Ny studie visar att camping stärker familjbanden

0

Camping har blivit ett allt mer populärt semesteralternativ bland barnfamiljer på senare år. Pappa Rudolf ser husvagnssemestern som en gyllene medelväg när resan till Grekland visar sig vara för dyr i ”Sunes sommar”. Och visst minns vi alla deras campingsemester som bestod av både mysiga kortspelskvällar och familjebråk. Men faktum är att nya forskningsresultat visar att campingsemestrar stärker familjebanden. Studien visar att camping ger en unik upplevelse i förhållande till många andra semesterformer och många familjer ser campingen som ett naturligt sätt att umgås.

Båda barn och vuxna i studien menar att de tycker om att spendera tid
tillsammans i den unika miljö som campingen ger.

Likaså uppstår en meningsfull närhet när man bor tillsammans på en liten yta under semestern. Fortsättningsvis visar studien även att camping förknippas med spiritualitet och frihetskänsla hos campingfamiljer. Det handlar både om att ”ladda batterier” och att komma närmare naturen. En viktig del av många familjers campingupplevelser handlar även om mötet med likasinnade familjer och den gemenskap som uppstår. Forskarna själva menar att camping av olika former kan främja barns utveckling i relation till många av dagens samhällsproblem som stillasittande, övervikt, tv-beroende, brist på familjetid och socialt umgänge.

Visst är camping ett härligt äventyr för hela familjen. Och sakta men säkert börjar den hånade semesterformen, som tidigare förknippats med matchande träningsoveraller, ses i nytt ljus. Dagens campinganläggningar skiljer sig avsevärt från ”Jonssons camping” i ”Sunes sommar”. Allt fler campingplatser har förvandlats till resortliknande anläggningar med äventyrsbad, restauranger, danskvällar och barnklubbar.

Läs mer om forskningsresultaten i studien ”The Impact of Families Camping Together: Opportunities for Personal and Social Development” av Ivo Jirásek, Donald N. Roberson och Miroslava Jirásková.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.