Årets bästa husbil

0

Det är att sticka ut hakan att säga att något är bäst, men om man inte vill tumma på varken boendekomfort, körkänsla, säkerhet eller kvalitet. Ja, då är nya Masterline bland det bästa du kan köpa! En mästare in i minsta detalj.

Vi befinner oss på Hymercenter i Örebro dit två stycken Masterline precis levererats. Det har varit utbildning för landets återförsäljare som varit på plats för att kika på Masterline. Senare under dagen har också ett par presumtiva kunder kommit förbi och tittat. Entusiasmen är stor över de nya bilarna och det är extra spännande att testa dem då de också är byggda på helt nya Mercedes-Benz Sprinter med framhjulsdrift.

En ML I 780-modell framifrån.
Den nya vindrutan ger bättre sikt.

Det första vi lägger märke till är den nya fronten med den lite insvängda midjan vid de snygga lyktorna som ger hela fronten ett smäckert utseende. Lägg sedan till vindrutan som är svängd i sidorna och som inte bara ger bättre sikt utan också den bidrar till lägre luftmotstånd. Varje detalj är viktig på en så pass stor yta som en husbilsfront.

Akterpartiet har också det fått ny design och det är tydligt att det är en Mercedes-Benz under skalet tack vare den stora stjärnan på bakväggen.

Två nya versioner av husbilen

Det finns två versioner av bilen, ML I 780 och 790. Den förstnämnda har långbäddar medan 790 har queen-bed. Utifrån syns inga skillnader och inte heller från kylskåpet/spisen och framåt. Däremot finns det olika utrustnings- och inredningsalternativ att välja mellan.

Långbädd i en ML I 780-modell.
ML I 780 med långbäddar.

ML I 790 är välutrustad med centrallås, exklusivare trädetaljer och en sittgrupp där sidofåtöljen bytts ut mot en smart lådhurts.

Båda husbilarna har annars den breda bodelsdörren och det nya belysningskonceptet i olika zoner och höjder. Båda har också den mjuka stoppningen på innerväggar och entredörr. Invändigt går en linje längs golvet genom hela husbilen och miljön känns luftig.

Smart förvaring i garaget

Garaget har smart förvaring, nivåklossar och andra viktiga detaljer har sina egna platser i hyllsektioner på garageväggen. Tack vare att I 790 ML har en höj- och sänkbar queen-bed kan garagehöjden varieras. Den härliga bädden mäter 200 cm x 156 cm.

När det gäller syskonet I 780 är garaget alltid lika högt. 780 har för övrigt två långbäddar som mäter över 2 meter i längd och 89 cm i bredd.

Insidan av garaget på de nya modellerna.
Gott om förvaringsutrymme i garaget.

När det sedan blir dags för själva testkörningen blir vi knappast besvikna. Bakom ratten är det precis som att sitta i en lyxbil. Den perfekta servostyrningen och ratten med växlingspadlar och knappar bidrar förstås till lyxkänslan. Sikten är exemplarisk både framåt och bakåt och tack vare Mercedes inbyggda röststyrning behöver man inte använda händerna för att ställa in radio, gps och många andra funktioner. Man säger bara “Hej Mercedes” och sedan vad man vill ha utfört så ordnas det.

Förarhytten på en ML I 780-modell.
Här kommer du att sitta som en konung på vägarna.

Det räcker med att uppge ett gatunamn och “Mercedes” ordnar det direkt så att vi kan inleda färden. MB Sprinter har en välkänd automatlåda där växlingarna knappast märks alls och den starka motorn svarar mycket snabbt. Omkörningarna går enkelt och snabbt.

Hög komfortfaktor

Fjädringskomforten är bästa möjliga i en husbil och trots att bilen väger en del så kränger den inte så som många andra husbilar kan göra. Det märks att Hymers stadiga chassi med dubbelgolv är välbyggt. Ett dubbelgolv som förutom extraförvaring dessutom innehåller teknik som de stora vattentankarna och batterier. Det ger en låg och centrerad tyngdpunkt för bästa möjliga viktfördelning och när vägen svänger blir det extra tydligt.

Kort sagt är det här en husbil för den som inte vill kompromissa när det gäller komfort, säkerhet eller körkänsla!

Vi vänder tillbaka och trots att vägen på sina håll är mycket ojämn och dålig märks inga störande oljud från den välbyggda inredningen. Allt är knäpptyst och komfortabelt precis som det ska vara i en Mercedes-Benz.

Insidan av den nya ML I 780-modellen. Soffa med bord och förarstol.
Fantastisk körkänsla och komfort med de nya modellerna.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.