fbpx

Solceller till din husbil

0

Solceller på byggnader fortsätter att vara en trend. Miljötänk kring energi är en stor fråga – där solceller är en av de mest effektiva sätten att samla energi utan att ha en stor påverkan på miljön. En av de stora fördelarna med solceller är att du inte är beroende av strömförsörjning när du är ute på vägarna med din husbil.

Solceller kommer i olika typer

Det finns olika typer av solceller, och paneler som har olika effekt. De två typerna av solceller är polykristallin och monokristallin. De monokristallina solcellerna har cirka 12-16 % högre verkningsgrad jämfört med de polykristallina. Det gör att du får ut en högre effekt med dessa solceller på samma yta.

När du har bestämt dig för att uppgradera husbilen med solceller behöver du bland annat införskaffa dig kablar, en regulator och ett monteringskit.

Om du vill göra det smidigt kan du köpa ett färdigt paket och således montera själv. Annars kan du köpa lösa delar för att skapa en mer personlig kombination. Det kan vara aningen bökigt att montera solceller själv på din husbil. I sådana fall rekommenderar vi att du kontaktar en firma som säljer denna typ av utrustning.

Solcellspaket med fästen

En panel med solceller består av flera små solceller, som i sin tur samlar energi från solen och konverterar den till el. Vissa paneler går att limma direkt på taket på husbilen, medan andra monteras i en typ av ram som sitter i ett fäste. Detta fäste kan sedan justeras så att de är riktade mot solen.

Dessa vinklingsbara paneler är även bra för rengöring, då du enkelt kan komma åt under dem.

Vilken effekt behöver du på solpanelerna?

Det finns olika effekt på solcellspanelerna, och vilken variant som du behöver för just din husbil varierar beroende på vad du vill att elen ska räcka till.

Du kan välja mellan 50W, 100W och 150W. En bra utgångspunkt är att försöka täcka så mycket som möjligt av takytan. Du kommer aldrig att få ut 100 % av den utlovade effekten – det är därför bra att ta i lite extra när du monterar solceller.

Många faktorer påverkar hur mycket energi du får ut av solcellerna. Hur solen skiner, årstid, var i landet du befinner dig och vilken lutning som de har.

I de norra delarna av Sverige kan det under våren och hösten vara svårt att få laddning till solceller beroende på solens infallsvinkel. Överväg därför att införskaffa vinklade solcellspaneler – samt monokristalin-varianten, som är anpassad för våra breddgrader.

Välj rätt system

För de allra flesta husbilen och användningsområden är ett system på 100-200W ett bra alternativ. En solcellspanel på 100W producerar i genomsnitt cirka 400WH en vanlig sommardag i Sverige.

Det du behöver köpa för en komplett installation av solpaneler är:

  • Solcellspaneler
  • Fäste
  • Regulator
  • Säkring
  • Kabel mellan panel-regulator-batteri
  • Fjärrdisplay (valfritt)
  • Temperatursensor (valfritt)

Lagra elen från solcellerna med ett batteri

Självklart så måste du kunna lagra energin som samlas på solcellerna. Detta gör du med ett batteri i husbilen. Ett bodelsbatteri finns ofta redan inkopplat i de flesta husbilar, men det kan vara så att kapaciteten inte är tillräckligt hög. Du kan koppla samman nya batterier med gamla. Men tänk på att du aldrig kan få större effekt än vad det svagaste batteriet levererar.

Solceller är värda priset i slutändan

Att installera din husbil med solceller är inte helt gratis. Men tänk på att det är en typ av investering. Många paneler har upp till 20 års effektgaranti.

Det kan även vara smart att välja variant med fästen som har så lite påverkan som möjligt på husbilen.

Sluta leta ställplatser för din husbil

När du slutligen bestämt dig för att köpa solceller till din husbil slipper du tänka på allt som har med ställplats och el att göra. Slipp all stress med att hitta eluttag ute på vägen, när allt du vill är att ha det så smidigt och skönt som möjligt.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.