Råd inför husbilsköpet

0

Husbilar är idag populärare än någonsin och det finns många modeller att välja bland. Vi har därför sammanställt en lista med punkter som kan vara bra att ha i åtanke vid ett husbilsköp:

Storlek

Hur många bäddplatser och hur mycket extra plats behövs? För längre resor och större familjer är det även bra att tänka över husbilens förvaringskapacitet.

Planlösning

Det finns många fiffiga planlösningar att välja bland. Värdesätter du kanske ett separat vardagsrum eller smarta lösningar som ”trollar bort” sängarna? Dusch och toalett separerade från varandra? Stort kök? Dörr till sovrummet? Vidare kan även design och väl genomtänkta inredningskoncept ge ökad komfort, till exempel möbler som kan vridas och lutas.

Året runt?

En viktig fråga som måste besvaras i förväg. Att resa på vinterhalvåret kan vara väldigt mysigt… om man reser i en bil som är vinteroptimerad, i form av isolering och intelligent värmesystem. Om du inte planerar att resa under vintern kan det vara bra att fundera över vinterförvaring för bilen. Under tak rekommenderas.

Körkort

Har du B-körkort utfärdat före juli 1996 får du köra husbil registrerad som personbil av klass 2 med maxvikt över 3,5 ton. Om du fått B-körkort utfärdat efter 1 juli 1996 får du köra personbil klass 2 med maxvikt på högst 3,5 ton. Det är även viktigt att hålla koll på husbilens vikt om du monterar extrautrustning.

Budget

Generellt kan man säga att du får det du betalar för. Desto större och lyxigare bil, desto dyrare pris. Lyx handlar i det här fallet inte alltid om elegant interiör, utan det kan även handla om lättviktskonstruktioner och bättre ljudisoleringar. I fråga om ekonomi kan man även se till driftkostnader samt väg- och broavgifter, där det blir dyrare ju tyngre och längre bilen är.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.