fbpx

En gång cykel, alltid cykel

0

Vem har inte stått på en parkeringsplats på högsäsongen i en storstad utan att någon gång tappa tålamodet? Det är lättare sagt än gjort, eller hur? Även de mest praktiska ställplatserna har sina gränser och det är ingen idé att ens tänka tanken på ett parkeringshus. Det enda som återstår är att styra in i en parkeringslucka och hoppas på det bästa. Den som saknar orienteringsförmåga knappar in målet i Google Maps och sedan kan hela familjen marschera mot centrum.  

För att äntligen avsluta detta sorgliga kapitel i resedagboken, vill vi presentera en idiotsäker lösning: cykeln. Så istället för att tillbringa evigheter med att leta efter en parkeringsplats nära stan, är det bara att lämna bilen på en säker plats i utkanten av semestermålet, hoppa på cyklarna och swisha in till centrum. Det sparar inte bara på nerverna, men är samtidigt bra för miljön. Så mycket CO2 som vi puffar ut i atmosfären, kan vi gott cykla någon kilometer istället.

En snabbis till mataffären eller lite offroad sightseeing? Den som tar med sig cykel på semestern är inte bara miljömedveten, utan kan även uppleva mer.

Samtidigt vill man naturligtvis inte att cyklarna tar upp en massa förvaringsutrymme från packningen. Därför finns det numera passande cykelställ för alla sorters husbilar utan att man behöver skruva ett enda litet hål i karossen. Det finns backluckevarianter, ställ som monteras på dragkroken och till och med modeller som kan hängas på skåpbilens bakdörrar så de kan öppnas även när cyklarna sitter på. Den nya generations cykelställ har dessutom en högre lastvikt för att klara av vikten på el cyklar.

Det spelar ingen roll hur stora cyklar man har – med ett passande cykelställ får man med vilken tvåhjuling som helst på semestern.

Det lönar sig att investera i ett bra cykelställ – framför allt när man ska ta med hela familjen på resan. När man nämligen har ett par små plågoandar i baksätet när försöker hitta en parkeringsplats, kan en cykeltur till närmaste glassfik vara ett bra knep att lugna ner stormen. Och vi vet – småbarn och lätt packning på resan hör oftast inte ihop. Därför är det glädjande att kunna berätta att det även finns plats på cykelstället för en cykel vagn. Med en cykel vagn kan du ta med upp till två barn på cykelturen i regn och rusk, och det finns även utrymme för skötväska, leksaker och souvenirer. Vid fint väder är det klassiska alternativet en cykelbarnstol, som kan monteras antingen på styret eller pakethållaren.

Om barnen är så pass stora att de kan cykla själv, måste man absolut ta med deras egna cyklar på campingsemestern. De flesta kan säkert relatera till barndomsminnen där man cyklar omkring med sina kompisar hela dagen och den enda tillåtna pausen är när farsan kör igång grillen. När barnen är upptagna med kompisarna får även föräldrar lite välförtjänt egen tid.

Men det spelar ingen roll om man reser med eller utan barn. Det finns så mycket att upptäcka som man inte ser från landsvägen eller på campingplatsen. Vare sig man vill ta en cykeltur längs med kusten eller åker på en picknick i skogen, där man inte träffar på andra turister. Det kan vara en utflykt till ett litet strand fik, en övernattning i en fjällstuga, bärplockning i en nationalpark eller en fisketur till en avlägsen älv.

Det finns så mycket att se, så många fina platser. Det är de platserna som inte finns med i reseguiderna som förtrollar och gör resan till något alldeles speciellt.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.