fbpx

Bästa stället för campingnostalgi!

0

Missa inte att besöka Erwin Hymer Museum som är fyllt med veteranhusvagnar och husbilar. Här hittar du en av världens finaste samlingar av gamla campingprylar och fordon i en välplanerad utställning.

När Erwin Hymer Museum öppnade år 2011 var det tänkt som en hyllning till människorna som använder fritidsfordonen. Trots att det är ett initiativ av grundaren Erwin Hymer själv så är det alltså inte företaget Hymers historia som står i centrum – snarare fenomenet camping och resor med fordon i allmänhet. Många fordon från Hymerkoncernen finns förstås representerade men också helt andra tillverkare från Tyskland, England och USA finns med. Husvagnar, dragbilar och husbilar som gett avtryck i historien eller som helt har glömts bort. Allt är snyggt förpackat med tillbehör och prylar från tiden.

Utställningarna har ofta olika teman som du hittar på hemsidan. Här är det humor kring livsstilen som fångar besökaren.

Museet är mycket genomtänkt och som besökare tas vi på en resa där vi först av allt fascineras av Hymermuseets moderna arkitektur. Det är som om ett rymdskepp i form av en jättelik framtidspod eller liknande släppts ner på åkermarken utanför Bad Waldsee. Arkitekturen ger samtidigt en häftig kontrast till all historia som finns på insidan. De stora glaspartierna ger också rätt ljus och känsla till det uteliv som visas innanför väggarna. Det känns nästan som att vi är utomhus.

Vägen upp till övervåningen heter Alpenpass.

Utställningen börjar på bottenvåningen där vi följer en landsväg på golvet, en väg som senare tar oss uppåt längs “Alpen route” till museets övre våning. Vi får vet mer om den tekniska utveckling men också allmän kulturhistoria kring resandet. En del reseberättelser från verkliga resor är mycket spännande så det gäller att ge museet tid och inte bara springa förbi allt. Museet är till för hela familjen men störst glädje har den som tar det lugnt och tar in berättelserna som finns samlade. Därför är det bra att kunna engelska eller tyska.

Om du har tur så sammanfaller ditt besök med veteranutställningar eller loppmarknad. Håll utkik på Hymermuseets hemsida för särskilda datum.

Frågor som vad är det som får oss att lämna hemmet och dra ut i världen? Vad är det som gör att vi gillar oberoendet med det mobila boendet? Utställningar om friheten på hjul humoristiskt kombinerat med över 80 klassiska fordon och mängder av historier från hela världen. Det är inte bara vagnarna och bilarna i sig som är intressanta utan också att flera av dem har en egen intressant berättelse med resebilder, anteckningar och annat sparat.

Den snygga vagnen i förgrunden är en Nagetusch Brillant som byggdes i forna DDR.

Vi tar oss genom det senaste århundradets campinghistoria vidare till nutiden för att sedan avsluta i framtiden och alla visionerna som finns inför morgondagens campingliv.

Taktält med ståhöjd på tuff Trabant 601.

Efter utställningen avslutar vi med utsökt mat i museets restaurang som också går i resandets tecken med mat från populära resenationer. Även Norden finns representerat på menyn. Hymermuseet lyckas faktiskt sprida en hel del glädje till oss besökare och fulla av inspiration reser vi vidare i vackra Bad Waldsee.

Fakta Hymermuseet

Utställningarna har ofta olika teman som du hittar på hemsidan. Här är det humor kring livsstilen som fångar besökaren.

Museet drivs av stiftelsen Erwin Hymer Stiftung som ständigt letar fler fordon, filmer och dokument värda att bevara och visa. Totalt har stiftelsen cirka 250 fordon varav 80 ställs ut. 

Totalyta: ca 6 000 kvm, två våningar

Utställda fordon: ca 80 st

Öppettider: Alla dagar 10-18 (Torsdagar till 21) (stängt julafton och nyårsafton)

Inträde: 11.50 euro vuxna, barn upp till 18 år gratis

Kontakt: Erwin Hymer Museum, Robert-Bosch-Straße 7, 88339 Bad Waldsee

Tel. +49 7524 976676-00

info@erwin-hymer-museum.de

GPS: 47°56’13.7″N 9°45’37.9″E

Hemsida: erwin-hymermuseum.de

Exempel på utställda fordon:

AIRSTREAM 31`SOVEREIGN OF THE ROAD 1969, USA 

AUSTERMANN Knospe, 1961, Tyskland 

BOGASCH, Eigenbau, 1986, DDR

CAR CRUISER, 1932, Storbritanien 

DETHLEFFS, Wohnauto, 1931, Tyskland 

ERIBA, Prototyp „Ur Troll“, 1957, Tyskland 

COVENTRY, Knight 49, 1949, Storbritannien  

KNAUS, Schwalbennest, 1961, Tyskland 

NAGETUSCH, Brillant, 1963, DDR 

PIEPER W 360, Eigenbau, 1986, DDR 

SCHÄFER Suleica G 500, 1970, Tyskland

SPORTBERGER Land-Yacht L6, 1953, Tyskland 

DETHLEFFS E-Home Studie, 2017, Tyskland

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.