fbpx

Husbil365 provkör Bürstner Elegance 2021

0

Vi var med när Bürstner lanserade sitt nya flaggskepp, Elegance 2021. Och fick även möjlighet till provkörning i växlande väder kring Eskilstunas vackra miljöer.

En växlande höstdag i augusti har Bürstner samlat sina produktnyheter och bjudit till en tidig lansering av 2021 nyheterna. Viktigt i dagens tider, inte minst så för nya flaggskeppet i fordonsflottan 2021, Bürstner Elegance. En husbil som trots sin storlek och prislapp under vissa år stått för nästan 40% av Bürstners försäljning i Sverige. Helt ombyggda  Elegancen har inte bara nytt chassi och drivlina utan även en ny inre och yttre design samt många unika innovationer. Bürstners flaggskepp har blivit än mer modern, attraktiv och teknologisk.

husbil exteriör
Exteriörbild nya Bürstner Elegance utanför Sundbyholms slott. I speciallackering "Champagne" (Tillval)
Modernt och glossigt vitt

Vid första anblicken av den champagne-färgade Elegancen så faller regnet tungt och bestämt över Bürstners produkt nyheter. Uppradade med röda mattor, uppvärmda och med belysningen tänd invändigt. Väl inne i Elegancen stänger vi dörren för att skydda bilen. Nyfiken och höstblöt möts man av ett härligt infallande från alla fönster som reflekteras mot den vita inredningen. Mörkare trätoner bryter snyggt mot det vita på ett modernt och stilfullt sätt.  Sofflösningen är för övrigt ”face to face”, och samtliga stolar och soffor är i ljust beigefärgat skinn. Samtliga skåp är glossigt vita med lås i aluminium och med Soft Close funktion.

husbil interiör
Face to Face sofflösning i båda planlösningarna 910 G och 920 G.
Planlösningen Bürstner Elegance

Nya Elegancen finns med två planlösningar, båda med 8.91 meter och face to face sofflösning. 910 G som vi provar idag har en u-formad madrass med långbäddar bak. 920 G har istället en rymlig drottningssäng. Uppenbart är nya Elegancen är lyxig att vara i med en härlig taktik känsla i allt man berör. Med sina 8.91 meter är förstås husbilen väldigt rymlig. Dusch och toalett har egna rum och man kan dela av sovrummet- och toaletten från övriga delen. I långbädden finns en ny serveringsbricka man kan använda för servering av morgonkaffet, och därtill dubbla USB uttag med förvaring för läsplattor och telefoner. En rolig detalj som passar husbilen. Den nedfällbara sängen i förarhytten är upphöjd helt i taket och fäst framtill via skenor längs cockpitens A-stolpe. På så vis hamnar sängen ”ur vägen” och skapar mera utrymme till dinetten och köket. En innovativt och eget tilltag tycker vi, som dessutom känns oerhört gediget.  

Att ratta runt ett 8,9 meters fordon längs en slotts allé utan minsta problem är en fantastisk upplevelse!

Köket i nya Bürstner Elegance. Soft Close på samtliga luckor och ny vattenkran. Ugnen är ett tillval.
Smidigt handhavande med dubbelgolv

Till vänster om ingången finns ett utfällbart skoskåp, en efterlängtad lösning, för att slippa snubbla eller störa sig på skor som tar upp ingången/utgången.  Vidare endast några kliv in visar Jörgen Fornander, ansvarig för Bürstner i Sverige, en lucka i golvet där man snabbt finner och kan kontrollera husbilens batterier, viktiga säkringar & värmepanna mm. Strax intill finns dessutom ett extra värmepaket i dubbelgolvet. Fläkten skickar extra värme till förarplatserna och förarhyttens område. Dubbelgolvet är genomgående och har en lasthöjd på 26 cm på lägsta stället.

Nya Industoaletten ökar oberoendet

En annan viktig teknisk lösning i nya Elegancen är Industoaletten i sig. Som på ett smart och miljövänligt sätt återvänder gråvattnet för spolning av toaletten. Möjligt via kemikalier som sitter i garaget och innovationen har betydelse. Nu kan två personer klara sin vattenförsörjning under en hel husbilsvecka. Tömningen av systemet, informerar Jörgen, är väldigt enkel. Man lyfter enkelt ut en tömningsventil, färdigkopplad via en slang och tömmer både gråvattnet och toaletten med ett knapptryck. Både hygieniskt och inte minst vattenbesparande.

Stor separat dusch och toalett med möjlighet att dela av badrum och sovrum från köket.
Provkörning i slottsmiljö

Väl ute ur bilen drar det ihop sig för provkörning. Innan dess hinner vi se över garaget som visar sig ha riklig värmetillförsel, något vi uppskattar, inte minst så under hösten och vintern. Som vanligt bjuder dubbelgolvet på väldigt bra lagringsutrymme för att fördela lastvikten längs husbilen och de dubbla gasolflaskorna har ingen lasttröskel i vägen, skönt.
För de 3:e och 4:e passagerna behöver man ta bort dynor och sedan fälla upp säterna med 3 punkts bälte från bilens soffor. Bra ur säkerhetssynpunkt men något tidsödande.

Nya Bürstner Elegance med nytt Mercedes SLC chassi och förarassistanssystem.

På färden mot Sundbyholmslott, med omgivande fält och skog, känns ett ekipage av den här klassen helt rätt. Vi har kört med SLC-chassit och Mercedesdrivlinan vid många tillfällen och det finns en anledning till dess goda recensioner över hela världen. Att ratta runt ett 8,9 meters fordon längs en slotts allé utan minsta problem är en fantastisk upplevelse!

I pressbilen fanns det många tillval, Elegancen kommer med tre olika paket. Särskilt viktigt tycker vi, är att kryssa i automatpaketet med Mercedes 9 vxl automatlåda, adaptiv farthållare, bromassistans mm. Då blir körningen en viktig del av resan. Och paketet lirar som allra bäst med just SLC-chassit.

Man kanske kunde tro att den här premiumbilen bara tilltalade en lite marginell grupp av köpare. Så har det aldrig varit. Nya Elegance 2021 har mycket lite som talar emot sig. Med en kraftfull och modern design, nytt Mercedes chassi- och assistanssystem och viktiga innovationer övertygar Bürstners flaggskepp även en regnig dag.

 

Höjdpunkter med nya Bürstner Elegance

  • Modern och stilren design
  • Lyxig och komfortabel
  • Ny teknik och lösningar såsom: skoställ, dubbelgolv, sänginfästning, industoalett mm)
  • SLC-Chassit och Mercedes drivlina
  • Ökat oberoende genom Industoaletten
  • Stort utrymme i bodelen
  • Värme i garaget
  • Andrahandsvärde (Elegance är en mycket populär modell i Sverige)
  • Alde ingår som standard

Modell: Bürstner Elegance 2021
Chassi: Mercedes-Benz Sprinter
Motor: 2,2 l, 143 hk
Längd: 891 cm
Bredd: 232 cm
Tjänstevikt: 4100 kg
Lastvikt: 1400 kg
Sängar: Bilen som är testad 910 G (Långbädd). 920 G har drottningssäng.

Mer information om Bürstner & deras modellprogram finner du på deras hemsida:  www.buerstner.com/se

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.