fbpx

Färskvatten, gråvatten, svartvatten i husbil

0

Det finns saker som helst bara ska fungera utan att vi behöver bry oss. En sådan sak är tillgången till vatten och kanske ännu mer, vårt eget avfall. Här följer en liten guide kring vätskor som cirkulerar i vårt husbilsboende.

Det är inte bara trä, plast och metall som vi åker runt med när vi är ute och reser med en husbil, utan det är även en ansenlig mängd vätska. Kort sagt består vätskorna i en husbil av de som, behövs och blir, för maskinens skull och dels de som, behövs och blir, av det mänskliga livet.

Till exempel olja, kylvatten och diesel som hör till de maskinella vätskorna. Men här tar vi bara upp det mänskliga alternativet. Hemma behöver vi sällan bry oss om dessa vätskor, särskilt inte i Sverige där vi bara öppnar kranen för att dricka, duscha och laga mat.

Tack vare husbilslivet blir hela familjen mer miljömedveten och lär sig hushålla med både vatten och energi.

Här följer lite vätskelära kring det mobila boendet:

Drickvatten i husbilen

Mest grundläggande av alla vätskor är ju förstås den vätska som vi dricker (och tvättar/kokar maten i) och den är ju direkt livsviktig. Därför är det också viktigt att vårt dricksvatten är rent, färskt och giftfritt. Det finns många husbilister som dricker vattnet direkt ur kranarna på husbilen och det fungerar utmärkt om man känner till sin vattentank och sitt vatten.

Hyr man en husbil ska man inte dricka vattnet ur kranen. Likaså om vattnet legat i den varma vattentanken mer än fyra dygn och då särskilt i varma länder. Det finns kemikalier och även UV-lampor som motverkar bakterietillväxten i vattentanken men en annan metod är att skilja på dricks- och duschvatten.

Befinner du dig i Sverige är det enkelt att fylla en separat dunk alternativt PET-flaskor med färskvatten ur kranar på campingen eller hemifrån. Fördelen med PET-flaskor är att de kan läggas i kylen om du föredrar kallt dricksvatten.

Åker du istället utomlands så finns det förstås dricksvatten på flaska hos exempelvis Lidl i Tyskland. Köper man ett 6-pack med stora 1,5 liters vattenflaskor så räcker det i regel ganska länge för 2-4 personer. Ha ständigt en flaska på kylning i kylskåpet och resten lågt placerade i något golvskåp (sträva alltid efter att förvara tunga saker lågt och i mitten av husbilen).

Färskvatten till dusch och disk

Nästa steg i vattenrenhet är det vatten vi använder för att duscha, diska och även tvätta händerna med. Huruvida du kokar kaffe eller potatis med detta vatten är nog upp till din egen känsla och hur bra du känner till historien kring din vattentank. En gräns kan vara salladssköljning och tandborstning där dricksvattnet i punkten ovan ofta kan vara ett bättre alternativ.

När det kommer till fyllningen av färskvatten finns en del saker att tänka på och det är just denna punkt som gör det så svårt att dricka ur färskvattentanken på husbilen om man inte ”kan dess historia”. När färskvatten fylls bör man använda en egen medhavd slang eller vattenkanna som ENDAST används för detta syfte. Lägg aldrig slang och vattentank-lock på marken.

Det finns exempel på folk som använt rengöringsslangen vid latrintömningen till att fylla färskvattentanken. Vänj dig vid att hantera färskvattnet som det livsmedel det faktiskt är. Tvätta händerna efter att du tömt latrinen eller grävt i jorden INNAN du hanterar färsk- och dricksvatten.

Hantera vätskorna i den ordning som denna artikel skrivs och var noggrann med att hänga upp färskvattenslang, tratt och lock på ett sätt så att de inte vidrör smutsig mark eller dylikt.

Husbilens färskvattentank är vanligen i vit plast och sitter under soffan i sittgruppen även om det finns många undantag. Den rymmer oftast omkring 100 liter vilket räcker gott och väl för dusch, tvätt och matlagning i flera dygn. Det är dock bra om alla i familjen får lära sig att snåla med vattnet och inte låta det stå och rinna vid exempelvis diskning.

Likaså när det blir dags att duscha – börja med att snabbt blöta kroppen – stäng av kranen – tvåla och schamponera – skölj.

Låt inte vattnet gå under intvålningen, allt för att det ska räcka. Förutom att man sparar på vattnet så sparar man även batterikraft vid fricamping då vattenpumpen inte behöver stå och gå.

Att resa med husbil påminner en hel del om båtlivet och det behövs en del informerande till alla familjemedlemmar eftersom det skiljer sig från boendet i hus eller lägenhet. Samtidigt lär vi oss att hushålla miljövänligt på vatten även hemmavid tack vare husbilslivet.

Gråvatten från dusch och disk

När vattnet har passerat genom avloppsventilen i diskhon, tvätthon eller duschen så åker det genom ett rör direkt ned i det som kallas gråvattentanken. Denna tank rymmer oftast ungefär lika mycket som färskvattentanken, alltså 100 liter.

Gråvattentanken sitter oftast monterad nära marken under husbilen och den töms med hjälp av att ett handtag/ventil dras ut när du parkerat ovanför en tömningsbrunn. Gråvattnet skall alltid tömmas i avsedda brunnar som du bland annat hittar på campingar och ställplatser.

Är du helt säker på att det inte finns tvål, diskmedel, schampo eller annat än ”rent vatten” i gråvattentanken så får du tömma på annat håll – men visa det inte för någon. (De vet ju inte att du bara tömmer rent vatten.)

Gråvattentanken är oftast gjord i svart plast och är lätt att se om du böjer dig ned och kikar under husbilen. Då kan du även se ventilen eller handtaget som man drar i för att tömma gråvattnet.

Något att tänka på när det gäller gråvatten är att det börjar lukta illa ifall man inte tömmer på ett par dagar. Känner du illalukt i husbilen så kan det oftast härledas till just gråvattentanken. Fortsätter det att lukta även efter att du har tömt kanske tanken behöver rengöras, det finns kemikalier även för detta.

Värt att nämna är också att om du använder husbilen på vintern är det viktigt att vattentankarna är isolerade och uppvärmda för att de inte ska frysa och gå sönder. När vatten fryser utvidgas det och spränger sakta sönder tankar och vattenkranar.

Därför är det mycket viktigt att tömma allt vatten i kranar, rör och tankar innan vinteravställning.

Svartvatten och latrin

Svartvatten eller det mer vanliga uttrycket latrin är helt enkelt det som kommer ur människans mage. Det finns två sorters latrin i husbilar. De riktigt stora och lyxiga husbilarna kan ha en separat latrintank i samma stil som gråvattentanken och då töms den med en slang.

Absolut vanligast är dock att latrinen består av en kasettliknande tank som dras ut genom en lucka på utsidan av husbilen. Denna toakasett rymmer inte särskilt mycket men är förhållandevis enkel att hantera när man lärt sig hur det fungerar.

För att slippa lukt i husbilen använder man flytande kemikalier alternativt kemikalietabletter som placeras i toakasetten. Dessa motverkar lukt men gör även att fekalier och toapapper upplöses snabbare och blir vätska. För att den processen ska fungera bra används ett speciellt toalettpapper för husbilar som kan köpas i tillbehörsbutiken hos din handlare.

När det blir dags för tömning av latrinen söker man upp en särskild latrintömningsstation, finns ofta på rastplatser, ställplatser och campingar. Öppna lucka på utsidan av husbilen, håll upp den lilla låsklacken på latrinkasetten och dra ut den. Därefter är det bara att gå till tömningsbrunnen och skruva loss det runda locket och tömma. För att det luft ska komma in i kasetten under tömningen finns en liten knapp att hålla in vilken släpper in luft.

När latrintanken är helt tömd är det bra att fylla vatten i den och skaka lite för att få ut de sista resterna. Kom ihåg att bara använda en slang eller kran som är gjord för latrin! Aldrig aldrig någonsin en slang som kan misstas vara färskvattenslang.

Vattnets väg genom husbilen

Nu när du har lärt dig de olika typerna av vätskor i husbilen kommer här en snabb repetition av vattnets väg genom husbilen. Från din kropp och ut i olika sorters avloppsbrunnar.

  1. Dricksvatten

Förvaras vanligen i PET-flaska eller dunk inne i husbilen. Har du koll på din vattentank går det även att dricka vattnet ur kranarna (det så kallade färskvattnet).

  1. Färskvatten

Detta fylls på med en för ändamålet avsedd och ren slang med en egen koppling (t.ex. Gardenakoppling). När vattnet fyllts på i tanken pumpas det från tanken upp i vattenkranarna med hjälp av en 12-voltspump som du hör när du öppnar vattenkranen. (skulle pumpen inte starta kan den vara avständ vid husbilens manöverpanel.)

  1. Gråvatten

När du spolar vatten i diskhon åker det därefter ned i avloppsventilen ned i gråvattentanken. Detta gråvatten töms med ett handtag och ventil under husbilen i för ändamålet avsedd brunn.

  1. Svartvatten / latrin

En toakasett av fabrikatet Thetford eller Dometic som du når genom en lucka i husbilsväggen. Töms endast i avsedda latrintömningsstationer.

  • Här syns ett smart tillbehör i form av ett vattentanklock där färskvattenslangen ansluts direkt på locket. Vanligen öppnas annars locket och man lägger eller håller slangen i öppningen tills tanken är fylld. Viktigast av allt är att slangen, locket och allt annat hålls rent som vore det mat på tallriken. Foto: Movera

Text: husbil365.se

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.