Navigatorer, GPS:er och koordinater

Miniguide

0

Det kan vara svårt att hitta rätt även med hjälp av en navigator. Det finns ju så många olika system och sätt att skriva ut koordinater. Här följer en miniguide i ämnet navigatorer och hur du kan kontrollera att dina gps-koordinater visar rätt plats.

Det här med navigering har blivit så självklart i vår vardag men ändå finns det en del saker som kan vara bra att ha lite koll på. Om vi börjar med hårdvaran i form av olika navigatorer så finns ju både de vars enda ändamål är navigering samt våra telefoner och surfplattor.

Fördelen med en separat navigator är att den alltid kan sitta placerad på vindrutan (utom när du lämnar husbilen och stöldrisk föreligger) och du kan fortsätta svara i den vanliga telefonen. Det är inte jätteroligt att sitta i en rondell i Paris när telefonen ringer om du samtidigt använder den att navigera med…

En annan fördel med en separat gps-navigator är skärmen ofta är lite större jämfört med telefonen och en surfplatta kan ibland kännas i största laget.

Oavsett vad du använder för hårdvara för din navigering så är mjukvaran nästa steg och minst lika viktigt som själva maskinen.

Dels finns ett stort antal appar för nedladdning i Google Playstore och Apple Appstore som alla har sina för- respektive nackdelar. Några är helt gratis medan andra är gratis i grundformen men kostar extra ju fler kartor eller funktioner du vill ha.

Foto: Garmin

Avsedd för husbilar och husvagnar

Några saker att tänka på vid navigering med husbil är att navigatorn eller appen bör ha inställningsmöjligheter för ditt fordon. En husbil är större, tyngre och framförallt högre än vanliga personbilar och dessa inställningar är viktiga när du kommer till en ny stad.

Ta bara som ett exempel om du befinner dig på Sveavägen i Stockholms centrala delar och ska åka söderut mot Södermalm så kommer en navigator för personbil troligen skicka dig genom Klaratunneln invid Sergels Torg.

Åker du där med husbil så finns risken att du fastnar eftersom tunneln bara är tre meter hög…

Därför ska du se till att navigatorn är anpassad för husbil.

En annan fördel med navigatorer gjorda för ändamålet camping är att de ofta har POI:s (point of interest) som passar för husbilslivet. Det betyder att det finns mål som campingar, ställplatser, tömningsstationer och vackra vägar inprogrammerade från start.

Det finns även några appar som är speciellt avsedda för camping- och husbilar. En av dessa är CoPilot Caravan Europe som kan laddas ned för 379 kr. Med den kan man även planera in mängder av stopp hemma vid datorn innan de laddas över till telefonen eller surfplattan.

Foto: Garmin

Koordinaterna skrivs på olika sätt

Det vanligaste formatet på koordinatsystem i guider för campingar, ställplatser och som vi oftast använder på husbil365.se är följande kombination: 59°17’17.3″N 15°13’36.9″E

I din navigator väljer du formatet grader, minuter, sekunder eller dd°.mm’.ss.s” för att skriva in dessa koordinater.

Vill du kontrollera särskilda koordinater hemma vid datorn kan du kopiera dem och klistra in dem i sökrutan direkt i Google eller i Google Maps.

Då bör du hamna på gästparkeringen vid Svampen i Örebro.

Ovanstående koordinater kan även skrivas som följande Longitud och Latitud vilket också förekommer men mer sällan i husbilssammanhang: 59.288139, 15.226917

Kartan har inte gjort sitt än

Trots alla hjälpmedel inom navigation så är fortfarande en klassisk papperskarta ganska oslagbar när det gäller att få överblick. Till exempel vid en resa genom Tyskland eller Sverige kan det vara oerhört skönt att veta var man befinner sig med hjälp av kartan.

Här kommer även en del turistkartor in i bilden över exempelvis särskilda vägsträckningar som Romantiska Vägen i Tyskland eller Vildmarksvägen i Sverige.

Även vissa guider som Ställplatsguiden från tidningen Husbil & Husvagn eller F-Camping från tidningen Husvagn & Camping eller SCR Campingkatalog fungerar fortfarande väldigt bra i pappersform. Särskilt i kombination med en digital lösning där koordinaterna kan matas in till nästa delmål.

Om du reser i Tyskland finns också flera ställplatsguider i pappersform som ger god överblick även om appar för ändamålet blir allt bättre också.

Lycka till med din navigering!

Text: husbil365.se

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.