Säkerheten i en husbil från Hymer

0

Hymer har precis som Volvo gjort sig kända för sin säkerhet i sina husbilar. De var bland annat tidiga med att krocktesta sina husbilar. Hör du till dem som prioriterar säkerheten högt så ska du titta närmare på Hymers program. Här berättar vi kring några av säkerhetsdetaljerna.

Det är lätt att glömma att säkerhet handlar om mer än bara krocksäkerhet. Det går att dela in säkerheten i trafiken i de tre delarna som berör: föraren, fordonet och vägen. Det sistnämnda utelämnar vi i den här artikeln.

En sak vi alla kan bidra med är säkrare uppträdande i trafiken och det är faktiskt så att husbils- och husvagnsekipage är kända för trafiksäker körning. Dels tack vare lägre hastigheter men också för att de flesta förarna har relativt lång körvana.

Körträning med Hymer i Tyskland.

Praktiska och teoretiska övningar genom Hymer

Ett sätt att bli en ännu bättre förare och förhindra att en olycka sker är att träna körning och så kallad undan-manöver. Förutom att skaffa sig egen erfarenhet under resans och tidens gång så går det att anmäla sig till praktiska och teoretiska övningar genom Hymer i Tyskland.

Ett antal gånger per år ordnar Hymer körsäkerhetsträning med halkbana, terrängkörning och manövrering med husbil eller husvagn. Idén med detta följer Hymers totalsatsning på säkerhet. Kurserna passar bäst för dig som behärskar tyska och priset är 250 euro. Alla fabrikat är välkomna och inte bara Hymer.

Här hemma i Sverige kan du anmäla dig till halkkörning på en halkbana eller ännu hellre beställa enstaka kurstimmar med handledare på närmaste trafikskola där C1 eller E-utbildningar (husvagn) tillhandahålls. Det går oftast bra att köpa enstaka körlektioner med handledare trots att du redan har körkort. Hitta din närmaste trafikskola.

Nästa steg, efter människans utveckling kommer vi till maskinen. Vi börjar med den så kallade aktiva säkerheten i fordonet som ska förhindra att en olycka sker. Det första som alla husbilar har i dag är ABS-bromsar. Dessa gör så att hjulen inte låser sig vid kraftig inbromsning och orsaken till det är något som många glömmer idag. Man vill undvika att bromsarna låser sig för att fordonet ska kunna styras. Om hjulen låser sig går det inte att göra en undanmanöver. Träna därför på panikbromsning och undan-manöver och inte bara panikbromsning rakt fram.

Nära besläktat med ABS-bromsarna är antisladdsystem som ESC, ESP. De är sammankopplade med de låsningsfria bromsarna och förhindrar hjulspinn eller sladd.

Hymers teknik PUAL 2.0 vid bygget av väggar ger stabilitet och bra isolering.

Hymer gör säkra husbilar

När det gäller ämnet aktiv säkerhet är Hymer ledande tillverkare bland husbilar, mycket tack vare sitt nära samarbete med Mercedes-Benz. Som exempel finns sidvindsassistansen, Adaptive ESP, att välja på till flera modeller. Det hjälper föraren att hålla kursen vid kraftig sidvind på en stormig bro eller vid omkörningar.

Annan säkerhetshöjande teknik som finns att välja på många modeller är också avståndskännande farthållare med aktiv broms och till och med vägmärkesigenkänning.

Sist men inte minst viktigt är den passiva säkerheten om nu olyckan mot förmodan ändå är framme och där har Hymer länge varit välkända. Till exempel krocktestade man husbil i ett tidigt stadium. I den passiva säkerheten ingår viktiga detaljer som krockzoner i karossen, säkerhetsbälten, bältesåtstramare och krockkuddar. På Hymers husbilar finns flera av dessa detaljer och i husbilssammanhang är det också oerhört viktigt med lastvikten.

Att utveckla lätta material i allt från chassi till möbelmaterial är oerhört viktigt för att husbilen ska ha bästa marginal innan den når sin maximala lastvikt. I sortimentet hittar du därför husbilar som har en imponerande lastvikt trots att de väger under 3,5 ton och klarar b-körkort.

Med Hymers beprövade byggmetod PUAL sparas många viktiga kilon i väggarna utan att stabiliteten blir lidande. Sedan PUAL lanserades redan 1978 har mycket hänt och numera kallas tekniken för PUAL 2.0 som ger extra hög stabilitet och vridstyvhet.

Det superlätta chassit från Hymer .

Ett annat koncept i samma anda är Hymer Super Light Chassis där hela underredet är specialutvecklat av Hymer för husbilars särskilda behov. Det plana dubbelgolvet från Hymer ger inte bara bättre isolering, mindre luftmotstånd och mer förvaring utan också bättre vridstyvhet och stadga på vägen.

Det bästa med Hymer är att man inte bara pratar om säkerhet utan att man också gör något!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.