fbpx

Annorlunda sommarturné för Linnea Henriksson

0
Foto: Johanna Pettersson

Efter en turnésommar i husbil har artisten och den nyblivna mamman Linnea Henriksson fått blodad tand.
– Kanske den här sommaren har satt en ny standard i hur jag kommer ta mig runt i Sverige framöver, säger hon.

Sommaren var annorlunda för artisten Linnea Henriksson i år. Nå, inte helt annorlunda. Att hon spelar live när andra har semester hör mer till regel än undantag. Men att hon varit ute på vägarna med sin lilla son Rune som hon fick i våras, och lånat en husbil för det, är två helt nya inslag. Mycket fina sådana.


– Att spela live är det bästa jag vet och anledningen till varför jag gör musik. Jag skriver låtar som en andningspaus, och det är magiskt att kunna få skriva av sig ibland. Men det jag älskar allra mest att få vara där på scenen och sjunga ut dem. Därför tar jag alla möjligheter jag får, säger hon och fortsätter:

– Jag förstod dock att det skulle bli annorlunda nu när vi har fått barn och jag och Wille, min sambo, spelar ju ihop. Det var då vi kom på att en husbil kunde vara lösningen. Och det var det. Kanske den här sommaren har satt en ny standard i hur jag kommer att ta mig runt i Sverige framöver. Det har varit som en dröm!


Foto: Johanna Pettersson

”Vill utnyttja varje minut”
Linnea Henriksson slog igenom då hon hamnade på fjärde plats i tv-programmet Idol 2010. Idag har hon släppt tre album, blivit belönad med Årets artist och Årets pop i P3 Guld, blivit hyllad för sin medverkan i ”Så mycket bättre” och har flera artistsamarbeten bakom sig, såsom med Avicii, Petter och Gyllene Tider. Signifikativt för Linnea Henriksson hennes känslofulla låtar och för sin närvaro och äkthet, inte minst på scen.

– För mig handlar livet mycket om att kunna vara närvarande i allt jag gör. Såväl när jag står på scen, som när jag är med min familj. Jag vill utnyttja varje minut när den kommer och göra det bästa av den.
För att fånga dessa ögonblick, som att få mysa några extra minuter med sonen eller kunna mena vartenda ord hon sjunger på scen, har husbilen varit till stor hjälp.

– Ofta har vi parkerat husbilen bara 20 meter från scenen. Det har blivit som ett portabelt hem och loge där jag kan vara. Det är jätteskönt och praktiskt. Jag har min loge exakt så som jag vill ha den, vilket också är en trygghet när jag sedan ska gå upp på scen. Jag behöver inte tänka på annat.


Foto: Johanna Pettersson

Mer semester än vanligt
Som bonus har husbilen gjort att hon kunnat maximera tiden och fått semester mellan spelningarna.

– Oavsett hur vi skulle ha rest hade jag ju haft familjen med mig denna sommar. Men till skillnad från tidigare år, då vi åkt hem mellan gigen, har vi nu passat på att googla ställplatser i Sverige. Vi har hittat små smultronställen, såsom vid sjöar eller på gårdar, och ställt oss där. På så sätt har det faktiskt blivit mer semester än vanligt i sommar.

Husbilen har väckt Linneas barndomsminnen till liv, då hennes föräldrar inredde en Folkabuss och bilade runt i Europa.

– När jag tänker tillbaka på de somrarna blir jag väldigt glad. Det var så mysigt och hela idén med att kunna köra tills man är trött och stanna var man vill älskar jag.
När Linnea och hennes syskon flyttade hemifrån skaffade hennes föräldrar husbil, men det var inte förrän försommaren 2014, då Linnea skulle spela in en musikvideo i hennes hemstad Halmstad, till låten med samma namn, som hon själv för första gången fick smaka på husbilslivet.

– Vi lånade mina föräldrars husbil som loge eftersom vi skulle vara på en strand och ville vara redo att fånga ljuset när det kom. Det går så snabbt mellan att man har en magisk bild och att den är förlorad. På så sätt var husbilen grym. Det var nog då jag insåg hur otroligt praktiskt det är att ha husbil, för man har så mycket småprylar omkring sig i jobbet.

”Alla som är föräldrar vet nog om att man måste ha med
sig väldigt mycket saker hela tiden. Husbilen är perfekt
på det sättet. Vi har extra kläder, blöjor, vagn och allt man
kan tänka sig behöva inom räckhåll. Istället för att behöva
packa ihop allt i väskor har man en del av sitt hem med sig.
Vi går bara in i bilen och kör.”


Foto: Johanna Pettersson

”En drömbil”
Linneas beskriver sin lånade husbil, en Carado A361, som ”en drömbil” som är praktiskt, dels som loge men också för att kunna förvara allt man behöver till en bebis.

– Alla som är föräldrar vet nog om att man måste ha med sig väldigt mycket saker hela tiden. Husbilen är perfekt på det sättet. Vi har extra kläder, blöjor, vagn och allt man kan tänka sig behöva inom räckhåll. Istället för att behöva packa ihop allt i väskor har man en del av sitt hem med sig. Vi går bara in i bilen och kör.
I skrivande stund gör Linnea sina sista spelningar för den här turnén. I höst kan det bli dags för ny musik att få bli till.

– Det var ett tag sedan jag var i studion och det finns ett behov av att ventilera lite tankar som väckts. Så blir det alltid efter intensiva perioder. Jag vill att den musik jag skriver ska ligga mig så nära som möjligt. Alltifrån smågnabbet hemma till de stora tankarna. Vardagslivet. Så som livet är.
Men först, efter en intensiv period som nybliven mamma och att ha varit ute och spelat i hela landet, ser Linnea fram emot att få landa lite.

– Jag ser fram emot bara vara med familjen. Det känns extra viktigt och mysigt nu, när den växt.

Text: Elin Liljero Eriksson

Fakta: Linnea Henriksson
Född: 9 november 1986 i Halmstad.
Bor: Stockholm.
Familj: Stor.
Yrke: Artist och låtskrivare.
Husbil: Carado A361.
Bakgrund: Utbildade sig vid Skurups folkhögskola där hon bildade jazzbandet Prylf. Slog igenom 2010 i ”Idol”. Solodebuterade 2012 med ett album där hon bland annat samarbetade med Orup. Har också arbetat som programledare i P3. Medverkade i Så mycket bättre 2018.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.