fbpx

Förbered din husbil inför vintern

0

De sista varma dagarna har vi nu lämnat bakom oss och hösten börjar övergå till vinter. Vi tänker tillbaka till sommarens soliga dagar och ljusa nätter med vemod, för det finns väl inget bättre än att resa runt i världen i strålande solsken. Men det kommer en ny sommar – det är vi säkra på! Därför är det viktigt att redan nu förbereda sig inför många fina turer med husbilen. Med våra tips får du verktygen du behöver för att se till att husbilen har det bra under vintermånaderna.

Du kanske dock är en vintermänniska, som älskar snön och kylan? Vad sägs om en tur med husbilen under vintern? Det blir bara fler och fler som upptäcker det underbara med att åka runt i snöbetäckta landskap och som förälskar sig i vintercamping. Även för er har vi några bra tips.

En skyddad vintersömn för husbilen

För att enkelt kunna starta i den nya husbilssäsongen när de första värmande solstrålarna tittar fram, är det viktigt att redan på hösten förbereda fordonet. Här gäller det framför allt att rengöra husbilen väl och se till att fordonet är välventilerat i varje hörn under vintern. 

Töm bilen: försäkra att du inte har lämnat några livsmedel, kläder eller hygienprodukter i fordonet. Kontrollera speciellt svårtillgängliga hörn och skåp, där det är lätt att glömma saker.

Städa: när husbilen är helt tömd efter sommaren, är det viktigt att städa ordentligt. Rengör kylskåpet, badrummet och alla garderober och skåp noggrant för att undvika att det bildas mögel. För att rengöra husbilen utvändigt, är det bäst att åka till en biltvätt, där även taket och undersidan tvättas omsorgsfullt och noggrant även från envis smuts.

Se till att fordonet är välventilerat: öppna alla skåp och dörrar, för att luften ska kunna cirkulera bättre inne i husbilen. Ta bort alla kuddar och dynor ur husbilen, om det är möjligt, för att undvika att dessa tar åt sig fuktighet. Om du vill bevara dynorna och kuddarna i bilen, se till att ställa upp dem, för att släppa in luft mellan dynan och möbeln.

Töm allt vatten: kontrollera att varmvattenberedaren, färsk- och gråvattentanken är tomma. Stäng av pumpen och dra ut kontakten, lägg duschhuvudet på golvet och öppna alla vattenkranar, för att se till att slangarna töms. Viktigt: se till att kranarna är ”öppna” under vintern.

Förvara gasolflaskor rätt: det bästa sättet är att förvara gasolbehållare i ett torrt ställe utanför husbilen. Om detta inte är möjligt, kan man naturligtvis förvara den i bilen. Se bara till att den är stängd och lossad från bilens gasolsystem. Även gasolanslutningarna inne i bilen ska vara stängda!

Ladda bodelsbatteriet: batteriet måste laddas regelbundet även på vintern, för att förlänga dess livslängd. Anslut bilen till 220 V för att ladda batteriet. Laddaren kan anslutas permanent eller efter behov.

Komplett kontroll: innan du ställer av bilen, se över om det finns några synliga skador. Om färgen har börjat flagna, kan detta leda till rost, och fukt kan tränga in i bilen genom gamla och slitna packningar. Alla vätskor som frostskydd, kylarvätska och spolarvätska bör vara frostsäkert fyllda. Täck över utvändiga öppningar som kylskåp, avlopp och värmare, för att hindra att djur tar sig in i bilen.

Korrekt avställning: tänk på att hjulen kan förlora luft under vintern. Pumpa därför upp hjulen med 0,5 bar mer än vanligt innan du ställer av bilen. Se till att lastvikten belastar hjulen så lite som möjligt. Det bästa är att ställa upp bilen helt och hållet på stödben, om det är möjligt. Det är även möjligt att ställa bilen på luftkuddar eller röra på bilen med några centimeter varannan eller var tredje vecka för att ändra hjulens position.

Åka husbil på vintern!

Om du drömmer av att inte behöva ställa av ditt mobila semesterhem, utan är sugen på ett vinteräventyr, har du kommit rätt! Fler och fler människor tar med husbilen när de ska åka upp till fjällen eller på skidsemester. Vi har ställt samman en lista på det man ska tänka på när man vintercampar med husbilen.

Kraftfull värmare och smart ventilation: för att hålla det varmt inne i bilen när det är kallt ute, så bör husbilen vara utrustad med en värmare, som det flesta Sverigesålda husbilarna är. Det finns många olika prissegment, allt ifrån en klassisk varmluftsfläkt till integrerad vattenburen golvvärme. Tillsammans med optimal luftcirkulation och bakluftade garderober, hindrar detta att det bildas kondens och garanterar en trevlig innemiljö.

Batteri och gasol: se till att alltid ha koll på laddningen och nivån på batteri och gasol. Kapaciteten är beroende av yttertemperaturen, din individuella förbrukning och fordonet. Kontrollera regelmässigt att du har tillräckligt med batterikapacitet och gasol för att klara av behovet för din kommande resa.

Isolerad vindruta: den största köldbryggan i din husbil är vindrutan. Det finns speciella termomattor som man kan fästa på insidan eller utsidan av vindrutan. Man kan även köpa specialanpassade styropor-skivor på byggvaruhus som man lägger på insidan av fönstret. Många fordon är dessutom utrustade med en integrerad gardin, som bidrar till optimal innemiljö.

High-tech-lösningar: vissa husbilar kan nuförtiden även styras via mobilappar. Så kan du styra ditt värmesystem och din ac för att förinställa önskad temperatur i bilen. Så kan du glida ner från skidbacken direkt en varm och mysig semesterbostad! 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.