Allt om försäkring till din husbil

0

Vi vet att det är en djungel där ute angående försäkringar till ditt fordon. Vad är det som gäller egentligen? Och vad ska du tänka på när du väljer försäkringsbolag? Vad är ett rimligt pris?

Skillnaden är egentligen inte särskilt stor mellan försäkringsbolagens husbilsförsäkringar. Du kan inte heller få exakt kostnad för premien förrän du angett just din husbilsmodell med registreringsnummer på försäkringsbolagens hemsida.

Genom att skaffa rätt försäkring skapar du förutsättningar för en tryggare resa med husbilen. Både när du seglar på vägarna – men även när du når ditt resmål.

Denna artikel hjälper dig att navigera rätt bland alla försäkringar och de stora bolagen.

Försäkring till husbil hos Länsförsäkringar, Folksam och IF

Det finns en rad med försäkringsbolag att välja på gällande husbilsförsäkring. Vad som är rätt för dig vet du bara själv. Kanske har du redan en befintlig försäkring för ett fordon på ett av bolagen? Då är kanske det smidigaste att teckna ett till för din husbil också.

De allra vanligaste bolagen för husbilsförsäkringar är Länsförsäkringar, Folksam och IF.

Precis som med personbil så är trafikförsäkring obligatorisk. Men vår rekommendation är att ändå att välja en halvförsäkring för att kunna få ersättning om en skada skulle uppstå på din husbil under din semestervistelse.

Halvförsäkringen ger skydd mot brand-, glas- och stöldskador, räddning assistans, rättsskydd, maskinskada, allrisk, kris och elektronik. Denna försäkring täcker dock inte skador som husbilen fått genom en olycka eller i samband med skadegörelse. För att skydda dig mot detta behöver du en helförsäkring.

Vad säger de olika försäkringsbolagen?

I grund och botten så följer alla försäkringsbolag som Länsförsäkringar, Folksam och IF samma lagar och riktlinjer. En helförsäkring är den mest omfattande försäkringen som täcker en rad med områden. Den täcker vagnskador på din husbil vid en trafikolycka.

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar är en svensk federation som består av 23 försäkringsbolag. Om du tecknar en halvförsäkring via Länsförsäkringar behöver du tänka på ett par saker. Husbilen du äger får inte vara äldre än åtta om försäkringen ska täcka skador i samband med maskin- och motordelar. Husbilen får inte ha rullat mer än 12 000 mil.

Självrisken är uppdelad i olika nivåer beroende på hur många mil den har gått.

För att verkligen vara på den säkra sidan när du ger dig ut på vägarna i sommar kan en helförsäkring vara att föredra, då den ger ett utökat skydd vid olycksfall.

Folksam

Folksam har en lång historia i Sverige, och är ett av de mest kända försäkringsbolagen. För att deras halvförsäkring ska täcka skador på motor- och maskindelar får inte husbilen vara äldre än åtta år, och inte överstiga 10 000 mil. Husbilen måste även servas med jämna intervaller. Behöver husbilen bogseras ersätts detta av Folksam.

Helförsäkringen är bra för att få ett utökat skydd jämfört med halvförsäkringen. Vid en vagnskada på själva husbilen som uppstår i samband med en trafikolycka eller olyckshändelse hjälper helförsäkringen dig.

Folksam har krav på att husbilen ska ha tillräckligt med däckdjup – så se till att kontrollera detta regelbundet.

IF

IF bildades 1999, och har sedan dess blivit ett av de större försäkringsbolagen i Sverige. Gällande IF:s halvförsäkring så betalas bara ersättning ut om husbilen inte är äldre än åtta år, och inte har körts mer än 10 000 mil. Husbilen ska även genomgå regelbunden service enligt fackmannamässiga krav.

Deras helförsäkring ger en ökad trygghet vid vagnskador. Vid en eventuell olyckshändelse eller trafikolycka ersätter IF kostnaderna.

Det finns dock vissa undantag som innefattar bland annat fukt, köld, rost eller frätande ämnen.

Ska du välja en billig försäkring till din husbil?

Det enkla svaret är nej. När väl olyckan väl är framme vill du vara säker på att du har rätt förutsättningar för att lösa sin situation så smidigt och ekonomiskt som möjligt. Med det sagt så har de flesta stora försäkringsbolag ungefär samma krav. Välj inte direkt det billigaste alternativet. Utan jämfört och läs noggrant vad som gäller för respektive försäkringsbolag.

Några saker som är viktiga att tänka på är att försöka planera året. Hur mycket kommer du att köra med husbilen? Utomlands eller i Sverige? Hur många mil? Fråga försäkringsbolagen om det finns rabatter beroende på hur länge du har haft husbilen.

De stora försäkringsbolagen är inte alltid de bästa. Gå inte heller till ett bolag med billig försäkring. Undersök och läs igenom avtal innan du bestämmer dig.

Ofta så går det att få liknande villkor till ett billigare pris om du är villig att lägga ner tid på att göra bakgrundsarbete. Men det är inte priset som är det viktigaste i slutändan, det är villkoren i sig – och hur de lättast kan hjälpa dig och din husbil.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.