fbpx

Vattenburen värme till husbil

0

När uppfinnaren Alde Rask tog fram sin värmepanna för fritidsfordon på anade han kanske inte vilken storsäljare han lade grunden till. Ett vattenburet värmesystem ger den bästa värmekomforten och här berättar vi mer om Alde Compact 3010/3020.

När Alde Rask i den lilla byn Färlöv utanför Kristianstad gick in i sitt garage kom han ofta ut med en uppfinning som var före sin tid. Han tillverkade till och med en husvagn mycket tidigt och många av oss har använt Aldes fotpump till vattenkranen i husvagnen. Den uppfinning som han däremot skulle bli allra mest känd för är värmepannan.

Bild på motorn till värmesystemet.
Värmepannorna Compact 3000, 3010 och 3020 har sålt i 300.000 exemplar.

Från början var Aldes värmepannor byggda på höjden likt en stolpe. Men det var när Alde fick önskemål om en värmepanna som kunde byggas in i dubbelgolv som de tog fram modellen Alde Compact 3010 år 2003. Denna panna ersattes 2014 med Alde Compact 3020 som i grunden är samma värmepanna men med mer avancerad elektronik som gör att den kan styras med en smartphone.

Vattenburen värme är tyst

Fördelen med vattenburen värme är att den är tyst och behaglig. Den fungerar som så att vatten värms i värmepannan som i sin tur pumpar det varma vattnet genom rör och konvektorer utspridda i fordonet.

Dessa värmer luften som i sin tur stiger längs med väggarna upp till taket och sjunker ned i mitten av fordonet. Den varma luftens cirkulation stänger samtidigt ute kallare luft från att tränga in via fönster och köldbryggor.

En hand som håller upp en mobiltelefon som kör Aldes app för värmesystem.
Det går att styra Aldes moderna system med en smartphone så du behöver inte ens vara på plats i husbilen eller husvagnen för att starta värmen.

Några tips för bästa värmekomfort med vattenburen värme:

  • Se till att luften kan cirkulera fritt längs väggar och bakom skåp.
  • Fyll inte överskåpen ända upp i taket – lämna en luftspalt högst upp så att luften kan cirkulera.
  • Undvik att lägga sängkläderna mot väggen eftersom det hindrar luftcirkulationen mellan säng och vägg.
  • Lägg inte blöta kläder på konvektorerna då det hindrar cirkulationen.
  • Tjocka golvmattor bör inte täppa till öppningar i botten på sofforna där luften är tänkt att ta sig in.
  • Täck inte för ventilation och skorsten, om det är mycket snö på taket bör den skottas bort.
  • Byt glykolvatten i värmesystemet med jämna mellanrum. Alde säljer rätt blandning.

Förutom värmepannan så finns fler komforthöjande produkter från Alde. Till exempel deras värmeväxlare som är bra om du vintercampar mycket. Eller deras handdukstork som finns som extraval i många nya husbilar. Med Alde Serviceapp i din smartphone hittar du också närmaste serviceställe och kan få svar på många frågor. Läs mer på Aldes webbplats.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.