17 tips vid köp av begagnad husbil

0

Många drömmer om husbilslivet och det enklaste sättet att börja är att köpa en begagnad husbil. Här ger vi 17 tips till dig som ska köpa begagnad husbil.

1. Läs och lär

Börja med att läsa och lära dig allt du kan komma över i fråga om husbilar. Som här på husbil365.se och även i tidningar, broschyrer, klubbforum, kompisar och sist men inte minst av husbilshandlaren som kan lära dig massor när du besöker din butik.

2. Hyr och lär

Att hyra husbil är det bästa sättet att lära sig på om man inte äger själv. Om du hyr en vecka eller en helg så lär du dig massor. Det kanske visar sig att körningen inte är det roligaste utan campinglivet – då ska du titta på husvagn istället.

3. Gör en priolista

Ta fram block och penna och notera vilka detaljer du tycker är viktigast. Kom ihåg att de kan ändras under tiden som du lär dig mer om husbilslivet. Du kommer att märka att mycket handlar om kompromisser. Prioritera och tänk på hur du vill resa och när.

Helintegrerad husbil på grusplan
Helintegrerad husbil där hytten byggts av bodelstillverkaren.

4. Stort, litet eller mellan

Det finns husbilar i alla storlekar. Har du ett b-körkort får du köra husbilar med totalvikt upp till 3,5 ton. Med C1-kort klarar du 7,5 ton vilket räcker till nästan alla. Generellt kan man säga att en stor husbil har bekvämare boende medan en liten husbil är smidigare i trafiken.

5. Antal bäddar och sittplatser

Husbilar byggs ofta för par men de flesta har också en bäddbar sittgrupp eller nedfällbar extrasäng. Det gör det lätt att hitta husbilar för 1-4 personer. Är ni fem eller fler krävs lite mer letande. Särskilt om ni är begränsade av b-körkort och 3,5 ton totalvikt. Förutom antalet bäddar ska det finnas bältade platser för alla och tillräcklig med lastvikt.

6. Begagnat eller nytt

Du tänker på begagnad husbil men det finns några lägen när du kan fundera på om det verkligen är en begagnad husbil som är bäst valet. Kanske är ni uppe i en prisklass där det finns nya husbilar. Ta till exempel Carado som prismässigt konkurrerar med många begagnade husbilar på marknaden.

7. Helintegrerad, alkov eller halvintegrerad

Alla husbilar byggs på ett chassi med motor. Oftast Fiat Ducato, och en halvintegrerad husbil har förarhytten intakt från biltillverkaren och en bodel från husbilstillverkaren. Alkoven är liknande men den har en “keps” eller alkov ovanför hytten där man kan sova.

En helintegrerad husbil liknar en buss och där har bodelstillverkaren byggt förarhytten vilket ger en luftigare miljö. Dessutom finns vans, campingbussar och plåtisar där bodelen byggts inuti den helt befintliga plåtkarossen från en transportbil.

8. Husbilens planlösning

De flesta som köper en begagnad husbil faller för planlösningen. Kanske känns det helrätt när du kliver in i husbilen. Det är dock bra att ta det lugnt. Döm inte boken efter omslaget för ibland faller man för ytlig dekoration som när det ska användas kanske inte är så bra som det gav sken av. Var uppmärksam på de praktiska funktionerna också.

Queenbed i en husvagn
En populär sänglösning som slagit igenom på senare år. Mittplacerad drottningsäng eller queen-bed.

9. Långbädd, fransk bädd, tvärbädd eller queen-bed

Under tiden som du lär dig allt nytt kommer du snart ner på detaljnivå. Olika sänglösningar brukar ha en hög prioritet i dag. Förr fanns bara alternativet “bädd & sittgrupp” men i dag finns flera olika bäddlösningar. Queen-bed är en mittplacerad dubbelsäng, långbäddar är två separata sängar.

De kan antingen vara höga eller låga. Låga långbäddar har oftast ett badrum längst bak i husbilen medan höga långbäddar har ett större garage under. Långbäddar behöver dock inte betyda att de är längre än andra.

Är du riktigt lång kan en tvärbädd vara bättre. Sedan finns fransk bädd och den är placerad längs ena väggen medan en tvärställd bädd är vad det låter som. Den sistnämnda sparar mycket plats för övrig möblering eller gör att husbilen kan byggas kortare, men de kan också vara jobbiga att kliva i och ur om man är två personer. Allt handlar om kompromisser som sagt, fundera på vad du prioriterar högst.

Stort kylskåp i en Hymer-husbil
Stort kylskåp är ofta efterfrågat men handlar också om prioriteringar. I det här fallet finns en frysdel med egen dörr istället för frysfack.

10. Kylskåp, garage, dusch och kök

När du bestämt dig för husbilstyp och sänglösning kan du gå in ännu mer på detaljer. En del vill ha ett stort kylskåp och ett bra kök medan andra hellre äter på restaurang. Kanske duschar du ofta i husbilen eller så använder du campingens dusch. Ska du ta med dig elcyklar så kanske du behöver ett garage på husbilen. Fundera och prioritera!

11. Hitta rätt objekt

När du slutligen har listat dina viktigaste prioriteringar och lärt dig grunderna i husbilskunskap är det dags att hitta rätt objekt. Din lokala handlare har alltid ett antal begagnatobjekt och du hittar också många på b

Blocket.se och Bytbil.com När du lärt dig vad de olika modellerna heter är det lättare att söka och hitta.

12. Provkör, provligg och provsitt

När du kommit så långt att du bestämt dig för ett objekt är det dags att testa. När du provkör ska du se till så att den växlar och bromsar bra och inte har några missljud från chassi och motor. Kontrollera att serviceboken är stämplad och ifylld.

Testa så att värmepannan och kylskåpet fungerar. Kontrollera däck, kaross och lampor. Givetvis ska ni också provsitta och provligga alla platser. Vissa handlare har gjort både gasolkontroll och fuktkontroll vilket är mycket värt!

13. Handlare eller privat

Är du nybörjare på husbilar är det bäst att köpa en begagnad husbil hos en handlare ansluten till HRF (Husvagnsbranschens riksförbund). Då vet du att den är genomgången och servad samt att du får garantitid beroende på husbilens ålder.

En annan fördel med handlaren är att du i lugn och ro kan kontrollera husbilen. Det är ofta stressigare att köpa privat. Samtidigt är en husbil som säljs privat billigare, eller bör vara. Men kom ihåg att det kan bli dyrt i längden eftersom garantier och lagar är annorlunda vid privatköp.

14. Tillbehör till din begagnade husbil

När du köpt ditt objekt börjar det roliga! Det finns massor av bra tillbehör till din begagnade husbil och förutom campingmöbler, elkablar och nivåklossar är det bra att fylla köksskåpen med tallrikar, glas och bestick.

De är av plast, eller melanin som det också heter, för att de inte ska skramla eller gå sönder vid körning. Andra tillval är förtältsmatta under markisen, elcyklar, cykelhållare, markis, skarvsladd, slang för vattenpåfyllning, rengöringstabletter till vattentanken och toakemikalier till husbilens toalett.

Öppet hus hos Hymercenter med begagnade husbilar.
Öppet hus hos Hymercenter med begagnade husbilar.

15. Din första husbilsresa

Din första resa och natt i din alldeles egna husbil är minnesvärd. Det är alltid bra att börja i liten skala. Se första turen som en läroresa där du testar bil och tillbehör. Boka in dig på din lokala camping eller ställplats där du känner dig trygg innan du drar ut på långresa. Då märker du vad som behöver åtgärdas eller kompletteras. Dessutom är det roligt och lärorikt att turista nära sin egen hemort!

16. Begagnat blir till nytt

Många som har börjat med en begagnad husbil väljer redan nästa säsong att köpa en helt ny husbil. Känslan av att vara först och ha en fullständigt ny husbil är svår att beskriva. Utvecklingen går också snabbt och det märker du när du byter från begagnat till nytt!

17. Slutord på vägen

Med en bra helförsäkring har du oftast bärgningshjälp om husbilen går sönder. Om den skulle gå sönder på annat vis kanske garantin gäller om du köpte husbilen från en HRF-handlare. Det ska dock poängteras att med ett försiktigt användande och noggrann läsning av husbilens instruktionsbok undviker du de flesta fel som kan uppkomma.

Förbered familjen på att livet i en husbil påminner mycket om livet i en båt. Alla ombord måste lära sig viss skötsel och nya vanor. Innan avresa ska allt förankras och lastas rätt. Kylskåp, vatten, energi och avlopp är inget man tar för givet på samma sätt som hemma. Passa därför på att lära familjen hur roligt det är att känna hur man sparar på vatten och energi! Med det i bakhuvudet blir husbilsresan ett sant nöje som fler och fler kan upptäcka!

LYCKA TILL!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.