fbpx

Sarahs sommarpremiär – bakom ratten!

0

När sommarens turné ställdes in tvingades artisten Sarah Dawn Finer att ställa om. Nu upptäcker hon sommarsverige på ett nytt sätt – i husbilen!

Som en av landets mest rutinerade artister och programledare är Sarah Dawn Finer förstås van vid premiärnerver, men ändå – lite pirrigt var det att slå sig ner bakom ratten i den vita Laika-husbilen första gången.

– Jag tyckte att det var ganska läskigt, jag har aldrig kört en bil som är så här stor. Det var lite som att börja om från början, framförallt att vända – det är lätt att glömma bort att man har en mycket större rumpa än man vanligtvis har, skämtar hon.

Mellohiten ”Moving On” har – lätt symboliskt – nyss tonat ut från ett kort framträdande i Jönköping när Sarah och delar av hennes familj ska vidare i husbilen.

Gitarr, scenkläder och en välanvänd resväska i metall ska packas in i bilen där en färgglad badring utformad som en stor donut tittar fram.

En bild som ganska tydligt beskriver Sarah Dawn Finers ovanliga sommar – charmigt, men mot en allvarlig bakgrund på grund av coronakrisen.

– Ja, allt har ju förändrats, för oss alla. Vissa jobbar ihjäl sig på frontlinjen för att rädda liv och andra yrken är helt avstängda. Alla vårens, sommarens, höstens och julens turnéer ställdes in på ett par veckor och hela livebranschen med alla involverade i den – från tekniker till produktionsbolag – påverkas oerhört. Vi är två frilansare med fem barn tillsammans som över en natt fick en helt ny verklighet att förhålla oss till. Och ingen vet när den tar slut, förklarar hon.

Ett av de arrangemang som tvärnitade var den populära Diggiloo-turnén där Sarah skulle ha medverkat. Också familjen skulle resa med i en av de husbilar som används av turnésällskapet och förväntningarna var stora. Liksom, förstås, besvikelsen när hela projektet plötsligt fick ställas in.

– Jag kände att jag ville kompensera barnen och ge dem något som är kul, inte bara en tom sommar, förklarar Sarah. Och trots – eller, kanske tack vare – vårens motgångar beslutade sig familjen för att genomföra en väldigt kort, men egen liten sommarturné.

Utan Diggiloo, men fortfarande med husbil, även om en Volkswagen ibland får komplettera för att alla fyra barn som bor hemma ska få plats.

Det är otroligt roligt och avslappnande och barnen tycker att det är det bästa som hänt universum, typ, framförallt att få sova i husbilen.

Återupptäcker landet

Sarah Dawn Finer tog körkort sent och växte inte upp i en ”bilfamilj”, och hon har inte kunnat dela minnen med kompisar som berättar om sina somrar med föräldrarna genom Europa. Men – hon har åkt mycket turnébuss. I nästan 30 år, kors och tvärs genom landet och årstiderna men utan att egentligen se så mycket av omgivningen.

– Man kommer till en plats, in i logen och sedan snabbt tillbaka, förklarar hon. Inte sällan i en ”nightliner” med sovplatser och under tidspress för att hinna till spelplatsen eller hem till barnen. Den nya upplevelsen, att resa i husbil, är något helt annat konstaterar hon.

– Jag återupptäcker ett land jag rest i hela mitt liv, säger hon fascinerat och betonar känslan av frihet.

– ”Vi kanske stannar vid den här sjön, vi kanske inte”. Det är otroligt roligt och avslappnande och barnen tycker att det är det bästa som hänt universum, typ, framförallt att få sova i husbilen. Familjen stannar gärna till vid lite ”hemliga” ställen, som en avskild plats vid en sjö när det just regnat och är folktomt.

– Man parkerar, hoppar ut och badar, kan torka och värma sig och åka vidare myser Sarah och konstaterar att hon nu får uppleva det som ”alla pratar om”.

– Att få vara självförsörjande, där man lagar mat och sover på samma ställe, och det är ju sjukt mycket mysigare än att bo på hotell. Det känns också som det tryggaste och säkraste sättet att ta sig omkring, för man behöver inte träffa och vara nära så många andra människor nu, med rådande förhållningsregler. Samtidigt, konstaterar Sarah, ställplatser var något nytt och kanske hade hon en lite mer romantisk bild av att man kan ställa sig var som helst.

Frihet med familjen nära

Sarah och hennes familj bor i lägenhet och sommaren 2020 betyder inte bara Öland, västkusten och campingplatser där förstås hon väcker uppmärksamhet när hon rullar in.

Man åker gärna hemifrån för de korta resorna, en dryg halvtimme bort för att äta middag vid en sjö och sova över på en ställplats. Man kan ana att den folkkära artisten är en kommande husbilsfantast – Sarah har redan insett hur man kan utveckla sitt ekipage och beskriver entusiastiskt.

– Man upptäcker ju en annan värld, där många har detta som tradition. Jag förstår att folk kan nörda ner sig, det finns ju en massa kul att upptäcka och införskaffa. Jag kanske får göra detta äventyr igen.

För mitt i allt elände så kanske den deppiga våren med kris och tomt ekande konsertplatser fört något gott med sig. Det blev tid att prova något nytt. Jobb ställdes in men Sarah ställde om — och har fått mersmak.

I fortsättningen kommer husbil att betyda mer än en tillfällig plats för loge, smink och ombyte. Redan nästa år blir det ett nytt försök med Diggiloo-gänget och husbil.

– Man jobbar fast man är i en familjemiljö, där barnen kan ligga och sova bakom scenen.

Och någon gång framöver väntar – kanske – nya äventyr, berättar Sarah Dawn Finer innan hon kliver upp i bilen och försvinner iväg.

– Ja, vem vet, någon sommar i framtiden kanske vi drar ihop 2-3 husbilar med musiker och familjer och gör små gig akustiskt från bilarna. Man känner möjligheten att vara helt fri!

Kort om Sarah

Namn: Sarah Dawn Finer
Född: 1981
Gör: Sångerska, låtskrivare, skådespelare, programledare
Bor: Lägenhet i Stockholm
Familj: Pojkvännen Jonas och dottern Annie Grace
Från hennes CV: har programlett ”Melodifestivalen” och ”Så ska det låta” tre gånger. Varit SVT:s julvärd och haft programmet ”Sarah´s sound of musicals”.

Fakta husbilen

Modell: Laika Kosmo 509
Chassi: Fiat Ducato
Motor: 2,3 l, 150 hk
Längd: 741 cm
Bredd: 233 cm
Sängar: två enkelsängar plus dropdownsäng

Läs mer om modellen på Laikas hemsida.

Reportaget är tidigare publicerat i tidningen Husbil & Husvagn På Väg. Läs mer på: www.campingsverige.se

Text: Johan Wangström
Foto: Anna Hållams

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.