Saker att tänka på när du väljer förtält till din husbil

0

Valet av förtält kan i vissa fall vara lika viktigt som att välja rätt husbil. Ofta spenderar man väldigt mycket tid i och runt förtältet på sin semester – därför är det viktigt att tältet fyller rätt funktioner. Det finns en rad olika typer av förtält att välja på. Allt från uppblåsbara förtält till fristående tält.

Förtältet är en hyllning till uterummet, som tar dig ett steg närmare naturen. Du får utrymme för att hitta lugn och avslappning. Börja och avsluta dagen i naturen.

Det är viktigt att tänka på vad det är för material på förtältet du köper. Vilket material som är bäst lämpat beror helt på klimatet. Polyester är ett slitstarkt material som andas. Plast är mycket grövre, och lätt att göra rent. Akryl är kraftigt samtidigt som det andas utmärkt. Sedan finns det en mängd av varianter som kombinerar olika material.

Förtält kan vara säsongsbaserade, och uppdelade i sommar- och vintertält. Men det finns även helårstält som är mer stabila i sin utformning. Och de klarar av de flesta temperaturer.

I denna artikel listar vi saker som är bra att tänka på innan du köper ett förtält till din husbil.

Uppblåsbart förtält

Ett uppblåsbart förtält till din husbil är perfekt för dig som är på resande fot. Om du inte har tänkt att stanna på en plats under en längre tid är ett lufttält perfekt. Denna typ av tält använder sig av lufttuber som blåses upp med medföljande pump. Uppsättningen blir tidseffektiv och enkel. Lufttält är simpla att packa ihop när du är redo att åka vidare med husbilen.

De uppblåsbara förtälten tog marknaden med storm runt 2016. De har varit det självklara valet för den som vill resa praktiskt. Monteringen av förtältet kan vara ett av de mest störiga momenten på semestern. Det är alltid någonting som krånglar – när du bara vill få det överstökat så fort som möjligt och ha tid över för annat.

Lufttälten är i regel dyrare än andra tält. En bra fråga att ställa sig tidigt in i köpprocessen är vad du vill få ut av tältet? Kommer du att resa mycket mellan olika platser? Eller kommer husbilen att stå parkerad under en längre tid?

En annan stor fördel med lufttält är det minimala utrymmet som förtältet ockuperar när det inte används.

Fristående förtält

En annan populär kategori inom förtält är ett så kallad fristående tält – som kort och gott betyder att tältet inte behöver att fästas ihop med husbilen. Dessa tält kan även vara uppblåsbara.

Det kan uppstå situationer då du behöver åka iväg, och kanske inte har tid eller ork med att montera ner förtältet. Då är den fristående varianten perfekt. Eller så kanske du bara vill ha friheten att kunna åka när du vill och utforska omgivningarna?

Det fristående förtältet kan så klart också anslutas till husbilen med en typ av flik som läggs över taket.

Förtält från Biltema och Thule

Precis som med husbilar så kommer förtälten i alla tänkbara prisklasser. Biltema har ett uppblåsbart förtält med enkel uppsättning. Dimensionerna är 390 x 225 cm. Tältet har två justerbara stödstolpar för ökad stabilitet mot husbilen, samt två dörrar med ventilationspaneler. En dubbelverkande luftpump, stormlinor och tältpinnar ingår i en smidig förvaringsväska.

Thule erbjuder en mängd med olika kvalitetstält. De är smidiga att montera – och de får plats i små utrymmen när de inte används. Tälten har en reducerad kondens tack vare den inbyggda ventilationen.

Bland Thules sortiment hittar du QuickFit – ett universellt och kompakt markistält som sätts upp väldigt snabbt. Förtältet är tillverkat i polyester, och har en rad med smarta funktioner som bland annat innefattar; Soltak, dörr på höger och vänster sida, myggnät och avtagbara panoramafönster.

Den begagnade marknaden

Ett tält med bra kvalitet kan fungera i många år, och att investera i ett helt nytt förtält är inte alltid det bästa alternativet – då ett begagnat kan vara minst lika bra. Ta en titt på andrahandsmarknaden och bilda dig en uppfattning över vad som finns tillgängligt just nu.

När du köper ett begagnat förtält tänk på att kolla så att materialet är helt, och att det inte finns några hål som gör att värmen försvinner.

Det finns en rad med sajter som fokuserar på att sälja begagnade husbilar och tillbehör, annars är Blocket eller Tradera två säkra kort som har ett stort utbud av förtält och annat.

Vid införskaffning av ett begagnat förtält kan det vara bra att få prova tältet innan, så att du ser att allting verkligen fungerar som det ska. Be köparen om att få montera upp det – för att bilda en uppfattning om skicket, och om tältet kan fungera för just dina ändamål.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.