fbpx

Vad kostar det att hyra husbil? Både i Sverige och andra länder

0

Att köpa en husbil kan vara en rätt dyr investering. Du kanske inte vill lägga en ansenlig summa på en husbil – eller så vill du bara åka iväg i några veckor över sommaren och inte behöva tänka mer på att äga ett fordon själv. Oavsett vad din anledning är så går det alldeles utmärkt att hyra husbil.

Att hyra husbil har blivit ett vanligt fenomen nuförtiden. Innan du bestämmer dig för vilken modell och uthyrare du vill använda dig av det finns det några punkter att ta i beaktning.

Det första du måste göra är att ta reda på vem uthyraren är. Verkar uthyrningsfirman seriös och pålitlig? Hyr du via en privatperson är det ännu viktigare att du känner dig bekväm innan du bestämmer något. Du måste även se till så att husbilen är försäkrad – om den inte är det så måste kontakta ditt eget försäkringsbolag.

Kontrollera att allt verkar okej, och läs alla paragrafer noggrant. Gör även en utförlig besiktning på fordonet. Se till så att allt sitter där det ska, och fotografera insidan och utsidan på husbilen. Det är alltid en bra idé att dokumentera skicket på husbilen innan och efter att du hyr den.

Ett avtal om du hyr husbil bör innehålla:

 • Datum för hyresperiod
 • Fordonets typ
 • Hyra och dröjsmål med betalning
 • Fordonets skötsel
 • Försenad eller utebliven leverans
 • Fordonets skötsel
 • Åtgärder vid fel, stöld eller skada
 • Uthyrarens ansvar vid driftstopp
 • Hyresmannens ansvar vid överträdelser
 • Återlämning
 • Städning

Hyra husbil i en vecka

Det finns ett sextiotal företag som hyr ut husbilar i Sverige, och vill du så kan du hyra en husbil i en vecka. Perfekt för dig som vill ut på en liten tripp i vårt vackra sommar-Sverige.

Att hyra husbil i en vecka under lågsäsong ligger på runt 9000 kr. När det är högsäsong under sommaren ökar priset med några tusenlappar, till runt 12 000 kr. Självklart varierar priset beroende på vilken modell som du hyr.

Hyr du privat så kan du sänka kostnaden ytterligare, även om det är mer riskabelt. Men tänk på att många uthyrare erbjuder service dygnet runt om om det skulle behövas.

Att hyra en husbil i en vecka eller två kan vara det perfekta sättet att pröva på husbilslivet utan att investera i ett nytt fordon. Nu är det så pass vanligt med husbilsuthyrning att du kan hitta ett företag som erbjuder dessa tjänster i väldigt många städer i  Sverige.

Tips för att hyra husbil i USA

Vem har inte drömt om att bila genom USA. Kanske vill du åka kust från kust i detta fantastiska land? Att göra det med en husbil kommer bara att förhöja upplevelsen ytterligare. Fördelarna är många med husbil. Du slipper kostnader för hotell, du bor nära naturen, det är flexibelt och du slipper packa en hög med resväskor. Allt kan förvaras i husbilen.

Det finns en rad med svenska företag som samarbetar med uthyrare i USA. Du kan enkelt boka hemma i Sverige på nätet, och hämta upp husbilen i landet i väst.

Vad behöver jag förbereda?

Lyckligtvis behöver du inte något annat än ett gammalt hederligt svenskt körkort för att få köra husbil i USA. Det finns inga krav på ett internationellt körkort.

Du måste även vara 21 år för att få hyra husbil i USA. En av de viktigaste aspekterna när du bestämt dig för att hyra husbil utomlands är att se över försäkringen. Kolla upp hur mycket självrisken är när du bokar husbilen, och läs igenom avtalen noggrant.

Vad kostar det att hyra husbil i USA?

Priset är väldigt beroende på vilken säsong det rör sig om. Ska du åka på högsäsong, det vill säga sommaren – är priset högre. Under lågsäsongen kan du hitta en husbil för under 500 kr per natt. Under högsommaren går priset upp, och då kostar de vanligtvis mellan 800 och 2000 kr per natt.

En annan faktor som spelar in är självfallet valet av modell. En standardmodell är ofta det billigare alternativet. Tänk även på att det tillkommer en kilometertaxa som ligger på runt 0,35 dollar per kilometer.

Tillägg

När du hyr en husbil kanske du vill slippa att släpa på exempelvis sängkläder i resväskan över till USA. Då tillkommer en kostnad för dessa, som ligger på runt 55 dollar per person. Skulle du behöva köksutrustning tillkommer en kostnad på runt 100 dollar.

Måste jag köra tillbaka husbilen till uthyraren?

Det finns någonting som kallas för envägshyra. Det innebär att du kan hämta husbilen hos en uthyrare, köra iväg med den – för att sedan lämna den på en annan ort. Så att du slipper köra tillbaka samma väg med husbilen.

Priserna för envägshyra varierar. Överväg om du tycker att det är värt att betala lite extra för att undvika att åka tillbaka till uthyrnings-orten.

Populära destinationer med husbil utomlands

Att resa med husbil är betydligt mer flexibelt jämfört med att bo på hotell. Ha alla reseföremål samlade i bilen, och slipp tänk på allt krångel med att packa väskor mellan olika hotellvistelser och så vidare.

Njut av vägarna, och stanna till och ta pauser precis när ni vill vid vackra vyer i naturen. Upplev lyxen med att utforska landskapet, och vakna upp med utsikt som du inte hittar någonstans i Sverige. Att resa med husbil i andra länder kan verkligen bli en upplevelse utöver det vanliga.

Det finns nog inte ett hotell i världen som kan slå känslan av att vakna upp precis intill vattnet eller havet med morgonsolen i ögonen, och fåglar som kvittrar dovt i fjärran

USA är ett av de vanligaste resmålen med husbil. De stora öppna vägarna lämpar sig perfekt för en resa med husbil. Men självklart finns det fler länder än så att upptäcka.

Några av de mest populära resmålen med husbil i europa är Belgien, Danmark, Estland, Finland, Norge, Polen, Spanien, Tyskland och Storbritannien.

Internationella destinationer som är populära är bland annat Australien Nya Zeeland, Sydafrika, Namibia.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.