fbpx

Slowtravel på Gotland

Andreas Johnsson & Lisa Knapp älskar husbilslivet

0

Möt artisterna Andreas Johnsson och Lisa Knapp som provar på slowtravel, en livsstil som handlar om att göra mindre men uppleva mer. Inspirerade av deras goda vän Carola Häggkvist hyrde familjen husbil i sommar och nu längtar alla att vara på rull, utan en tydlig bucketlist. Husbil365 ringde upp familjen via videolänk för att få reda på mer.

Hur uppkom idén att testa husbilslivet?

Det var min sambo, Lisa Knapp som ständigt tagit upp ämnet men då jag varit på turné under lång tid har jag inte varit mottaglig. Inte förrän Carola Häggkvist kom på besök för några veckor sen med glatt humör och med husbil förstås. Carola är en van resenär och vi såg fördelarna direkt när hon hade sitt egna hem med sig, säger Lisa. Vårt intresse väcktes på allvar. Vi bestämde oss direkt att hyra en husbil en vecka för att prova om det skulle passa oss.

Kan ni berätta om era upplevelser med husbil i sommar?

Det var en magisk upplevelse, att vara på vägen med hela familjen delaktig. Att inte göra annat än att vara på väg, jag är helt knockad! Resan i sig har blivit en stor del av själva upplevelsen säger Andreas. Alla älskar att vara ute. Att ställa bilen var man vill och njuta av soluppgången varje morgon.

Hur är det varit att resa med barnen i husbil?

Vi är en liten familj, med en tjej på 14 år och en kille på 10 år. Vi var nog lite oroliga att de skulle få långtråkigt. Men det har verkligen blivit tvärtom. Barnen har uppskattat att se landskapet vi färdas i och vi lyssnar på poddar och tittar gemensamt på film via husbilens wifi. Min son vill inte flytta ut från husbilen när det är dags för lämning menar familjen.

Vad har varit bra och dåligt med vardagen i husbil?

Vi var väldigt nervösa i början för ingen av oss hade kört ett fordon i den här storleken. Men så fort vi rullade ut med husbilen insåg vi att det känns som att köra en personbil. Visst trodde vi att det skulle kännas trångt att bo i husbil, men bilen är väldigt rymlig och den har flera separata rum.

Inom husbilsvärlden pratar man allt mer om begreppet ”slow travel”, att på ett miljömedvetet sätt uppleva det som är nära, utan stress eller tidsplaner. Är det något ni kan relatera till med era erfarenheter?

Ja, till 100% säger Andreas spontant. Alla dygn tillsammans med familjen med härliga. Men vissa dagar är mer magiska än andra. För bara några dagar sen åkte vi på vinst och förlust utan en plan norr om Gotland och efter en spontanmiddag tog vi sista färgen till Fårö. Den natten var vi helt ensamma på stranden och såg en fantastisk vacker solnedgång. Vi reste mycket på intuition och känsla, utan bucketlist.

Som artister och offentliga personer, har resandet gett inspiration eller varit mer avkoppling från vardagen?

Jag har alltid med mig gitarr och dator säger Andreas. Men med vår husbilsvecka var nog det viktigaste att bara få vara med familjen. Det har varit stökiga tider för mig och Lisa i våra branscher, nu vill vi bara vara. Men resan väckte mersmak för mig, kanske mitt substitut till att göra en ”Plura” (RED Plura Jonsson, låtskrivare). Att åka med husbil och bara ta med nödvändigheterna för att skapa musik. Kanske blir det den nya skrivarlyan.

förarsätet i en husbil

Hur har ni hanterat situationen med Covid-19?

Vi har främst varit på Gotland med husbilen. Vi åker dit varje sommar då vi har släkt där. Normalt umgås vi 25-30 personer. Det hade aldrig gått nu. Vi fann stor glädje i att ändå kunna samlas där i mindre skala tack vare husbilen. Där har vi kopplat upp oss med el och släkten tar hand om oss. De har lagat mat och t.o.m hjälpt oss med disk och tvätt. Vi har även besökt vänner som vi inte kunnat annars, då vi har vårt med oss och de har sitt.

Vad skulle ni ge för råd för någon som reser med husbil för första gången?

Fyll kylskåpet med alla nödvändigheter för att kunna vara mer mobila. Köp små presenter att ta med när ni är på besök säger Lisa.  Ät frukost var ni vill. Tag det lugnt, friheten finns överallt. Sen lär mig man sig koder längs vägen. På vägen vinkar man till andra husbilar. En gång hängde jag upp blöta badbrallor på vindrutetorkaren – det kanske inte var helt rätt?

Finns det en framtid för er med husbilslivet?

Vi vet redan att detta kommer bli ett stående inslag för familjen, vi är nog redan kära i det här. Vi drömmer att åka längre tid och att även i framtiden kunna åka till Frankrike på semester.

Hur ser resterade delen av sommaren ut?

Om vi kan hyra husbilen en vecka till, blir det tripp till Hälsingland och Hudiksvall. Och kanske en idrottsaktivitet för vår dotter i Norrtälje.

Även om det är dåligt väder resten av sommaren?

Vi hade ett rejält ösregn en hel dag. Oj va mysigt det var att bara lyssna på smattret mot taket.  Vi bara hänger kvar. Och uppskattar familjetiden.

Husbilen: familjen hyrde en HYMER BM-L l 880 av Mikael Persbrandts företag, Cambo Produktions AB.

Läs mer om husbilen här.

Familjen Johnsson-Knapp

Andreas Johnsson, sångare  50 år.
Lisa Knapp, sångare 47 år.
med dotter Ella 14 år och sonen Tim 10 år.
Bor: Södermalm i Stockholm

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.