Helintegrerad husbil, är det rätt för dig?

0

Helintegrerad eller halvintegrerad husbil? Camper eller Alkovbil? Det finns många varianter att välja på när du bestämt dig för att köpa en husbil. Den kanske mest exklusiva bilen är ändå den helintegrerade husbilen. Ett modernt hus på hjul, i princip.

Till skillnad mot en halvintegrerad husbil är förarhytten i denna typ fordon en integrerad del av bilen. Vilket gör att det skapas en känsla av att du befinner dig i ett enda stort vardagsrum. En fiffig funktion är att förarsätet ofta är svängbart så att boutrymmet blir större.

I de helintegrerade modellerna finns ett komplett och toppmodernt kök, toalett och dubbelbädd som ibland finns placerad i taket. Boytan är generöst tilltagen, och det skapas en mysig vardagsrumskänsla i och med den sömlösa övergången mellan bodel och förarhytt.

En fråga du bör ställa dig själv innan du köper en ny husbil är vad den ska användas till? Är det en semester genom södra Frankrike, eller en utflykt över helgen i ditt närområde? Kanske vill du ha husbilen parkerad hela sommaren på en specifik plats?

Om husbilen ska användas av en hel familj är den helintegrerade varianten ett bra alternativ för att få tillgång till det extra svängrummet. Ståhöjden är också ofta generös i helintegrerade husbilar. Även om det är mysigt att bo tätt inpå varandra är det ju inga fel med ett lite större utrymme.

Liten eller stor husbil? De kommer i alla former

Nuförtiden kommer de helintegrerade husbilarna i en rad olika former och storlekar. Bara för att du väljer helintegrerad behöver det inte betyda att husbilen måste vara stor och klumpig. Även om den helintegrerade husbilen i regel är större än andra modeller.

I början hade de helintegrerade husbilarna bara en ingång – till bodelen. Nyare modeller har för det mesta även en dörr vid förarplatsen. Vilket gör att de är betydligt smidigare än tidigare modeller.

En tumregel att bära med sig är att ju större husbil du väljer, desto svårare blir det att ta sig fram. Om du vill åka på mindre bakgator längs en mindre stad i europa ska du självklart välja en mindre bil. Men ska du istället permanent stå parkerad på en camping kan det vara rätt att välja en större variant, speciellt om ni är många som reser.

Husbilar kommer i alla former och storlekar, och du vet bara själv vilken modell som är rätt för just dig och dina behov. Men en sak är säker – den helintegrerade är den lyxigaste, och kanske den mest praktiska varianten.

Helintegrerad är den mest avancerade varianten

Helintegrerade husbilar är luftiga, med mycket bekväma utrymmen. De är även de dyraste att tillverka – men du kommer inte från känslan av bekvämlighet i denna typ av husbil. Är ni en familj är den helintegrerade husbilen perfekt då vanligtvis har fler sovplatser.

Värme under vintern

Helintegrerade modeller fungerar särskilt bra under kalla förhållanden då de i regel håller värmen mycket bättre jämfört med en halvintegrerad husbil. Om du vill ha en husbil som går att använda under vinterförhållanden är den helintregerade varianten att föredra. När minusgraderna sakta börjar göra sig påminda i slutet av oktober håller en helintegrerad alltid värmen.

Varför inte ta med husbilen på en vinterresa till fjällen? Med en helintegrerad modell får du plats med med skidor och all annan utrustning du kan tänkas behöva.

Under vintertid kan det vara smart att investera i ett vintertäcke. De kan vara lite svårare att hitta till integrerade husbilar, men det finns tillverkare som skräddarsyr dessa. Täcket skapar isolering och hindrar kondens på framrutan.

Fördelarna är många med helintegrerad husbil

Den helintegrerade husbilen är det närmaste kan du komma ett mobilt hem. Du har ofta många av de mest bekväma funktionerna som du har vid ett vanligt hem – som ett kök, toalett och dusch. Närmare hemmet kan du inte komma. Det är som att bo i en lägenhet på hjul.

En annan fördel med helintegrerad husbil är att bilen är fylld med smarta funktioner, precis som i alla moderna fordon. Många modeller har effektiva lösningar för förvaring, som exempelvis skoskåp som går att fälla fram. De har ofta även golvförvaringsutrymmen – där du smidigt kan förvara dina föremål. Allt för att göra vardagen lite enklare.

Många av de helintegrerade modellerna har gott om lastutrymme för exempelvis cyklar. Eller varför inte en moped? Garaget är i vissa modeller åtkomligt från två sidor.

Det är inte ovanligt att det finns långbäddar längst bak i husbilen, och de kan ofta dras ut för att skapa en stor bäddyta – likt en dubbelsäng. Varför kompromissa med små enkelsängar när du kan ha en precis lika skön säng i bilen som hemma? I förarhytten brukar det även finnas en uppfällbar säng om du behöver extra sovutrymme.

Att välja rätt husbil kan ibland vara lika svårt som att hitta rätt bostad. Det gäller att testa sig fram och hitta det som känns rätt för just dig. De helintegrerade modellerna har en lyxfaktor som du inte hittar i övriga husbilar, samt att de fungerar mycket bra under vinterförhållanden. Och känslan att ha förarhytten i samma utrymme som övriga husbilen är ju rätt härligt. Inte sant?

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.