Helintegrerad husbil till fyndpris

Carado I 449

0

Fördelen med en helintegrerad husbil blir extra tydlig när vi tar plats i sittgruppen och beundrar utsikten genom de stora fönsterpartierna. Carado har bara haft halvintegrerade och alkovbilar tidigare så när nya i-serien presenterades 2017 var det många som höjde på ögonbrynen. Äntligen en helintegrerad husbil som prismässigt klår många halvintegrerade husbilar på marknaden.

Både I 447 med separata långbäddar och I 449 med en mittplacerad drottningsäng (queenbed) är byggda på Fiat Ducato www.fiatcamper.com med campingchassit som har bredare spårvidd bak för att få bra vägegenskaper. I 447 och I 449 är två nya husbilsmodeller som är oerhört populära och snabbt säljer slut när de kommer in i landets husbilshallar. Så även denna aktuella bil som vi provsitter på mässan i Kista.

Frågan är då varför de är så populära och bästa sättet att få svar är att ställa frågan till köparen själv…

Caradon är så mycket ljusare, rymligare och trevligare tack vare att den är helintegrerad

Varför valde ni att köpa just den här husbilen?

– Det var egentligen inte meningen att vi skulle byta bil innan vi åkte hit till mässan, även om tanken fanns där någonstans i bakhuvudet, berättar Ulrika Lundmark medan maken Micke sitter med säljaren utanför och gör klart detaljerna.

Makarna Lundmark har två barn som är 9 och 14 år och familjen bor i Björnlunda utanför Gnesta. Paret driver det trevliga konditoriet Lilla Maräng i Järna. Det är för övrigt ett hett tips till alla kaffe- och bakverksälskare som läser detta! Sväng av E4:an nästa gång och kör de fem minuterna till Lilla Maräng. Se själv på www.lillamarang.se och känn suget!

Mums! Men åter till husbilen, är ni nybörjare på det här med mobil fritid och camping?

– Nej vi har haft husvagn förr men köpte vår Sunlight för ett år sedan och det är vår första husbil. Den är fin, den också, och inte alls någon ”gammal häck” eller så. Men det är en alkovbil och den här Caradon är så mycket ljusare, rymligare och trevligare tack vare att den är helintegrerad, säger Ulrika och låter blicken fara runt i det nya mobila hemmet.

Men passar inte husbilar med alkovsäng bättre för barnfamiljer?

– Vi har två barn som är 9 och 14 år. Den här har ju lika många bäddplatser som alkovbilen, tack vare den nedfällbara sängen fram. Och dessutom kan sittgruppen bäddas om kompisarna åker med, säger Ulrika.

Vad gillar ni mer med den här husbilen?

– Den ljusa klädseln och det ljusa träet. Sedan gillar vi dubbelsängen också, för den verkar så stor jämfört med många andra drottningsängar vi har sett. Den här går ju ända ut i hörnen och ändå finns det plats att röra sig runtom. Toaletten med samma dörr som stänger av mittgången är också väldigt fiffigt, säger Ulrika

Vad har ni för resplaner när säsongen drar igång?

– Viktigast är midsommar för oss, för då har vi stängt konditoriet ett tag. Annars blir det kortare helgturer som passar vårt jobb men också vår yngsta som inte gillar att åka långt. Förra midsommaren var vi i Leksand. Det är fint där men det var första och sista midsommaren för det var sådan fylla på den campingen. Det är en väldigt fin camping annars så det är nog bättre andra tider på året. Vi gillar annars att cykla och har med oss fyra cyklar, ja och vår hund också. I år blir det Böda Camping igen (www.bodasand.se) som vi bokade redan när vi var där förra sommaren.

Vad är det bästa med husbil?

– Man har allting med sig och alla kan följa med. Vi kan åka när vi vill och vart vi vill. Och det är så otroligt MYSIGT och barnen älskar det. Förr testade vi att hyra stuga men man blir så låst och det ska städas och bäras grejer, nej det är inte alls lika härligt!

Men är det inte väldigt dyrt för en barnfamilj?

– Vi resonerar som så, att man kan alltid sälja ifall man vill, andrahandsvärdet på husbilar är så pass bra att vi inte oroar oss ekonomiskt.

Maken Micke kommer in tillsammans med säljare Örjan Berg som till vardags arbetar på Oxelösunds Båt & Motor (www.oxbom.se).

Grattis till er nya husbil!

– Tack! Ja som du märker så gillar vi att vara spontana. Vi kör ju en Sunlight och litar på släktskapet med Carado då de byggs på samma fabrik. Det känns tryggt. Sedan är bemötandet av försäljaren jätteviktigt för oss som också jobbar i serviceyrke, säger Micke med hänvisning till Örjan Berg.


De nyblivna Caradoägarna Lundmark drar vidare för att titta på ett nytt husbilstält som visas på mässan. Vi kan därmed titta vidare på den numera sålda husbilen. Förutom olika sänglösningar i aktern är Carado I 449 och I 447 identiska och på bilderna här intill ser du som sagt I 449, modellen med drottningsäng.

Carado I 449 är en helintegrerad husbil som är perfekt för paret som ibland (eller alltid) har med sig gäster eller barnbarn. Alla fyra åkande sitter säkert bältade vid färd och var och en har bekväma bäddar i varsin ände av husbilen så att ingen störs av varandras snarkningar.

Den främre bädden sänks med ett enkelt handgrepp efter att framstolarnas ryggstöd fällts ned. Med sängen nedfälld bildas en mysig sovkoja med läslampa och här finns en mycket bekväm madrass och mörkläggande gardiner för bästa sovkomfort.

”Master bedroom” återfinns allra längst bak i husbilen och I 449 har som sagt en fristående drottningsäng och på båda sidor om den finns varsin rymlig garderob. Även under sängen finns smarta förvaringsskåp och vid huvudänden finns plats för telefon, surfplatta eller böcker.

Att ligga i den här sängen med en god bok och ibland kasta ett öga ut genom de stora sovrumsfönstren hör till höjden av välmående…

Carado I 449 har en effektiv Truma värmepanna (www.truma.com) som värmer upp bodelen kvickt när så behövs och om du hellre håller dig till varma årstider så finns mängder av öppningsbara fönster (med myggnät) runtom.

Köket är ett så kallat hörnkök vilket gör att det finns gott om arbetsyta runt spis och diskho. På motstående sida hittar du en rymlig kyl med separat frysfack och ovanför finns en snygg plats för tv på stativ som kan fällas ut och vridas till bästa synbarhet från alla håll.

Ett utrymme som imponerar på många i Carado I 447 och I 449 är det rymliga badrummet med dusch på en sida om mittgången och toalett/handfat på den andra. Hela detta utrymme kan användas för ombyte tack vare att dörren kan stänga av mittgången framåt mot köket.

När vi kliver ut för att studera husbilens utsida så är det lätt att imponeras av de läckra karosslinjerna runtom. Här har Carado verkligen lyckats få till en design som gör att I-serien ser exklusiv, sportig och tuff ut. Både I 447 och I 449 är 7,43 meter långa vilket betyder att de är stora nog att vara bekväma invändigt men samtidigt smidiga nog för att även passa nybörjare bakom ratten.

Det finns gott om lastutrymmen så att alla tillbehör som trädgårdsmöbler och mycket mer därtill får plats. Cykelstället på bakstammen ingår och rymmer hela fyra cyklar.

Vill du själv ta en titt på Carado I 447 eller I 449 så rekommenderas ett besök på www.carado.se för att hitta din närmaste handlare. Men se till att bestämma dig kvickt, för de är som sagt väldigt populära och vi hann knappt ens skriva denna artikel innan bilen på bilderna såldes till familjen Lundmark utanför Gnesta.Fakta

Modell: Carado I 449 (helintegrerad husbil)
Chassi: Fiat Ducato med bred spårvidd
Basutförande motor: 2,3-l-Multijet
Effekt: kW (hk) 96 (130)
Tekniskt tillåten totalvikt: (kg) 3.495
Höjd totalvikt: (tillval, kg) 3.850
Släpvagnsvikt: 12 % bromsad/obromsad (kg) 2.000/ 750

Däck: 215 / 70R 15C
Vattentank inkl. varmvattenberedare/spillvattentank (l) 122 (20) /92
Batteri/laddare: (Ah/A) 95 / 18
Längd/bredd/höjd (cm): 743 / 233 / 294
Övrigt: Euro6, ABS, EBD, bredspårchassi för mer körstabilitet och färddator

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.