fbpx

Höstlovets bästa äventyr!

0

Höstens härliga lov ger hela familjen stora möjligheter då Sveriges roligaste familjenöjen är öppna och ger möjlighet till små och stora äventyr. Inomhus och utomhus. Ovan jord och under jord. Inför årets höstlov som närmar sig med stormsteg har vi  på redaktionen valt ut några av de roligaste aktiviteterna som finns runt om i landet. Från vildforsar, Amur tigrar, höghöjdsbanor till spökturer. Och självklart grävde vi lite extra för att även tipsa om de bästa ställplatserna. Hoppas ni finner äventyret tillsammans i höst!

Lost City – Sveriges största äventyrsbad

Sveriges största äventyrsbad har renoverats och kallas numera för ”Lost city”. På äventyrsbadet i Gustavsvik i Örebro finns det totalt sex stora vattenrutschkanor. I tre av dem forsar du fram på gummiring – själv eller tillsammans med en kompis. Innanför porten till Lost City ligger också djungelberget med sin långa Vildfors som rusar ner mot den största bassängen med vågmaskin.

Äventyrsbadet Gustavsvik, Nöjesbadet, Gustavsvik,

Äventyrsbadet Gustavsvik, Nöjesbadet, Gustavsvik,

Rekommenderad ålder på rutschkanor är 8 år, förutom Hurricane & Vildforsen som är 12 år. Här finns även en stor våg pool och klättervägg. För de vuxna finns relax och gym.

Entré: Vuxna 215 kronor, barn 4–11 år 155 kronor. Relaxen kostar extra. Även paketpriser med en natt i stuga.

Övernattning: Här kan man även boka plats på den 5 stjärniga Gustavsvik camping som har 675 platser.
www.gustavsvik.se

Info: www.lostcity.se

Nordens Ark – djurparken som gör skillnad

Nordens Ark är en djurpark i Bohuslän där du möter ett 80-tal av världens utrotningshotade djur. Från tigrar och leoparder till små fjärilar och skalbaggar. Den vackra naturen, att man gör det absolut bästa för djuren och möjligheten att se djur som varg, snöleopard och Amur tiger gör djurparken till ett populärt besöksmål. Djuren finns där men kan vara kamouflerade och svåra och se. Spännande för familjen med tålamod och för dig som bryr dig miljön och biologisk mångfald. T ex finns en eko led på 5 km där familjen tillsammans kan uppleva hur vårt landskap såg ut under 1700-talet.

Entré: Vuxna 250 kronor, barn 5–17 år 100 kronor.

Övernattning: Varför inte boka ställplatsen på First Camp Solvik-Kungshamn som ligger bara några minuter bort, vackert utmed havet? https://www.firstcamp.se/destination/solvik-kungshamn/

Infowww.lostcity.se, www.gustavsvik.se


Leos Lekland– mycket att välja på

Antalet lekland i Sverige växter som höstsvampen i jorden. Med 26 anläggningar från Malmö i söder till Luleå i norr har Leos Lekland allt en som barnen kan önska sig: studsmattor, rutschkanor, klätterställningar, boll hav, rikligt sockerutbud och skumgummiladdade skjutvapen.
Spridda över hela landet varför inte åka en bit med husbilen för nya upplevelser?

Entré: (Priset gäller för Stockholm Bromma, som exempel) 
Vuxna: Gratis
Barn under 1 år: Gratis

Barn 1 år
1 besök: 90 kr
Årskort: 1590 kr**

Barn 2-17 år
1 besök Helg/Lov: 189 kr
1 besök Vardag: 169 kr
5-kort: 800 kr*
10-kort: 1510 kr*
Årskort: 2490 kr**

Övernattning: Leos Lekland finns på 26 orter i Sverige. Varför inte välja något för dig som innebär en ny upplevelse för familjen?

Boda Borg – Djupt inne i berget….

Inne i Vitberget hittar ni Skellefteås Boda Borg. I 49 rum med olika nervkittlande utmaningar kan familjen få jobba på samarbetet och använda både huvud och kropp tillsammans för att lösa klurigheter. Dem 25/10 till den 2/10 förvandlas Boda Borg i Skellefteå till ett spökhus.
Kanske något för familjen med lite äldre barn som gillar den alltmer populära högtiden halloween?


Priser: 150:-/person för 2 timmar. 200:-/person om du vill stanna längre

Övernattning: Skellefteå Camping.  Mitt mellan naturens lugn och stadskärnans puls https://www.skelleftea.se/skellefteacamping

Info: https://www.bodaborg.se/locations/skelleftea

Gokart inomhus

Sveriges största inomhus gokartbana finns i norra Gävle. Banan är mycket teknisk och snabb, och är nästan 500m lång. Det har ett modernt elektroniskt tidssystem och hallen har ett nytt fläkt- och ventilationssystem med sensorer så det är alltid ren luft. Man tar emot Drop-in besökare i mån av tid men man rekommenderar att man ringer och bokar något.

Om man kan få ihop 6 deltagare kan man köra grupprace och delta i en större tävling.

Priser: Drop-in 1*7 min 100 kr/person (ord.pris 150 kr/person) .Drop-in 3* 7 min 275 kr/person (ord.pris 450 kr/person)

Övernattning: Årsunda Strandbaden Camping. Camping för familjen med 2 km sandstrand för promenader efter stadens fartfyllda aktiviteter. https://www.strandbaden-arsunda.com/

Info: https://gokartgavle.se/

Laserdome. En för alla – alla för en

Prison Island erbjuder familjen att spela laserdome på 13 olika orter i Sverige.
Laserdome är lika populärt bland skolbarnen som för deltagarna från företagskonferensen, varför inte göra något extra för hela familjen under höstlovet?

Priser: se respektive stads hemsida

Info: https://prisonisland.se/

Isaberg-Höghöjdsbana. Äventyr på hög höjd

En höghöjdsbana är en rolig kombination av lek, klättring och äventyr där alla kan hitta en lagom spännande utmaning att övervinna. Isaberg mountain resort är ett populärt resmål för den aktiva familjen, här finns kända mtb-leder, en rodelbana, segway och vinteraktiviteter. Nu finns det även en grön (svårighetsgrad) hög höjdsbana vilket gör att barn från 6 år är välkomna att klättra i vuxens sällskap.

Priser för höghöjdsbanan: Vuxna: 360 kr  12 år (året man fyller 12 år) och uppåt – alla 4 banorna (45 stationer)

Barn:   290 kr   8 år-11 år – endast grön, blå och röd bana. Barn mellan 8-11 år måste klättra tillsammans med en myndig person. Boka aldrig in barn ensamma i banan.

Barn:   230 kr   fyllda 6 år (födda 2012-2013) endast gröna banor. Måste klättra tillsammans med myndig person. Boka aldrig in barn ensamma i banan.

Camping: finns en 4 stjärnig camping på området. https://www.isaberg.com/sv/sommar/boende/camping/

Falu Gruva – Äventyr under jord

Höstlovet vid Falu Gruva kan innehålla spännande svensk historia, en annorlunda upplevelse under jord och dessutom vara lite läskig om man väljer det. Man kommer i år fortsätta med den populära dramatiserade vandringen ”I Gruvfruns fotspår” och en familjetur för de yngre barnen.

Fotograf: Jeanette Hägglund

Dagarna kring halloween satsar Falu Gruva på att låta förra årets event, en halloweenspecial, göra comeback. Med anledning av ett stort intresset mångdubblar man i år antalet turer. Nere i underjorden irrar en gruvdräng omkring och kanske får du en skymt av Gruvfrun i de vindlande gångarna.

Något som gör visningarna i gruvan extra spännande är att de bygger på verkliga händelser och det folk säger sig ha upplevt i gruvan. Åldersgränsen ”I gruvfruns fotspår” är 12 år och familjeturen är en guidad tur som mest är lämplig för dem mindre barnen.F

Pris: Guidad visning i gruvan inklusive ovan jord-entré

210 kr per vuxen
180 kr per pensionärer/studenter
80 kr per barn (3-15 år)
Familjebiljett 530 kr (2 vuxna + 2 barn 3-15 år)

Enbart biljett ovan jord (Gruvmuseet och andra aktiviteter ovan jord)

80 kr per vuxen
40 kr per barn (3-15 år)
Familjebiljett 210 kr (2 vuxna + 2 barn 3-15 år)

Övernattning: Om du vill bo på bed & breakfast har Gruvortens B & B anor från 1700-talet. Nordic Camping Lugnet har ställplatser i gruvområdet. Härifrån är det även bara 10 min gångväg till Falu centrum.
http://www.nordiccamping.se/vara-anlaggningar/nordic-camping-lugnet/

Info: https://www.falugruva.se/

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.