Körkort för husbil och husvagn

0

Det finns flera saker att tänka på när du ska ta reda på om du är behörig att köra husbilen eller dra husvagnen. I vissa fall räcker vanligt B-körkort men ibland behövs mer än så. Dels beror det på vikterna men också tidpunkten när du tog ditt körkort. Läs vår körkortsguide!

Om du planerar att hyra husbil i sommar så kan det vara bra att först kontrollera om husbilen du ska hyra passar ditt körkort. En del som hyr ut husbilar säger kortfattat att det räcker med ett B-körkort men det kan vara bra att dubbelkolla detta, särskilt om du har tagit ditt körkort på senare år (se undantaget nedan).

Förutom körkortsklasserna i sig så kan ditt körkort ha olika villkor. Dessa villkor skrivs i fält 12 på körkortets baksida och några vanliga exempel på villkor är glasögon (eller linser), automatväxel, men även siffran 96 vilket betyder utökad behörighet B som du kan läsa mer om nedan. Sist men inte minst står det på nyutfärdade körkort siffran 100 vilket betyder prövotid samt ett datum för prövotidens slut.

Vidare kan vissa sjukdomar eller andra medicinska förhållanden också betyda körkortsvillkor. Till exempel att regelbundet lämna läkarintyg till Transportstyrelsen. Likaså om det krävs alkolås

—————————

Foto: Transportstyrelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körkortsklasser för husbil eller husvagn

Körkort B
Först och främst ger körkortsbehörigheten B dig rätt att köra personbil och lätt lastbil med en totalvikt på max 3,5 ton. Det är med andra ord det första du ska kontrollera med hjälp av husbilens registreringsbevis. Många av dagens husbilar kan ha en totalvikt som är högre än 3,5 ton. Exempelvis är totalvikten 4,2 ton förhållandevis vanlig.

Körkort B – undantag
Det berömda undantaget som många uthyrare av husbilar över 3,5 ton hänvisar till gäller körkort tagna före 1 juli 1996. Har du ett b-körkort som du erhöll före detta datum får du även köra tyngre husbilar så länge de är registrerade som personbil klass 2. (Vilket i stort sett alla är.)

Observera dock att undantaget gäller inte om du någon gång efter 1 juli 1996 fått ditt körkort återkallat. Då försvinner också denna undantagsregel och du får bara köra max 3,5 ton.

Körkort C1 – vår rekommendation för alla husbilister!
Går vi sedan vidare i körkortsklasserna så har många i dag valt att ta något som heter C1-körkort. Det är en körkortsbehörighet som kan rekommenderas för alla som kör husbilar över 3,5 ton då det förutom själva behörigheten också ger dig värdefulla kunskaper kring last och förankring med mera.

Körkortsbehörighet C1 ger dig rätten att köra lastbilar / husbilar / personbilar med en totalvikt på max 7,5 ton. Det betyder i praktiken nästan alla husbilar med bara några få undantag.

Körkort C
Med detta körkort får du köra tung lastbil eller personbil utan övre viktbegränsning. Du får även koppla till en lätt släpvagn på högst 750 kilo.

Släpvagn och B-körkort
Med ett b-körkort får du dra en lätt släpvagn som väger maximalt 750 kilo, alternativt att den sammanlagda totalvikten för bil och släp är under 3,5 ton. När det gäller exempelvis husvagnar så är det få som klarar sig under 750 kilo men det finns flera bil/släp-kombinationer som klarar sig under 3,5 ton vilket gör att det kan räcka med vanlig B-behörighet.

Utökat B-körkort (B96)
Vill du dra en husvagn är det alltid bäst att mer än vanligt B-körkort. Detta oavsett om du behöver det eller ej eftersom utbildningen i sig ger värdefulla kunskaper när du ska dra släp. Skaffar du ett utökat B (körprov B96) får du dra släp som väger mer än 750 kilo så länge bilens och släpets sammanlagda totalvikt hamnar under 4,25 ton.

Körkort BE – vår rekommendation för husvagnsägare!
Med det här körkortet har du rätt att dra släp som väger ända upp till 3,5 ton, förutsatt att bilen i sig har rätt att dra den vikten. Här klarar du alla marknadens husvagnar. Med BE finns ingen högsta tillåtna sammanlagd totalvikt för släp och dragfordon. Detta till skillnad mot B där gränsen är 3,5 ton och utökad B där gränsen är 4,25 ton.

Körkort C1E
Samma rätt som C1 och med alternativet C1E får du framföra en fordonskombination som väger högst 12 ton sammanlagt.

Körkort CE
Grattis! Du får dra en eller flera släpvagnar utan övre viktgränser. Dessutom kan du söka anställning som yrkeschaufför – om du inte redan är det…

Internationellt körkort (IKK)
Ska du köra utomlands är det bra att först skaffa ett internationellt körkort. I vissa länder är det dessutom ett krav. Det internationella körkortet är en bilaga/översättning av ditt körkort. De förkortas IKK och kan beställas från olika organisationer och företag. Se webbtipsen längre ned.

Utländska körkort
Har du eller någon av dina medförare ett utländskt körkort så finns lite olika saker att tänka på. Som turist och besökare får man köra i Sverige med ett utländskt körkort, men polisen kan kräva en bestyrkt översättning om körkortet inte är utfärdat på engelska, tyska eller franska. (Ett internationellt körkort är en bestyrkt översättning.)

Ett utländskt körkort som är utfärdat i en stat utanför EES är inte giltigt i Sverige om du varit folkbokförd här sedan mer än ett år. Så länge du inte är folkbokförd i Sverige finns ingen begränsad tid för hur lång tid du får köra i landet. Om du har ett utländskt körkort utfärdat i en stat inom EES får du fortsätta köra så länge det körkortet är giltigt.

————————————————-

Foto: Transportstyrel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webbtips:

Kolla om du får dra släpet
Enklaste sättet att kontrollera om ditt körkort räcker för fordonskombinationen är att slå in bilens och släpens registreringsnummer samt din körkortsklass på denna sajt:
www.transportstyrelsen.se/slapvagnskalkylator

Hitta närmaste trafikskola
www.str.se/sv/Sok-trafikutbildare/

Beställ internationellt körkort, IKK
www.motormannen.se/resa-med-bil/internationellt-koerkort/
www.mhf.se/sv-SE/uppleva-resa/internationellt-korkort/
www.kak.se/internationellt-korkort
www.vibilagare.se/ikk

Översättningar av undantagsregeln
Det kan vara bra att ha med översättningar av våra svenska körkort och undantag när du reser utomlands. Exempelvis undantaget med B-körkort tagna före 1 juli 1996 som ger rätten att köra tunga personbilar är det inte alla poliser som har koll på. På denna sida hos Europeiska Unionens hemsida finns översättningar av länders körkort och regler på olika språk. Ta med länken eller ladda ned och skriv ut de språk som du behöver under din resa:
eur-lex.europa.eu

Text: husbil365.se
Foto: Transportstyrelsen

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.