fbpx

Våra bästa tips inför vinterförvaring av din husbil

0

Står du inför den första vintern med din husbil? Eller känner du dig inte riktigt nöjd med din nuvarande lösning? Då har du hamnat helt rätt! Vi svarar på de mest återkommande frågorna kring vinterförvaring. Att vara angelägen om att ta väl hand om sin husbil är att ha kommit en lång bit på vägen mot en lösning. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för fler tips och nyheter från husbilsvärlden.

husbil i snö

Tänk igenom hur vill du använda din husbil i vinter

Vi på Husbil365 tycker oss se att fler och fler husbilsägare aktivt använder sin husbil året om. För nyare husbilsmodeller med stabila värmesystem och pålitliga funktioner är vintern inte ett problem, snarare ett resesätt som låter dig komma ovanligt nära inpå naturen. Vintersemester i husbilen eller ej, det är helt och hållet en smaksak. Ska husbilen stå i minusgrader så behöver den såklart förberedas oavsett om du tänkt använda den under vintern eller ej!

snölandskap med en man som sitter i campingstol och lagar mat på spritkök

Förvaring i varmgarage

Ifall du aktivt vill använda husbilen under vinterhalvåret så är ett eget varmgarage på tomten det absolut smidigaste. På så sätt är det bara att köra in husbilen efter din tur, utan ett behöva lägga tid på vinterkonservering varje gång. Ett nytt, stort garage är dock en stor (men kul!) investering som många inte har möjlighet till. På många håll finns möjlighet att hyra plats i varmgarage, vilket får sägas vara det näst bästa alternativet när du aktivt använder din husbil och inte vill lägga tid på vinterkonservering.

Har du möjligheten att förvara husbilen skyddat från väder, vind och minusgrader så kan du räkna hem en besparing på ett antal arbetstimmars förberedelse. Om du inte har den sällsynta lyxen att ha ett eget varmgarage i storleksordningen XXL, så finns bra alternativ att hyra in sig.

husbil i varmgarage

Hyra vinterförvaring i ditt närområde

Det finns ofta gott om möjligheter att hyra någon typ av vinterförvaring i ditt närområde. Allt från större varmgarage med lite dyrare hyra, till kallgarage och ladugårdar för en förhållandevis billig peng. Hör med din återförsäljare eller utför en enkel sökning så hittar du trygga alternativ.

husbilar i garage

Vad kostar det att hyra vinterförvaring?

Vill du övervintra husbilen i ett torrt och tryggt varmgarage så får du räkna med runt 2500kr/månad. Säker parkering under tak utomhus kan gå för en tusenlapp. Har du tur att få fatt i en bonde som hyr ut sin lada kan du komma ner så lågt som 1000-2500kr för hela säsongen.

Det mest kostnadseffektiva är definitivt att förvara utomhus i minusgrader, på mark där ingen avgift tillkommer. Exempelvis din tomt. Det är inte det smidigaste, men absolut fullt möjligt och vanligt förekommande.

Nedan följer en användbar checklista. Då konservering inför vintern är ett ypperligt tillfälle att se över din husbil så har vi skickat med några underhållspunkter som bör genomföras varje år.

Hymer husbil i snö

Den kompletta checklistan för vinterförvaring utomhus

1. Tak eller husbilstält

Överväg någon form av tak. Regn som fryser till is, snö som lägger sig som ett tungt täcke på flera hundra kilo och olika typer av fuktskador. Det finns ett antal risker med förvaring utan tak, även om många verkar lyckas ändå år efter år. Vi rekommenderar att du investerar i ett husbilstält som skydd mot de tuffaste vädren

2. Rengör interiören

Rengör inuti husbilen och plocka undan livsmedels- och städprodukter, speciellt flytande produkter som kan frysa. Sängkläder och kläder förvaras bäst inomhus över vintern.

husbil interiör

3. Skydda din husbil från möss

Glöm inte att skydda husbilen från gnagarna. Det finns inget tråkigare än att öppna upp sin husbil på våren och inse att en mus gjort sig ett hem i det som brukade vara en dyr soffa med originalklädsel. Detta är något som många missar men som faktiskt händer. Se efter om det finns hål eller sprickor och täta i så fall med silikontätning eller lämpligt sprutskum. Några musfällor skadar inte att placera ut inne i husbilen för säkerhets skull. 

möss i husbilen

4. Ta hand om batterierna

Ett batteri som inte har hög laddning riskerar att frysa sönder. Om du har möjlighet att ha husbilen kopplad till el under förvaringen så kan du låta batterierna vara kvar. Tänk på att 12V-systemet måste vara på för att batterierna ska kunna laddas. Om du inte kan ha husbilen kopplad till el under vintern, så kan du först ladda upp dem ordentligt och sedan koppla bort batteriernas minuspool. Säkrast är att också ladda upp batterierna på nytt varje månad. Alternativt så kan du ladda upp batterierna en gång, och sedan förvara dem torrt och tempererat.

5. Skydda gummilister

Behandla utvändiga tätningslister med UV-skyddande spray eller liknande för maximal hållbarhet.

6. Kontrollera taket

Släng ett öga på taket för att upptäcka sprickor eller andra möjligheter för fukt att ta sig in.

7. Töm alla tankar

Töm avlopp-, vatten och septitank och se till att de är avstängda. Se till att hela vattensystemet är tomt på vatten.

8. Rengör husbilen utvändigt

Tvätta hela bilen och applicera ett skyddande lager vax. Vaxet skyddar färgen och ger din husbil ny lyster. Det fyller också en funktion i att du går igen varje kvadratmeter av bilen utvändigt. En bra möjlighet att upptäcka skavanker som uppstått utan att du märkt det!

tvätta husbil utvändigt

9. Fyll upp bränsletanken

Fyll bensintanken och behandla bränslet med K-sprit eller liknande, detta förhindrar att fukt kommer in i tanken. Detta är särskilt viktigt om du har en inbyggd generator. Kör i så fall generatorn i någon timme så att den behandlade bensinen kommer in i generatorn. Säkrast är att köra generatorn en gång i månaden under förvaringen.

10. Pumpa upp och täck över däcken

Pumpa upp däcken och behandla med skyddsmedel. Bra att även täcka över dem.

husbil däck

11. Förhindra att husbilen sjunker ner

Ställ husbilen/däcken på tryckimpregnerade brädor om den står på gräsmatta eller annat mjukt underlag. Ett lager plast mellan mark och husbil ger ytterligare skydd mot fukt.

12. Ställ husbilen sluttandes

Om du inte förvarar husbilen i ett tält, placera då husbilen så att taket har en något sluttande vinkel, så att vatten kan rinna av.

meka med husbil

Lycka till med vinterförvaringen! Utforska gärna fler av våra inspirerande artiklar och börja längta till nästa säsong!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.