fbpx

Top 10 filmerna för vinter campingen

0

Husbil365 redaktionen har rankat de de 10 bästa filmerna på temat camping. Allt för att hålla utelivssjälen levande för er därute som vill njuta av vad vintern har att erbjuda oss campare. För vad kan vara mer avkopplande än att bädda in sig bekvämt och varmt i bilen ombäddad av ett snötäcke. Poppa popcorn och vila ben och själ efter en dag i backen?

 1. The Blair Witch Project

Ok, det här är en skräckfilm. Kanske gillar du genren, eller har du möjligtvis tonåringar som missat denna klassiker. Lågbudget filmen som blev en succé, handlar om en grupp studenter som ger sig ut och campar i skogen för att undersöka en myt, ”The Blair Witch”. Filmen lyckades skrämma en hel generation i början på 2000-talet. Inte minst blev den stilbildande för sin enkla berättelse och dokumentärmässiga foto. En film för dig som har is i magen. Kanske är det ett värmande faktum att din campingtur oavsett hur tuff den varit aldrig kommer att bli som i filmen.

Premiär: 15 oktober 1999 (Sverige)
Regissörer: Eduardo Sánchez, Daniel Myrick
Budget: 60 000 USD
Filmserier: The Blair Witch Project
Biljettkassa: 248,6 miljoner USD

2. Into the Wild

En film som förvisso överträffas av den bättre boken. Men filmen har definitivt ett budskap som säkerligen känns väsentliga för många campare. Det handlar om frihet och individen, äventyrets vikt och naturens storhet och människans plats i den. Detta är en något mer seriös film för de vuxna och lite äldre barnen. Spelfilmen handlar om en sann berättelse om Christopher McCandless, en ung man som bestämde sig tidigt för att leva självständigt i vildmarken.

Premiär: 14 februari 2008 (Sverige)
Regissör: Sean Penn
Nomineringar: Oscar för bästa manliga biroll, MER
Musiken har komponerats av: Eddie Vedder, Michael Brook, Kaki King
Utmärkelser: Gotham Award för bästa film

Vrålet från vildmarken

Den här amerikanska komedin med bland annat Dan Akroyd och John Candy är lite av 80-tals klassiker när det kommer till temat. Det som skulle vara en härlig semestertid för familjen slutar med blod, svett och tårar när släkten trycker sig på. En film som säkert väcker en del nostalgi och glada skratt hos hela familjen i husbilen.

Premiär: 17 juni 1988 (USA)
Regissör: Howard Deutch
Musiken har komponerats av: Thomas Newman
Filmmanus: John Hughes
Biljettkassa: 43,4 miljoner USD

Vi hade i alla fall tur med vädret

Vill man ha samma 80 tals nostalgi som i amerikanska vrålet från vildmarken har även familjen Backlund en minst sagt jobbig och rolig camping säsong i ”vi hade i alla fall tur med vädret”. Filmen som regisserades av Kjell Berglund är endast 1 timme lång och finns att se på SVT-play. Varför inte visa barnen de fantastiska kläderna, miljöerna och hur en husvagn såg ut för 30 år sedan?
Finns här på SVT-Play:

Den sista färden

Hmm ok kanske ett oväntat val som snarare kan få tittaren att ställa in kanot trippen under sommarsemestern. Men vi kommer inte undan att detta är ett mästerverk som i sin enkelhet griper fast tittaren. Den sista färden handlar om en grupp män vars överlevnadskonst sätts på högsta prov i deras färd i den amerikanska träskmarken. Ska vi dra på stora trumman handlar det om vår civilisations utveckling och urbaniseringen. Absolut förbjudet för barnen.

Premiär: 17 december 1972 (Sverige)
Regissör: John Boorman
Ledmotiv: Dueling Banjos
Land: USA
Utmärkelser: British Academy Television Award for Best Technical Craft

Jag kommer hem igen till jul

Den stora svenska julfilmen med Peter Jöback går ännu bara på bio. Men för dig som campar nära staden kan det vara värt ett besök i biosalongen. Filmen som är baserad på albumet med samma namn som sålt i flera hundra tusen examplar kanske blir en modern julklassiker? Håll utkik efter en röd stripad Laika kosmo 509 när du ser filmen, den scenen gjorde att filmen med en hårsmån tog sig in på vår lista.

Premiär: 8 november 2019 (Sverige)
Regissör: Ella Lemhagen
Skådespelare: Peter Jöback; Johannes Kuhnke; Suzanne Reuter; Jennie Silfverhjelm; Loa Falkman
Fotograf: Anders Bohman

Brokeback mountain

Lika kontroversiell som vacker film. Regissören Ang Lee som fångat sårbarheten i den amerikanska drömmen vid tidigare tillfällen, lyckades med ett nytt mästerverk. Ett epos för dig med tålamod som pågår i 2 tim och 14 minuter. Den romantiska relationen mellan två ”cowboys” och deras livsöden i tre decennium har en lika stark berättelse som foto. Vyerna från den amerikanska vildmarken och småstadslivet är storslaget, inget är sparat på här. Slutscenen i husvagnen kommer att beröra.

Premiär: 3 februari 2006 (Sverige)
Regissör: Ang Lee
Ledmotiv: A Love That Will Never Grow Old
Utmärkelser: Oscar för bästa manus efter förlaga, MER
Nomineringar: Oscar för bästa manliga biroll, MER

Familj på väg

Robin Williams i huvudrollen som en pappa som investerar i en husbil för att familjen ska hitta tillbaka till varandra. Perfekt underhållningsvärde erbjuds en vinterkväll i alkoven för hela familjen som vill glädjas tillsammans.

Premiär: 28 april 2006 (USA)
Regissör: Barry Sonnenfeld
Ledmotiv: Never Ending Song Of Love
Musiken har komponerats av: James Newton Howard
Filmmanus: Geoff Rodkey

Free Solo

För dig som outdoor entusiast och söker inspiration, vad kan vara bättre än att dokumentär om en av världens bästa klättrare, fast besluten att solo friklättra en av världens svåraste klippor (helt utan säkerhetsanordningar). Man kan tycka att hela uppdraget är dumdristigt, spännande är det oavsett. Det finns många bra filmer om framförallt alpin klättring men Free Solo är extra befogad på vår lista då klättraren Alex Honnold haft en camper van som hem en stor del av sin klättringskarriär.

Premiär: 28 september 2018 (USA)
Regissörer: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Biljettkassa: 28,6 miljoner USD
Utmärkelser: Primetime Emmy Award för bästa foto för ett icke-fiktionsprogram, MER
Nomineringar: Directors Guild of America Award för bästa regi, dokumentär, MER

Familjen Addams

Den här gotiska komedin är perfekt för de äldre barnen. Filmen har en ton av härlig svart humor rakt igenom, Angelica Huston gör en legendarisk biroll. I en sidoberättelse skickas barnen till en disney camping för att bli ”avprogrammerade”, så träffsäkert och roligt på vårt tema. Med sitt höga underhållsvärde och stilistiska approach kunde vi inte låta bli att föra in den på listan.

Premiär: 19 november 1993 (USA)
Regissör: Barry Sonnenfeld
Ledmotiv: Is It Scary
Filmserier: The Addams Family
Musiken har komponerats av: Marc Shaiman, Ralph Sall

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.