fbpx

Italiensk charm på svensk historisk mark

0

Ett besök på historisk mark ger tillfälle till både upplevelser och chans att upptäcka ett av Sveriges starkast växande husbilsmärken: Laika.
I Västerås hittar du nämligen K Öhman Bil och Maskin, som specialiserat sig på det italienska husbilsmärket.
Anläggningen ligger dessutom närmast granne med en av Sveriges bäst bevarade fornlämning: Anundshög. Här väntar alltså två resmål i ett!

Laika är ett märke som växer allt mer i popularitet.

Något som framstod med tydlighet på årets Elmia-mässa. Fråga Stefan Öhman som driver K Öhman Bil och Maskin i Västerås.

– Jag upplever att intresset för Laika har ökat, mer än vad jag någonsin vågat hoppats på när jag började sälja märket år 2012.

Vi befinner oss i Västerås, ett stenkast från det som anses vara en av Sveriges främsta fornlämningar: Anundshög. Det är sent på säsongen när vi träffar Stefan på hans hemmaplan. Många husbilsägare förbereder sina bilar inför vinterdvala och Stefans telefon går varm.

Frågor kring service av husbilen, åtgärder inför långtidsförvaring och andra vinterförberedelser tillhör de vanligaste samtalen.

Stefan Öhmans mobil ringer regelbundet under vårt möte. Det är sent på säsongen och många har frågor gällande service och vinterrelaterade frågor. Intresset för vintercamping har ökat, konstaterar Stefan.

På gården står Laikabilarna på långa rader. Flertalet är sålda och väntar på att få träffa sina nya ägare.

– Efterfrågan av bilar varierar, säger Stefan. Det jag noterat är att det idag efterfrågas mindre husbilar. Tidigare var det stort intresse för bilar från 8 meter och uppåt.

Idag upplever han att trenden snarare pekar mot 7-metersbilar, i huvudsak avsedda för tvåpersonshushåll, men med extra bäddlösning för exempelvis barnbarn.

– Tvåpersonshushåll brukar ofta fråga efter en planlösning med traditionella bäddar bak och en elektrisk nedsänkbar överbädd, lämplig för barnbarnet, säger Stefan.  Samtidigt har husbilsköparna generellt blivit yngre. Bredden på åldrar har ökat.

Nya Kosmo på Mercedes-chassi är en av de stora nyheterna i Laikas modellprogram. Självklart också en bil som finns att uppleva på plats.

Kundmedvetenheten upplever han också har ökat. Många kunder vet i förväg vad de vill ha.


– Många kunder är mycket pålästa innan de kommer hit, fortsätter Stefan. De kan marknaden och vet vad de vill ha.
Tur då att det inom Laikas modellprogram finns något för alla smaker. Såväl vad som får anses vara traditionella planlösningar till de något mer vågade.
Dessutom har Laika flera alkovbilar i sitt sortiment, en husbilstyp som Stefan menar har fått en liten renässans.

Alkovbilarna är mycket populära hos barnfamiljer och börjar komma tillbaka allt mer, säger han.

Det italienska varumärket kräver idag inte längre någon lång presentation. Laika är ett väletablerat märke och Stefan menar att med åren blivit lite av en Laikanörd.

– En Laika ska du detaljstudera, uppmanar han. De har rejäla beslag och handtag för skåpluckor och dörrar. Där andra väljer att montera plast sätter Laika dit metall. Det är mer rejält in på smådetaljer.

 

Alkovbilar efterfrågas framförallt av barnfamiljer. Här en Laika F510, en 6-bäddarsbil av årsmodell 2019. Generellt har åldrarna hos husbilsköparna sjunkit, upplever Stefan.

Många kunder känner även till att märket ingår i Erwin Hymer Group Sverige, vilket borgar för en stabil organisation med ett väl utvecklat servicenät.

Även K Öhman Bil & Maskin genomför allt från service av bodel till reparationer av plastdetaljer.

– Vår största styrka är att vi blir ett med kunden, menar Stefan. De ska inte bara köpa en husbil här utan även känna förtroende och att vi finns där om något händer. Självklart är det då en styrka att ingå i en så stor grupp som Erwin Hymer Group utgör. Det är tryggt för alla parter.

Stefan brukar själv hinna med en husbilssemester med sin familj. Och han har en personlig favorit inom Laika-programmet:

– En Kreos 5009, byggd på Al-Ko-chassi, svarar han utan att  tveka. Det är nog den mest optimerade delintegrerade husbilen på marknaden, med vattenburen värme som standard och en planlösning som jag gillar skarpt.

Kreos 5009 mäter 7,69 meter på längden vilket ger en perfekt balansgång mellan inre rymd och en yttre smidighet när utrymmena börjar kännas trånga.

– Mindre bil innebär många praktiska fördelar, menar Stefan. Det är lättare att parkera, lättare att hantera och fungerar bättre i storstadsmiljö.

Själv försöker han leda kunden rätt på en gång.

– Det sägs ju att det är först den tredje husbilen som blir verkligen helt rätt, då man som kund hunnit lära sig vilka egenskaper som är viktiga för just dig. Men självklart lyssnar jag först på kundens behov och önskemål i dom lägena som de önskar hjälp att välja en husbil. Det ska ju bli rätt från början.

Här är det en styrka att ha ett brett modellprogram. Att kunna ge kunderna möjlighet att uppleva innan beslutet tas.

Även här ser han en trend som stödjer tredjebils-teorin:
– Flera av mina kunder har bytt ut sina större husbilar mot mindre, uppger han. Så kanske stämmer detta påstående om att det är den tredje husbilen som blir helt rätt?

Konkurrensen är stenhård. Vid sidan av lyckade produkter från Laika jobbar K Öhman Bil & Maskin mycket med kundvård och kundkontakt.

En gång per år, under vårkanten, bjuder anläggningen även in till ett vårevent där Laikas nyheter för året visas.

– Det är viktigt att möta kunden, anser Stefan. Då får vi feedback på husbilarna och kan bygga upp en långsiktig relation som gynnar båda parter.

En stor del i det arbetet är att alltid tillgodose kundens behov. Den kanske viktigaste posten där är garanti och åtgärdsåtagande, något företaget lägger ned mycket jobb  på.

– Vi gör plastrenoveringar och beställer endast originaldelar, säger Stefan. Om delen bara finns i lager hos fabriken och vi lägger beställningen senast klockan 14.00, så ska den finnas här klar för hämtning eller montering inom ett dygn.

Hjärtat i verksamheten är dock husbilsförsäljningen. Verksamhetens huvudinriktning, som Stefan aldrig har behövt ångra att han tog.

– Min far började sälja personbilar och så var det också när jag tog över företaget, säger han. Men så bestämde jag mig för att testa att sälja en husbil. Den var såld redan innan den kom hit.

Sedan 2012 är det bara Laika som gäller för K Öhman Bil & Maskin.

Så befinner du dig i Västerås, ta gärna en extra sväng ut till Laikahandlaren som lever som han lär. Och du? När du ändå är i området, så passa på att besöka fiket vid fornlämningen Anundshög!

Företag: K Öhman Bil & Maskin AB

Besöksadress: Långby Gård 1, Västerås

Telefon: 021-280 56

E-mail: stefan.ohman@mbox301.swipnet. se

Webbsida: www.kohman.nu

Nyckelperson försäljning: Stefan Öhman,

Nyckelperson service: Stefan Öhman,

Grundat: 1988

Antal anställda: 2 st

Smultronställen med husbilen: Västkusten.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.