fbpx

5 korta husbilar och plåtisar

2

Korta husbilar, vans och plåtisar har blivit väldigt populära på senare år och det är lätt att förstå varför. Är husbilen kortare än sex meter så ryms den lätt på parkeringar och färjepriser liksom broavgifter blir ofta lägre. Här har vi listat fem små husbilar för dig som gillar smidighet.

5 korta husbilar och plåtisar

1. HYMER Van

– Världens minsta husbil

När det kommer till superkompakta husbilar så är HYMER något av pionjär i sammanhanget då märket släppt små husbilar sedan 60-talet. HYMER Van är en halvintegrerad husbil som finns i två varianter 314 och 374, vilket gör dem extremt lättkörda, även i stadstrafik. Modellen som heter 314 är faktiskt världens kortaste husbil med sina 545 cm totallängd. Men även 374 är supersmidig trots separata långbäddar mäter den under sex meter!

Båda varianterna är dock lika smala med sina 2,22 meter mellan ytterväggarna vilket också bidrar till både lättkördhet och mindre bränsleförbrukning.

Men trots att den är så liten upplevs den rymligare än vanliga plåtisar tack vare att bodelen är byggd på klassiskt husbilsvis med raka och välisolerade väggar i PUAL-konstruktion. De raka väggarna på HYMER Van gör att överskåp och liknande inte inkräktar på luftigheten vilket är fallet i plåtisar som har lutande väggar. Väggarna gör också att det överlag blir lämpligare för möblering av husbilen när den konstrueras.

HYMER Van är som sagt en lyxigare kompakthusbil i minsta klassen med utrustning som AL-KO ram, 4 kW Truma värmepanna, isolerade / uppvärmda tankar, stort garage, dubbla airbags, ramfönster, samt badrum med riktig dusch och fällbart handfat.

Detta är en kompakt husbil som lämpar sig för härlig camping året runt!

FAKTA: HYMER VAN 314 / 374

Motor: Fiat Ducato 2,3 Multijet
Chassi: AL-KO
Längd: 545 / 599 cm
Bredd: 222 cm
Antal bäddar: 2 +1
Bältade platser: 4
Länk till mer fakta

2. HYMERCAR Grand Canyon

– Tuff plåtis för #vanlife

Vanlife movement är en trend som handlar om att bo, leva och arbeta i en häftig husbil på heltid. Det är en trend som är omåttligt populär i USA, Europa och även ökar i Sverige. HYMERCAR Grand Canyon är en plåtis som gjord för lyxig vanlife. Här finns alla bekvämligheter i en mycket cool och sportig husbil som är lika rätt i staden, i vildmarken eller på beachen vid surfvågorna i Portugal.

Grand Canyon är en plåtis eller kompaktbil byggd på skåpbilen Fiat Ducato och den finns i flera färger och utföranden. Kolla till exempel in den röda med svarta lättmetallfälgar med grafiska inslag av kolfiber. En tuffare husbil är svår att hitta!

Plåtisen Grand Canyon är en mycket smart plåtis med fyra bältade platser och möjlighet till fyra bäddar tack vare tillbehöret med uppfällbart taktält eller popup-tak. Andra smarta lösningar för bekvämt vanlife är det nedfällbara bordet som ger härligt luftig sittgrupp, de uppfällbara sängarna baktill som gör att du rymmer cyklar, surfbräda skidor eller golfutrustning.

Överallt finns intelligenta förvaringslösningar för kläder och skor, till och med en lucka i golvet. Badrummet består av toalett, uppfällbart handfat och en dusch med rejäl duschvägg och draperi. Även köket består av smarta lösningar och förutom spisen finns ett rymlig kylskåp som rymmer mat för flera dygn.

Grand Canyon fungerar även i kyligare klimat och kan till och med fås med ett värmerrör som leder värme upp till extrasängen på taket.

En cool plåtis för dig som värderar smarta lösningar och snygg design!

FAKTA: HYMERCAR GRAND CANYON

Motor: Fiat Ducato 2,3 Multijet
Chassi: Fiat Ducato
Längd: 599 cm
Bredd: 208 cm
Antal bäddar: 2 (4)
Bältade platser: 4
Länk till mer fakta.

3. Bürstner City Car

– Sportig och mångsidig plåtis

Tittar vi på Tyskland så har plåtisar varit storsäljare under många år tack vare deras mångsidighet. Många familjer har helt enkelt valt bort den vanliga personbilen till förmån för en mångsidig husbil. Burstner City Car är en sådan. Med den kan du åka och handla, köra möbler från IKEA, hämta barnen på skolan eller åka på långsemester i Europa. Valmöjligheterna är nästan oändliga!

Bürstner City Car finns i flera olika varianter, från den kortaste på bara 5,4 meter till de längsta på 6,36 meter. Samtliga har två bäddar och fyra bältade platser men planlösningarna skiljer i form av tvärställda bäddar eller långbäddar.

Sängen längst bak är uppfällbar vilket gör att du rymmer cyklar, surfingbräda, golfväska eller varför inte en hög krukväxt. Smarta lastöglor i golvet gör att lasten kan förankras säkert.

Även i denna plåtis finns mängder av detaljer som underlättar ditt vanlife i form av ett rymligt kylskåp, gasolspis och massor av skåp och lådor till förvaring. Arbetsytorna i köket kan utökas tack vare lucka över spisen men även på handfatet där locket i plast även fungerar som skärbräda.

Bürstner City Car är som en schweizerkniv på hjul – supermångsidig och smart!

FAKTA: Bürstner City Car
Motor: Fiat Ducato 2,3 Multijet
Chassi: Fiat Ducato
Längd: 545-636 cm
Bredd: 208 cm
Antal bäddar: 2
Bältade platser: 4
Länk till mer fakta.

4. Carado Vlow

– Wow vilken plåtis!

Varumärket Carado är kända för sina okomplicerade husbilar som håller och går i ur och skur. Därom vittnar både uthyrningsföretag där bilarna får utstå hård behandling men även av andra ägare.

En praktisk och flexibel modell från Carado husbilar är nya plåtisen Carado Vlow som finns i fyra flexibla varianter från 545 cm upp till 636 cm. Tekniken i dessa plåtisar är som sagt mycket pålitlig och den tidlösa enkla designen med alla genomtänkta funktioner invändigt och utvändigt har gjort den mycket populär. Lägg därtill ett mycket konkurrenskraftigt pris i förhållande till vad som fås för pengarna.

Den kortaste modellen V540 har en uppfällbar dubbelsäng längst bak i bilen samt tillvalet extrabädd för medföljande gäst. Flest bäddplatser har omåttligt smart V601 som har våningssäng bak vilket gör att fyra personer kan sova i den och ihop med tillvalet extrasäng fås hela fem sängplatser! Inte dåligt i en plåtis som är kortare än sex meter!

Carado har också en plåtis som är lite längre än 6 meter i form av V640 och den har lyxiga långbäddar bak. Övrig utrustning som ingår i den smarta plåtisen underlättar ditt #vanlife på ett sätt som gör vardagen såväl som natten till en dröm. Massor av förvaring, bra kylskåp, toalett med dusch och handfat samt en härlig förarmiljö för många mil längs slingriga alpvägar eller bara till shoppingen på IKEA eller ICA.

Vlow är en pålitlig och flexibel plåtis för rimliga pengar! Här kan du se en musikvideo på Youtube där Vlow är turnébuss. Happy Days!

FAKTA: Carado Vlow

Motor: Fiat Ducato 2,0 Multijet
Chassi: Fiat Ducato
Längd: 541-636 cm
Bredd: 208 cm
Antal bäddar: 2-5
Bältade platser: 4
Länk till mer fakta.

5. Laika Ecovip 600

– Helintegrerad husbil under sex meter!

Är bara det allra bästa gott nog för dig men vill ändå ha en smidig husbil? Då ska du titta närmare på lyxiga italienaren Laika Ecovip 600 som bara är 599 cm lång men som inte gör avkall på design och känsla. Här får du en helintegrerad husbil där känslan av förstaklasshotell är påtaglig.

Laika ägs av tyska Hymer och det är ett minst sagt vinnande koncept att para ihop italiensk design med tysk kvalitet. Ecovip 600 är något som ovanligt som en rymlig helintegrerad husbil under 6 meter. Fördelen med helintegrerat är den fenomenala utsikten genom de stora fönsterna i fronten. Här ges också en utmärkt känsla av rymd tack vare det bredare förarutrymmet oavsett om stolarna är vända framåt eller bakåt mot sittgruppen när det blir dags för middag.

Den tvärställda och mysiga dubbelsängen längst bak i husbilen kan höjas/sänkas med en knapptryckning för högre förvaring i garaget under. Längst fram finns en nedfällbar dubbelsäng ovanför förarstolarna som är minst lika bekväm. Samtidigt som denna är nedfälld kan man dessutom fortfarande sitta i soffan och äta frukost. Som tillval finns bäddbar sittgrupp och därmed fem bäddar.

Två sovrum, badrum och kök under sex meter – undrens tid är inte förbi!

FAKTA: Laika Ecovip 600

Motor: Fiat Ducato 2,3 Multijet
Chassi: Fiat Ducato
Längd: 599 cm
Bredd: 231 cm
Antal bäddar: 4 (5)
Bältade platser: 4
Länk till mer fakta här.

Text: Husbil365
Foto: Tillverkarna

2 Comments
 1. Maria says

  Vad är ca priset på denna Hymer Van 414/ 374?

  1. Husbil365 says

   Hej Maria,
   Mer om HYMER och deras husbilar finner du på: http://www.hymer.se
   Deras återförsäljare finner du här: https://www.hymer.com/se/se/service/sok-aterforsaljare
   De kan säkert hjälpa dig få rätt information om priserna för camping bilen.
   mvh Andreas

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.