistoriska och idrottsmuseet)
 • Fotografiska museet
 • Abba the Museum
 • Skansen
 • Vasamuseet
 • Naturhistoriska museet

4 cykel- /promenadrundor

 • Djurgården runt, ca 10 km
 • Kungsholmen runt, ca 10 km
 • Södermalm runt, ca 11 km
 • Brunnsviken runt, ca 13 km

4 tips på båtturer

Boende i Stockholm med husbil & husvagn

Badmöjligheter finns vid samtliga campingar i Stockholm. Som här precis i närheten av Husbilscampingen på Långholmen där det både finns bad och bryggor. Reimersholme på bilden. Foto: Tove Freij/mediabank.visitstockholm.com

Flera campingar och ställplatser nedan kan nås med kommunala medel som SL. Några av dem har gångavstånd och andra cykelavstånd till centrum.

Passet till Stockholm

Vacker arkitektur på mysiga Danderydsgatan på Östermalm. Sevärt i närheten är Stadion från OS 1912, Engelbrektskyrkan i Lärkstaden, Lill-Jansskogen och Humlegården. Foto: mediabank.visitstockholm.com

Ett tips är att beställa Stockholmskortet inklusive SL-kort på webben innan avresa så får du det i brevlådan. Bra att ha vid resan från campingen första dagen.

www.stockholmpass.se

Visit Stockholm

www.visitstockholm.com

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.