fbpx

Den perfekta familjebilen visas på Fjällkalaset

0

Under Mix Megapols Fjällkalas den 6-9 februari kommer det italienska premiummärket Laika ställa ut en riktig familjefavorit. Alkoven F-510 med hela 5 sovplatser. För dig som inte kan komma till Sälen publicerar Husbil365 därför en test på den familjekära Husbilen, tidigare publicerad av Husvagn På Väg / Campingsverige.se / Foto: Torbjörn Lagerwall

Laika Kosmo F510. En rullande sommarstuga.

Den perfekta familjebilen

Ett tag verkade det som om husbilstillverkarna valde bort alkovbilar i tron att konsumenterna inte var intresserade. Vi i testpanelen är övertygade om att det inte stämmer. En bil med alkov är en perfekt familjebil och barn brukar älska att ha ett eget krypin och med allt fler barnfamiljer som husbilsköpare har produktionen av alkovbilar tagit fart på nytt igen. Vi har tittat närmare på en av Laikas varianter, den 7,20 meter långa Kosmo F510.

Rymlig, modern, praktisk och med snygg interiör är vårt samlade intryck. Att den dessutom är lättkörd är ytterligare ett plus. Här finns gott om plats för familjen. Med en rymlig tvärställd dubbelsäng längst bak, en lika rymlig säng i alkoven, och med möjlighet att bädda fram ytterligare en sängplats till vid sittgruppen landar man på 5 sängplatser. I och med den tvärställda sängen bak håller man bilens längd nere, 7,2 meter är en lätthanterlig längd på vägen och vid parkering. Trots det känns den stor och rymlig på insidan.

I sittgruppen ryms fyra personer. Det kan bli lite trångt om benen men i övrigt sitter man bekvämt och trivsamt.

Balanserad på vägen
Bilen vi testar är byggd på Fiat Ducato 35 light chassi, vilket ger mindre vikt och därmed ökad lastförmåga. Motorn kör med 130 hästar och är växlad med en behaglig robotlåda. På vägen är den välbalanserad både i stad och på motorväg och vi upplever ingen känsla av att alkoven är något vindfång. Högsta punkten mäter 310 cm så det är heller inga problem vid broar och liknande. Interiören är snygg. Laika lägger mycket krut på val av material.

Fönster i alkovfronten ger bilen en intelligent look (som ett par glada ögon) framifrån och en hög mysfaktir i alkoven.

Bra belysning
Belysningen är väl genomtänkt. Här finns allt från snygga LED-slingor som ger mysljus, till läslampor och bra allmänljus. Detta bidrar väldigt mycket till bilens interiörfinish. Konstigt nog är det flera av de stora tillverkarna som helt missar att lägga lite omsorg på belysningen och här plockar Laika ytterligare poäng. Några detaljer som verkligen fångar uppmärksamheten är till exempel den breda dörren och det låga insteget. Även den som är bredaxlad eller på annat sätt välbyggd stiger lätt in och ut ur bilen. En annan iögonfallande detalj är den jättestora luckan till det stora lastrummet. Den största luckan sitter på bilens högra sida och en lite mindre sitter på vänstersidan.

Vi är särskilt förtjusta i kökets konstruktion. Det är väldisponerat med fina avställnings/arbetsytor och bra förvaringsutrymmen. Spisen är i vinkel vilket är smidigt då man har kastruller och pannor på alla tre plattorna, kranen är rejäl och snygg och vasken är tillräckligt djup för att vara praktisk att använda.

Praktiskt lastrum
Nästa sak som fångar vår uppmärksamhet är dörren in till inifrån bilen. Det man först tänker på här är ju hundägaren. Att montera en bra hundbur i lastrummet med ingång inifrån bilen är en av de bästa lösningarna man kan ha och många husbilsåkare kämpar själva med att få till en sådan lösning även i de bilar som inte är byggda för det. Här finns det serverat. Det finns många andra användningsområden till luckan och det är väl bara fantasin som sätter gränsen. Det finns många andra fina lösningar interiört. Köket är snyggt och välplanerat och badrummet är luftigt och rymligt (utom vid toasitsen) med en förvånansvärt stor duschkabin som har plant golv. Snygga lösningar med avställningsyta ovanpå vissa skåp och den gömda tv-förvaringen noteras också.

Höger lastlucka är STOR! Det är lastrummet också. Här bör man kunna få plats med det mesta man behöver.

Perfekt familjebil
Ska man nämna något på minussidan är det i så fall den mycket trånga passagen mellan
förardelen och bodelen. Är man normalstor blir det lättare att gå ut genom bildörren och in genom bodelsdörren. Och att man absolut måste vinkla toasitsen om man ska få plats med benen i sittande läge.

Man har varit allmänt generös med förvaringsutrymmen och vi konstaterar att exempelvis en familj med två vuxna, två barn och någon kompis som kommer och sover över ibland har en perfekt bil här.

För att komma in till den tvärställda dubbelsängen bak är det enklast att använda stegen.

Fakta Laika Kosmo F510
Chassi: Ducato 35 light
Längd: 7,25 m
Bredd: 2,33 m
Höjd: 3,10 m
Totalvikt: 3 500 kg
Vikt i körklart skick: 2 930 kg
Lastkapacitet: 570 kg
Sovplatser: 5 st

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.