Familjeföretag i tredje generation

0

Familjen Roosemark har drivit företag inom bilbranschen i tre generationer. När Tomas Roosemark valde att ta steget att öppna eget var valet av fordonsbransch solklart: Husbilar.

I verksamhetsanpassade lokaler driver han sedan 2015 Alingsås Motorgrupp AB. En plats där både husbilar och kunder garanterat sätts i centrum.

Du kan göra något för att du är tvungen att göra det. Och du kan göra något av ren passion. Visst är Tomas Roosemark uppvuxen med entreprenörsådran inom fordonsbranschen, men det är ingen slump att han 2015 grundade Alingsås Motorgrupp AB med fokus på husbilar.

– Folk brukar säga att vi startade precis i rätt tid, då husbilsmarknaden kom igång på allvar, säger Tomas. Men husbilar har varit en stor del av hela min uppväxt.

Tomas Roosemark
Tomas Roosemark är familjens tredje generations egenföretagare inom fordonsbranschen. Då en stor del av hans uppväxt bestått av husbilar blev valet av inriktning enkelt för honom. Han är även vd:n som gärna jobbar i verkstaden om det skulle krävas, gammal servicetekniker och montör som han är.

Backar vi bandet till 70-talet så byggde Tomas far Bo egna husbilar. Dels eftersom han tyckte det var roligt, men också för att far och son skulle ha en vettig husbil att bo i på fritiden. Och med ett gemensamt starkt motorsportintresse spenderades stora delar av fritiden med träning och tävlingar på olika motorbanor. Både inrikes och utrikes.

– Husbilar och motorsport har alltid hört ihop, konstaterar Tomas. På den tiden handlade det nästan uteslutande om en praktisk lösning och funktion, men idag är husbilar lika mycket ett aktivt val och en livsstil.

Lokalytorna består i sin helhet av 3 300 kvadratmeters yta. I visningshallen finns det ett stadigt utbud av husbilar. Företaget har flera starka varumärken knutna till sig, bland annat populära Laika.

Om det vittnar de kunder som personalen vid Alingsås Motorgrupp AB dagligen kommer i kontakt med. Visst har det skett en förändring i efterfrågan och kundernas medvetenhet har ökat.

– Absolut! Framförallt ser vi en skillnad på åldern hos våra kunder, fortsätter Tomas. När jag startade bolaget hade vi många 40-talister som kunder. Idag har kundkretsen helt klart föryngrats. Vi har till och med ett stadigt antal 80-talister som köper husbil av oss.

Vid kundmottagningen finns även en mindre förbutik, fylld med tillbehör.

I företagets portfolio finns bland annat Laika och Carado. Två fabrikat som Tomas anser kompletterar varandra bra.

– Carado tilltalar främst yngre eller de som inte tidigare ägt en husbil, berättar Tomas. Det är ett riktigt bra fabrikat som bjuder på tysk kvalitet till ett väldigt rimligt pris.

Platschef Linus Kiviniemi är bra påläst på husbilar, och då framförallt Laika och Carado. Han delar även det starka motorsportintresse som präglar företaget.

Laikas mer påkostade husbilar tilltalar en bredare publik, med något för alla. Husbilsnoviser lika väl som de som redan haft en eller flera husbilar tidigare.

Olika kunder kollar också på olika saker. Men generellt är det garagets storlek och lastförmåga samt långbäddar som är högst prioriterade och som väcker mest frågor.

– Det händer att kunder har varit på en husbilsmässa och sett någon jättefräck planlösning, säger Tomas. Men när de får tänka efter och vi går igenom deras behov så kan deras uppfattning ändras helt.

Verkstaden står inför en förändring nu i vår. En 8-tons fyrpelarlyft ska installeras. Redan nu finns här en 8-tons tvåpelarlyft, en 3,2-tons saxlyft samt två 4-tons tvåpelarlyftar. Anslutningen till Autoexperten borgar för kunnig personal. Hit kan du även vända dig för en besiktning av en husbil som du funderar på att köpa.

Alingsås Motorgrupp är i allra högsta grad en fullserviceanläggning. Och det med en knorr. Den husbilsanpassade verkstaden är ansluten till Autoexperten.

– Det innebär att vi har särskilda krav som vi måste uppfylla, förklarar Tomas. Vi har även avtal med försäkringsbolag och hanterar därför även skadeärenden.

Verkstaden står inför ett lyft. Närmast bokstavligt talat:

– Vi har investerat i en ny 8-tons fyrpelarlyft som ska komplettera våra befintliga lyftar i hallen, avslöjar Tomas. Det är inte bara tyngden på husbilarna som vi måste ta hänsyn till, utan även husbilarnas plastkjolar. Den nya fyrpelarlyften kommer verkligen till nytta där.

Tyska Carado växer i popularitet. Hos Alingsås Motorgrupp känner man till märket och dess produkter väl. Försäljningen av husbilar går stadigt framåt. På senare tid har exempel på kunder som väljer husbilen som sitt permanenta boende blivit vanligare.

Vid sidan av försäljning, service och reparation av husbilar finns det även ett antal husbilar för uthyrning. En bra tjänst för dig som bara är nyfiken på att testa på husbilslivet, innan du bestämmer dig.

– Framförallt är det de mindre plåtisarna som är mest frekvent uthyrda, säger Tomas. Vi kan även se att de som redan är husbilsägare idag tenderar att vilja gå ned i storlek på husbilar.

Husbilens längd är oftare en mer prioriterad fråga än dess vikt. Laikas breda modellprogram erbjuder förstås något för alla. Och här vill Tomas framförallt slå ett slag för alkovbilarna.

Lokalerna verksamhetsanpassades redan vid starten år 2015. Då inreddes bland annat den här 24 meter djupa tvätthallen med ramper för att enkelt nå taket på husbilen. Det bästa av allt? Köper du en husbil här så ingår hallen inklusive förbrukningsartiklar vid tre tillfällen under ett års tid.

– Det är det perfekta valet för barnfamiljer, menar han. Du har alltid en säng bäddad utan att tumma på samvaroutrymmet vid dinetten.

Lokalerna verksamhetsanpassades i samband med att firman startades, år 2015. När jobbet gjordes byggdes en ordentlig tvätthall som är helt anpassad för husbilar.

– Tvätthallen mäter 6×24 meter och här finns även en 12 meter lång ramp som gör att du enkelt når över taket med högtryckstvätten, säger Tomas. Den som köper en husbil från oss får tillgång till hallen tre gånger per år. Då ingår tvättsvamp, schampo och allt som behövs vid varje tillfälle.

Alingsås Motorgrupp AB arbetar också med särskilda kundkvällar. Vid två tillfällen har de anordnat events riktat mot Laika-ägare.

– Det är något vi kommer att göra även i år, meddelar Tomas Roosemark.

Allt som kommer in genom den fyra meter höga porten kan lyftas i full höjd. Här kan i princip alla typer av service och reparationsarbeten på husbilar ske, med undantag för byten av tak och hela väggstycken.

Motorsportintresset då? Jodå, det lever i allra högsta grad inom familjen Roosemark. Nu, som då, fyller husbilen en viktig funktion, men idag är det inte längre någon hemmabyggd husbil som följer med ut på tävlingarna.

Tillsammans med sina anställda lever Tomas som han lär. Personalens samlade kunskap backas upp av verksamhetsanpassade lokaler och två starka varunamn: Tyska Carado och italienska Laika.

Företag: Alingsås Motorgrupp AB
Besöksadress: Kristineholmsvägen 16, Alingsås
Telefon: 0322-100 76
E-post: info@alingasmotorgrupp.se
Webbsida: alingsasmotorgrupp.se
Nyckelperson försäljning: Linus Kiviniemi
Nyckelperson service: Maciej Wodzynski
Grundat: 2015
Antal anställda: 6 st
Smultronställen med husbilen: Tomas Roosemark: Jag vet att det inte är något riktigt semestertips, men i vår familj åker vi mycket husbil till olika motorbanor. Jag gillar framförallt norska Rudskogen.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.