fbpx

Att tänka på när du ska sälja din husbil

0
En husbil från Hymer parkerad på vägkanten

Funderar på att sälja din husbil, och känner att projektet känns övermäktigt och ovisst? Blocket är fullt av fina annonser som får det att se enkelt ut, men bakom kulisserna har de ofta föregåtts av mycket möda.


Det finns några olika metoder för att sälja sin husbil, du som potentiell säljare bör bekanta dig med fördelar och nackdelar med var och en.

De vanligaste tillvägagångssätten för försäljning av husbil:

  • Sälja husbilen privat, på t.ex Blocket.
  • Sälja den till en återförsäljare av begagnade husbilar.
  • Sälja till en aktör som hyr ut husbilar.
  • Själv hyra ut din husbil.
  • Lämna in din husbil i samband med köp av en ny.
sälja sin husbil

Om du vill införskaffa en ny husbil, kan det vara en god idé att söka efter möjligheten att lämna in din husbil och få dess värde i rabatt på nästa. Vi upplever att det oftast blir en fair deal! Om slanten på kontot är viktigare, så får du som mest marginal om du säljer privat. Detta gäller speciellt om din husbil inte är alltför gammal och i gott skick.

Checklista: Så förbereder du din husbil inför privat försäljning

1. Lägg upp din annons någon månad eller två innan sommarsäsongen.

Sannolikt kan samtliga husbilsförsäljare skriva under på att våren och sommaren är deras absoluta högsäsong. Detta ska du såklart dra nytta av du också. Dina potentiella köpare vill använda husbilen redan under säsongen, och löper mindre risk att skrämmas bort av prisförhandling under denna tid.

husbil på sommaren

2. Plocka undan personliga saker och rengör ordentligt

Precis som är fallet vid försäljning av bostäder – rensa bort alla personliga föremål i husbilen som hindrar den nya köparen att leva sig in i ägarskapet. Återställ husbilen till orginal i den mån det går. Sätt tillbaka orginalgardinerna om du bytt dem, plocka bort dukar och annat pynt som tillkommit. Målet är att inte påminna köparen om att husbilen har använts! 

husbil interiör

3. Reparera interiör

Reparera eventuella skavanker i inredningen. Det kan vara värt att beställa ny klädsel till soffor och fåtöljer om dessa är i märkbart dåligt skick och du har en relativt ny husbil. Ska du beställa nytt så rekommenderar vi att köra på en ljus färg – det kan få husbilen att kännas rymligare! Känn efter att alla handtag sitter stabilt och dylikt – det kommer köparen också att göra.

4. Serva din husbil

Se till att serva din husbil innan du lägger upp en annons. Även om din senaste service bara var 9 månader sedan, kan det vara värt att genomgå en till. Skapa trygghet genom att tydligt lyfta att din husbil är nyservad i annonsen. Detta gäller såklart besiktning också, och glöm inte att lyfta garantier om de fortfarande är aktuella.

5. Ta bilder av hög kvalitet

Återigen, eftersom husbilar ofta är trånga utrymmen kan de vara svåra att fotografera. En vidvinkelkamera är att föredra här. Se till att inte råka få med dig själv i badrumsspegeln i jakten på den bästa vinkeln! 

Kanske ska du köra ut till en campingplats och fota där? En fin naturmiljö, framförallt med bra ljus, gör att dina bilder känns proffsiga och genomtänkta. Om du har en riktig dyrgrip till husbil som du hoppas få ett riktigt bra andrahandsvärde på, kan det såklart vara värt att anlita en fotograf. 

Husbil i naturen

6. Lista alla förbättringar jämfört originalskick

Har du inrett garaget, satt dit solceller,  bytt soffklädsel, förfinat ytskikt eller bytt fälgar? Glöm inte nämna det i annonsen för att få en fördel jämfört andra annonser för samma modell. 

7. Var transparent med bristerna

Din köpare kommer uppskatta full transparens om det finns brister och nackdelar med husbilen som kan vara bra att känna till. Att lista dessa redan i annonsen skapar ger ett seriöst intryck och skapar trygghet inför affären.

8. Erbjud att köra till potentiella köpare för visning

Om du har möjlighet att köra ut husbilen för visning (inom en rimlig radie) kan du förhoppningsvis få med några budgivare som annars fallit bort.

Lycka till med din försäljning! Kika gärna på fler av våra inspirerande artiklar.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.