fbpx

4 bästa plåtisarna för #vanlife

0

– Med skåpbilen som husbil

En plåtis är en husbil som inretts i en skåpbil där ytterväggen av plåt lämnats intakt. En fördel med plåtisen är att den är mångsidig och funkar lika bra som pendlarbil, flyttbil eller semesterbil. Här är årets bästa plåtisar!

1. Carado Vlow 601 – Säng för fyra

 • Carado Vlow
  Nya Vlow Unlimited är en plåtis som fått riktigt läckra dekaler utvändigt.

Att köra plåtis eller van behöver inte betyda att man bara kan resa två personer. Den oerhört smarta husbilen Vlow V 601 har inte mindre än fyra bäddar fast den bara är 599 cm lång. Längst bak i detta under av kompakta utrymmen har fyra vuxna personer möjlighet att sova i två dubbelsängar i våning. Dessutom finns en smart garderob under det högt monterade kylskåpet och ytterligare en garderob mellan baksätets rygg och badrummet. Det gör att alla fyra dessutom får med sig både kläder och packning. Det stora kylskåpet rymmer 94 liter och har också ett inbyggt frysfack.

Som vanligt när det gäller plåtisar har Vlow V601 ett stort utrymme under sängen längst bak där mer skrymmande saker som campingmöbler eller golfbag kan förvaras.

Den här modellen V 601 liksom flera andra bland Carados plåtisar finns också i versionen Unlimited där extra mycket utrustning ingår som standard, däribland 130 hästars motor.

Med andra ord är Carado Vlow V601 möjligen det självklara valet för barnfamiljer som behöver en husbil eller plåtis som fungerar till lite allt möjligt. Shoppingbil likväl som för daglig skjuts till skolan eller semesterbostad under sommarlovet – valmöjligheterna är oändliga!

FAKTA: CARADO VLOW V601
Motor:
Fiat Ducato 2,3 Multijet
Längd: 599 cm
Bredd: 205 cm
Antal bäddar: 4
Bältade platser: 4

2. Hymercar Grand Canyon S – Van på Sprinter

 • Hymercar
  Mercedes-Benz Sprinter har mängder av teknik som gör körningen lika enkel och säker som vilken personbil som helst. En perfekt husbil, familjevan och flyttbil i samma paket.

Att bygga en van på Sprinterchassi är ett bra val eftersom vägegenskaperna och all säkerhetshöjande teknik gör att Mercedes Benz Sprinter är lika lättkörd som en personbil. Det gör att plåtisen Grand Canyon S är extra populär för den som söker en husbil som fungerar lika bra som en rymlig personbil. Mercedes Benz Sprinter har ett lite smalare skåp vilket gör att den är lättkörd även i storstadstrafik.

Grand Canyon S kan utrustas med ett uppfällbart taktält för en extra bäddplats vilket gör att den smarta husbilen rymmer fyra sovande och lika många åkande.

Tekniken för att öka körsäkerheten inkluderar sidvindsassistans bland mycket annat och Sprinter kan också fås med en härlig automatlåda eller fyrhjulsdrift.

I bodelsutrymmet har Grand Canyon S samma höga kvalitet som Hymers husbilar gjort sig kända för i åratal. Sängen längst bak består av en bekväm kallskumsmadrass som vilar på fjädrar och mäter 193×135 cm. Denna dubbelsäng är uppfällbar och då rymmer man en hel del. Kanske är Grand Canyon S den perfekta familjebilen för alla som vill ha en bekväm andrabil som fungerar för såväl shoppingturer som semesterresor och pendling.

Med fyrhjulsdriften blir den också en mycket pålitlig dragbil om du exempelvis drar hästvagnar bakom din van. Då har du också ett trevligt boende under ridläger eller varför inte motocrosstävlingar?

FAKTA: HYMERCAR Grand Canyon S
Motor:
Mercedes-Benz Sprinter
Längd: 593 cm
Bredd: 202 cm
Antal bäddar: 2-4
Bältade platser: 4

3. Laika Kosmo 6.0 Campervan – Plåtis på italienska

 • Laika Kosmo 6.0
  Elegant med vit lackering och svarta fält på nya Kosmo Campervan.

Det ljuva livet i en van kan man verkligen finna när det gäller Laikas nya Kosmo Campervan som presenterats till 2019. De heter 5.4 och 6.0 och 6.4 Campervan. Den gyllene medelvägen är 6.0 som med sina 599 cm är strax under sex meter lång och därmed klarar den högre kostnaden vid en del broar och färjor.

Samtidigt har den ändå gott om svängrum i sittgruppen och ett bord som räcker till middagsbjudning. Sängen i sovrummet längst bak är tvärställd och vill du sova i längdriktningen får du istället välja 6.4 som är en van som är 636 cm lång.

Laika bygger sina plåtisar på Fiat Ducatos skåp och den fina kvalitén på inredningen känns igen från tillverkarens traditionella husbilar. Italiensk stil och elegans kombinerat med en god portion praktisk användbarhet. Det här är plåtisar som klarar resan till rivieran lika bra som flytten av möblerna till nya lägenheten eller shoppingturen till IKEA eller GEKÅS i Ullared. Många pendlar också till jobbet med sin plåtis eller van.

Laikas campervans har ljus inredning som ger viktig känsla av rymd och trivsel. En viktig detalj med Laika Kosmo 6.0 och 6.4 är garderoben bakom soffan. Alla former av förvaring är hett eftertraktade i små husbilar. En annan uppskattad detalj är det stora kylskåpet som monterats högt. Under kylen finns ytterligare en stor garderob så att du lätt och ledigt kan ta med vandringskläder, våtdräkt och festblåsa på resan.

Det ljuva livet börjar dock i det italienska köket och här hittar du kryddhylla och extraskivor som kan användas som arbetsytor. Sist men inte minst viktigt har sängarna i Laikas plåtisar och vans mycket bekväma madrasser som vilar på en skönt luftig ribbotten. Under sängen hittar du ett enormt förvaringsutrymme med fästöglor. Trevlig resa!

FAKTA: LAIKA KOSMO 6.0 CAMPERVAN
Motor:
Fiat Ducato 2,3 Multijet
Längd: 599 cm
Bredd: 205 cm
Antal bäddar: 2 +1
Bältade platser: 4

4. Bürstner City Car C 603 Harmony Line – Bäst för två!

 • Bürstner City Car
  Harmony Line finns både som C600 med baksäte som på bilden och C603 utan baksäte. Båda ser likadana ut utvändigt och har de läckra textdekalerna.

Trots att nästan alla som reser med en van eller plåtis bara är två personer så har alla plåtisar en skrymmande soffa för två extra passagerare som oftast är tom. Alla utom en vill säga – nämligen Bürstner City Car C 603 Harmony Line.

Bürstner har tänkt till ordentligt när de skapade sin Harmony Line som är skräddarsydd för två personer. De smarta konstruktörerna tog helt enkelt ut soffan som tar så mycket värdefull plats och plötsligt fick man en unikt luftig husbil trots att den bara är sex meter lång. För det är ju så att soffan tar också plats i mittgången vilket gör att C603 känns extra luftig. Istället för soffan har Bürstner placerat flera skåp som annars bara återfinns i mycket större husbilar.

Det vägghängda bordet är samtidigt så pass långt att det enkelt når de sittande i förarstolen och passagerarstolen. När det inte används kan det på ett finurligt sätt fällas in så att golvytan istället kan användas till omklädning eller bara enkel passage utan att man behöver dra in magen för att komma förbi och fram.

I allt övrigt känns de smarta detaljerna från övriga Bürstner City Car igen och där ingår de snygga ramfönstren, det smarta köket och den bekväma sängen.

Med City Car C603 Harmony Line får du en van eller plåtis där varje kvadratcentimeter tagits tillvara för att passa två personer. Det är kanske den perfekta husbilen för paret som gillar att upptäcka Europa men också åka till Ullared för lite shopping eller kanske ta en tur till återvinningscentralen med onödiga möbler från villan.

Vill du mot alla odds ändå ha en plåtis med passagerarsoffa så finns Harmony Line C600 eller någon annan av Bürstners plåtisar till din tjänst…

FAKTA: BÜRSTNER CITY CAR C603 HARMONY LINE
Motor:
Fiat Ducato 2,3 Multijet
Längd: 599 cm
Bredd: 208 cm
Antal bäddar: 2
Bältade platser: 2

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.